Zindelijkheidstraining: 4 signalen dat je kind er klaar voor is

Klaar voor zindelijkheidstraining peuter kleuter

Ieder kind wordt zindelijk in zijn eigen tempo. Net als met leren lopen en leren praten, zijn er peuters die het al vroeg onder de knie hebben en kinderen die er wat langer over doen. Het zegt niets over de intelligentie van je kind. Je kleine moet er gevoelsmatig gewoon aan toe zijn om deze verantwoordelijkheid te dragen. En hij bepaalt zelf wanneer dat zo is. Je kunt wel een aantal dingen doen die je kind helpen bij het zindelijk worden.

Wannneer is je kind klaar om zindelijk te worden?

De meeste kinderen vertonen rond hun tweede verjaardag alle tekenen die erop wijzen dat ze eraan toe zijn om zindelijk te worden. Dan zijn ze in staat om op tijd te constateren dat ze moeten plassen of poepen en kunnen ze hun ontlasting ophouden. Een kind is gemiddeld pas tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. ’s Nachts blijven kinderen over het algemeen pas droog tussen hun vijfde en zevende jaar. 

Zindelijkheidstraining beginnen? Let op deze 4 signalen bij je kind

Als je kind aan de volgende fysieke voorwaarden voldoet en in zijn gedrag de volgende eigenschappen vertoont, is hij klaar voor zijn zindelijkheidstraining

1. Fysieke beheersing

Voordat je peuter kan beginnen aan zijn zindelijkheidstraining, moet hij fysiek in staat zijn om zijn sluitspieren te beheersen. Daarnaast moet zijn blaas groot genoeg zijn om een redelijke hoeveelheid urine vast te houden, zodat hij niet langer om de haverklap moet plassen. Waarschijnlijk is pas na de 2e verjaardag van je kind aan deze voorwaarden voldaan.

2. Langere tijd droog

Wanneer de sluitspieren van je kind goed werken en zijn blaas groot genoeg is, zul je merken dat hij langer een schone luier houdt dan voorheen. Misschien wordt hij steeds vaker wakker uit zijn middagslaapje zonder dat je hem hoeft te verschonen. Zeker wanneer je peuter regelmatig langer dan een uur of twee droog blijft, kun je ervan op aan dat hij er fysiek aan toe is om zindelijk te worden.

3. Bewust van de ontlasting

Baby’s en heel jonge kinderen zijn zich er niet van bewust dat ze plassen of poepen. Dat komt over het algemeen pas wanneer ze 15 maanden of ouder zijn. Tegen die tijd merk je ineens dat je kind zich anders gaat gedragen wanneer hij iets in zijn luier doet. Hij houdt plotseling op met spelen, kijkt verschrikt op of verstopt zich misschien ergens stiekem in een hoekje. Dit besef is noodzakelijk voor een succesvolle zindelijkheidstraining.

 

 

4. Afkeer van ontlasting

Jonge peuters vinden het geweldig om met hun ontlasting te spelen. Ze zijn apetrots op wat hun lichaam uit zichzelf heeft geproduceerd. Bovendien vinden ze het lekker aanvoelen in hun handjes. Je kind is er pas aan toe om zindelijk te worden, wanneer deze fase voorbij is en hij juist een afkeer voor zijn ontlasting lijkt te ontwikkelen. Nu wil hij alleen nog maar schone luiers om zijn billen.

Reacties (12)

