Zindelijkheid

Zindelijkheid peuter kleuter

Zindelijk worden is iets dat je peuter zelf moet leren. Jij kunt hem daarbij helpen, maar uiteindelijk is het toch iets dat hij zelfstandig moet doen. De meeste kinderen geven op een zeker moment aan dat ze geen luier  meer willen dragen. Een goed begin is het halve werk, dus daarom hier een stappenplan zindelijkheidstraining.

Kennismaken met potje

Stap één van de zindelijkheidstraining bestaat uit de kennismaking met het potje. Deze kun je het beste terloops introduceren. Zet hem gewoon in de kamer en laat je peuter ermee spelen. Vertel een paar keer waar hij voor dient. Zo raakt je peuter alvast vertrouwd met het potje en wek je zijn nieuwsgierigheid. Misschien wil hij dan uit zichzelf wel een keer proberen om erop te plassen.

Handel op het juiste moment

In het begin is het zaak om goed op je peuter te letten en zijn signalen juist te interpreteren. Als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem voorstellen om op het potje te gaan zitten. Werkt hij mee, dan is de kans groot dat er ook werkelijk iets in het potje terechtkomt. Zo leert hij het verband zien tussen zijn aandrang en het potje. Zelfs als hij al is begonnen, kan hij halverwege toch nog op het potje gaan zitten.

LEES OOK: Dé tips en tricks om je kleine zindelijk te krijgen

Laat zien hoe het moet

Niets is duidelijker dan een praktijkvoorbeeld. Wanneer het idee je dus niet tegen staat, kun je je peuter laten zien welke handelingen jij op het toilet verricht. Vertel daarbij dat de wc eigenlijk hetzelfde is als het potje en dat hij deze later ook zal gaan gebruiken.

Spelen met blote billetjes

Wanneer je je peuter zo nu en dan met blote billetjes laat rondlopen, heeft dat twee voordelen. Allereerst leert hij zijn lichaamsfuncties zo beter kennen. Als hij voelt dat hij moet en vervolgens ziet wat er gebeurt, begrijpt hij ook beter wat hij op het potje moet doen. Bovendien kan hij meteen op het potje gaan zitten als hij aandrang heeft, zonder dat hij iets uit hoeft te trekken. Houd er wel rekening mee dat het ook een paar keer mis zal gaan en laat je peuter dus spelen op een vuilbestendige vloer.

Reageer rustig

Doe je best om zo min mogelijk druk op je kind uit te oefenen. Het werkt vaak het beste als je het zindelijk worden presenteert als een natuurlijk proces dat als vanzelf verloopt. Maak er dus geen groot feest van als je kind netjes in het potje heeft geplast, maar prijs hem op een normale toon. Val niet uit als het weer een keer misgaat, maar stel je kind gerust en ruim de rommel op zonder commentaar.

Laat je kind zelfstandig handelen

Om te voorkomen dat je peuter zijn zindelijkheidstraining gaat zien als een verplichting die hem door jou wordt opgelegd, kun je hem het beste zoveel mogelijk zelfstandig laten handelen. Laat hem zelf beslissen wanneer hij op het potje gaat zitten, zelf naar het potje toe loopt en zelf zijn broek uit trekt. Zo wordt de kans kleiner dat je kleine zich tegen zijn training gaat verzetten. Als je kind je echter vraagt om hem te helpen, is het beter om niet te weigeren.

Houd het vooral leuk!

Het zindelijk worden zou eigenlijk een gewoon leuk proces moeten zijn voor je kind. Als extra stimulans zou je hem zijn eigen billendoekjes kunnen geven en zijn eigen zeep om na het potje zijn handjes mee te wassen.

Lukt het niet?

De meeste kinderen zijn voordat ze naar de basisschool gaan dag en nacht zindelijk. Is dit op zijn zevende jaar nog niet het geval, neem dan contact op met de huis- of jeugdarts. Er wordt dan een vragenlijst ingevuld om medische redenen uit te sluiten. Ook wordt onderzocht of je kind een urineweginfectie heeft. Is er niks bijzonders aan de hand, dan kun je een plaswekker proberen. Het is belangrijk bedplassen tijdig aan te pakken, maar leg het vooral geen stress op. Het recept: zorg dat je kind op een ontspannen manier naar bed gaat. Plassen, voorlezen, nogmaals plassen en slapen. Je hieft je kind geen drinken te onthouden voor het slapen gaan, maar houdt het bij een glas. Vermijd koolzuurhoudende dranken.