afbeelding van dani-763622
18 augustus 2015
Mijn dochter is nu 2 jaar en 5 mnd en is nu sinds 8 weken overdag en 's nachts 5 weken zindelijk. Ik heb er zelf niks voor hoeven doen, ze gaf zelf aan 's avonds vies te zijn van 1 plasje in de luier. Wat resulteerde in 3x op een avond naar boven lopen voor een nieuwe luier. Doordat er zo wel heel veel luiers door heen gingen, had ik zoiets, dan maar zonder luier op bed en een potje op haar kamer. De eerste week had ze van de 7 nachten 5x in bed geplast. Geeft niet, was ik wel weer. De 2de week was het ineens over, hele nachten droog en plasjes in de pot :) Ook als ik naar mijn familie ga, dan is het dik 150 km rijden, blijft ze droog en geeft ze onderweg aan dat ze moet plassen, dan rij ik door tot een tankstation en dan kan ze plassen. Ze houd het goed op. Maar elk kind heeft zijn of haar eigen tempo, en vaak geven ze zelf aan wanneer ze er aan toe zijn.
afbeelding van rab
18 augustus 2015
Ik heb mijn tweeling van bijna 3 jaar cold turkey zindelijk "gemaakt". Gewacht op signalen van hun uit, maar ze vonden het prima met luier. Af en toe een plas op de wc of het potje. Maar net zo makkelijk in de luier. Met het mooie weer 3 werkdagen geblokt in de vakantie en een avond ervoor een goed gesprek gehad met ze. De buren hebben een baby van 6 maanden, die ik er dus heel veel bij gehaald heb. Luier zijn voor baby's en alleen de buurjongen draagt die dus nog. En jullie zijn grote jongens dus morgen gaan de luiers uit en de onderbroeken aan. Van tevoren echt eeb berg ondergoed gekocht met de mooiste kleuren, prints en figuren.
De eerste twee dagen echt serieus veel ongelukjes, maar als je er eenmaal begint moet je doorzetten. En de moed zonk aan het eind van de dag echt in mn schoenen. Maar dapper blijven dweilen en verschonen en wassen. Dag 3 was het omslag moment voor ze, zelf zeggen dat ze moesten plassen, ook echt goede grote plassen gedaan en bijna geen ongelukjes meer. De poepjes kostte wat meer moeite maar dat gaat nu, op dag 7 ook hartstikke goed. Ik kan zeggen dat ze nu eigenlijk geen ongelukjes hebben dus de vlag gaat uit hier. S nachts hebben ze trouwens nog wel een grote jongens luier om, en die zit s ochtends ook echt vol. Maar goed, ze moeten nog 3 worden. Dus die stap komt nog wel.
afbeelding van JillJ
20 november 2014
Sinds ik een interview las over een Amerikaanse Potjestraining expert heb ik mijn beide peuters binnen 3 dagen zindelijk gekregen!!
Het interview vind je op www.potjestraining.nl
afbeelding van Bianca B
28 juli 2012
Het is een wonder, maar mijn dochtertje is zindelijk! Een maand nadat wij het hierboven over hadden. Ik werd echt gek dat iedereen maar zei: "komt wel, heb geduld....gebeurt dadelijk in 1 keer!" Puh ik geloofde er niet in. Maar op terugeweg van vakantie wilde ze in het vliegtuig steeds naar de wc. Tuurlijk heel interessant in het vliegtuig, dus ik bleef maar mee gaan. Maar sinds dat moment is ze zindelijk, ook die nacht meteen 's nachts Ik zeg heel eerlijk ik sta er nog steeds versteld van.....dus de tip is: op vakantie gaan! Nee hoor grapje, maar het is dus echt zo dat opeens goed gaat. dat "gezeik" is dus gewoon waar!!!
afbeelding van DELETED_a3ana-103333_anonymized
10 mei 2012
Tip: Katoenen wasbare luiers probere, deze worden zwaar bij een natte broek en koelt eerder af, zodat het niet zo prettig meer zit. Het is alleen even iets meer werk.
afbeelding van Bianca B
19 april 2012
Hoi Wendy,
Inderdaad geen push of alleen maar belonen. Dus ik heb het al laten rusten een tijdje...maar dan steeds die reacties van andere: "Oh, maar je moet toch op de wc plassen" "Je bent al zo'n grote meid, die hebben geen luiers meer aan hoor". Puh wordt daar soms heel moe van.
Ik moet wel zeggen dat ons dochtertje in alles echt heel snel was: liep al voor haar eerste verjaardag, sprak toen ook al hele zinnen, klimde toen ook al overal op, kon al bij 2 jaar fietsen etc etc. Dus iedereen verwacht dat ze allang zindelijk zou zijn. HALLO ze is geen wonderkind of zo. De één is wat vlugger in dit en de andere in weer dat!


Ik heb ergens gelezen dat ze er pas klaar voor zijn als ze poep vies vinden. Hahahaha, de mijne heeft het er de hele dag over hahaha. En net poepen en dan hand in de luier is ook geen probleem.....grrrr. Dus nog niet klaar voor de wc haha.
afbeelding van Wendy B.
19 april 2012
@ b.bo: inderdaad, die uitspraak van je dochtertje zou onze zoon ook zo kunnen doen! Waar maak je je toch zorgen om mama, het droogt toch weer?

Voor wat betreft de school hebben wij al gehoord dat hij in principe wel zindelijk moet zijn, maar als dat nog niet zo is is het niet zo dat hij niet mag komen. We gaan dan samen intensief bezig om hem alsnog zindelijk te krijgen. Een klasgenootje op het kdv die ook nog niet zindelijk was ging naar een andere school en ook daar bleek er wel wat te regelen te zijn (zijn moeder ging hem luierbroekjes aan doen). Ik heb ook stiekem het gevoel dat als hij echt naar school gaat en daar ziet dat er geen verschoontafel meer is en de andere kinderen ook naar de wc gaan hij ook wel snel 'om' zal zijn. Ben wel blij om te horen dat wij niet de enigen zijn die hier mee worstelen.
Wij hebben ook gewerkt met stickervellen, maar na een tijdje interesseerde hem dat niet meer zo. Hij wilde wel stickers plakken, maar bracht dat niet meteen in verband met het plassen op de wc. We waren ook bang dat hij straks alleen nog op de wc zou gaan voor een beloning, dus we zijn er maar mee gestopt. We prijzen hem wel helemaal de hemel in als hij uit zichzelf aangeeft naar de wc te willen en vertellen zijn jongeren broertje heel hard op dat zijn broer al zo groot is....
Te veel druk is ook weer goed heb ik gehoord, dus ik wil er ook weer niet een heel groot probleem van maken.
We blijven hopen en tips zijn nog steeds welkom! Succes iedereen.
afbeelding van Bianca B
19 april 2012
Mijn dochtertje is inmiddels 3,5 jaar en wil niet zindelijk worden. Ze is ook nergens vies van; natte luier, poepluiers. Wij hebben alles al geprobeerd; broekje onder de luier, gewoon onderbroekje aan....maar dan zegt ze als ze geplast heeft; "ach mama, dat droogt wel". Ook hebben wij met cadeautjes en snoep geprobeerd, beloningsbord van Dora...maar echt niets niets helpt! En dan de cadeautjes die ze krijgt van iedereen als ze op de wc plast....maar ook dat helpt niet. Men zegt dan wel ach dat komt wel, maar ja de kleuterschool komt steeds dichterbij en bij ons moeten ze zindelijk zijn, anders mogen ze niet naar school toe. Dus als iemand nog een hele hele goede tip heeft...hééééél graag!
Ik moet wel zeggen dat je het op een gegeven moment moet laten rusten. Elke dag er tienduizend keer erover hebben, kan ook tegenwerken.
afbeelding van Peetjepe
18 april 2012
Tips zijn bij mij ook welkom! Mijn zoon is 3 jaar en 3 mnd en heeft wel zijn plasmomenten gehad,zowel op de pot als de wc maar hij verzet zich hevig tegen alles wat met zindelijkheid te maken heeft. Hij gaat nu wel naar de wc (alleen thuis) als hij moet poepen maar poept dan gewoon in zijn luier want zodra je zegt ga je dan op de wc zitten zegt hij nee wil ik niet en is ook direct geïrriteerd.

Ik kan ook niks vinden op het internet over wanneer je zijn luier af moet doen en hoe dan te handelen en tips wanneer s je kind zich hevig verzet.

Iemand??
afbeelding van jola-530586
15 april 2012
dat zal ik ook eens proberen. Nog meer tips?? 'Misschien een rare vraag maar je leest nergens op internet wanneer je peuter de luier uit moet doen om hem/haar zindelijk te maken. Ze plassen allemaal wel leuk en aardig op 't toilet als wij ze erop zetten maar dan....de luier blijft steeds nat van de plas.Ondanks de momenten op het toilet.
afbeelding van jacq92
11 april 2012
Om je kindje goed te laten voelen dat hij nat is of gepoept heeft, is een onderbroek aan en daar een luier overheen. Zo os het gevoel er wel, maar heb jij geen rotzooi!
afbeelding van Wendy B.
11 april 2012
Onze zoon van 3,5 is juist 's nachts meestal droog. Hij gaat 's ochtends en 's avonds netjes naar de wc omdat wij het zeggen, maar overdag zelf aangeven dat hij moet plassen doet hij gewoon niet. Soms geeft hij netjes aan dat hij moet poepen, maar als het spelen interessanter is dan zoekt hij een rusitg hoekje en doet het gewoon in zijn luier. Zonder luier buiten laten lopen was het afgelopen zomer niet echt het weer voor en ook nu is het nog geen lekker weer. Ik heb al goedkopere luiers gekocht in de hoop dat ze minder lekker zitten dan de Pampers als ze nat zijn, maar ook dat boeit hem niet zo. Als we hem op de wc zetten plast hij prima, maar zelf aangeven is nog echt een brug te ver....
In het nieuwe schooljaar gaat hij naar school en zal hij toch echt zindelijk moeten zijn.
Iemand nog andere tips?