Reacties (13)

afbeelding van scvdb
31 augustus 2016
Inmiddels is mijn zoontje 6 en nog niet zinnelijk.Hij heeft wel af en toe goede dagen, zeker als we een dagje op pad zijn naar een dierentuin of zo dan gaat het bijna altijd goed. Maar thuis en bij familie altijd raak. Nu is hij naar groep 3 het gaat het beter. Ik heb wel altijd standaard in zijn schooltas reserve kleding. Toen hij 4 was heb ik hem en lange periode halve dagen naar school gedaan om het probleem op te vangen. Gelukkig zit hij op een school die er niet zo'n probleem van maakt. Helemaal thuis houden was geen optie geweest zeker als je bedenkt dat hij nu NOG niet zinnelijk is met 6 jaar.Vanaf 5 is je kind leerplichtig en wat moet een school dan die zegt dat een niet zinnelijk kind niet mag komen? Het blijft een probleem.
Wij hebben ons kind op alles laten testen om maar uitsluitsel te geven. Je weet nooit het zou medisch kunnen zijn. Nu blijkt toch dat hij een soort stoornis heeft. Ze zijn er heel voorzichtig mee om meteen ADD te zeggen,want hij is nog jong. Maar er wordt al wel in die richting gedacht en dat zou de zinnelijkheids problematiek kunnen veroorzaken. Ik hoop dat anderen ook wat aan mijn verhaal hebben. Niet el kind wordt 'zomaar'zinnelijk soms is er meer aan de hand.
afbeelding van angelmeissie
30 augustus 2016
Ik ben helemaal ten einde raad..mijn zoontje is net 4 en gaat sinds een week naar de kleuterschool. Hij is nog niet zindelijk en de school wil hem liever niet op school hebben zolang hij niet zindelijk is. Thuis blijft hij de hele dag droog, (omdat we hem vaak aangeven dat het tijd voor een plasje is) en op school gaat het helemaal fout. Hij mag ook geen luierbroekje aanhebben daar. ik wil gewoon voorkomen dat hij educatie mist op deze ontwikkel leeftijd, of 1 of ander trauma krijgt omdat hij "anders" dan de andere kindjes is. Van stickers tot kleine cadeautjes we hebben het allemaal al gedaan maar het helpt niet..heeft iemand nog een advies aub? Raak er zelf ook gestrest van :(
afbeelding van scvdb
21 mei 2015
Mijn zoon is bijna 5 en overdag nog niet zinnelijk.(Over 's nachts heb ik het nog niet eens) Behoorlijk irritant inmiddels. Hij gaat natuurlijk al sinds 4 naar school. Maar hij komt nog bijna dagelijks met een natte broek thuis. We hebben al alles geprobeerd. We hebben in het ziekenhuis laten uitzoeken of er misschien medisch iets mis was, maar dit is niet het geval. We zijn met en therapeut aan de slag geweest met een urinoloog aan de slag geweest. Maar nog altijd gaat het mis. Thuis kan ik er nog wel op letten, maar voor de juf is dat veel lastiger met 30 andere kinderen. Ik heb hem zelfs een paar maanden weer voor halve dagen naar school gedaan. Maar het probleem is nog steeds niet verholpen. En het vervelende is dat hij er zelf ook niet echt mee lijt te zitten als er weer een 'ongelukje' gebeurd is. Hij blijft er mee door lopen en komt ook niet naar me toe. Heeft iemand hier ook ervaaring mee?
afbeelding van bris-303730
23 maart 2014
Beste Mensen,

Dankzij de kinderopvang weet ik dat jongens veel later zindelijk worden dan meisjes. Bij mijn zoon ben ik er dan ook mee begonnen toen hij 3,5 jaar was. Als hij bij het kinderdagverblijf is, gaan hij helemaal zelf naar het toilet. Af en toe heeft hij wel een ongelukje, maar dat is niets t.o. thuis. Thuis moet ik hem elk uur zeggen dat hij naar de wc moet gaan anders gaat hij bijna nooit zelf en plas dus in zijn broek. Wanneer we weg gaan en ik hem een luier om doe zit er als we thuis komen niets in de luier en plast hij netjes op de wc. Een van mijn vriendinnen geeft aan dat het gemakzucht is van hem als hij thuis is. Over 3 maanden gaat hij naar school, mits hij zindelijk is. Hoe krijg ik hem thuis zindelijk? Heeft iemand dit ook mee gemaakt en wat was bij jullie de oplossing?
afbeelding van leonie79
6 augustus 2013
Hallo.
Wij zijn al tijd met af en aan bezig om mijn zoon zindelijk te krijgen. Het begon omdat hij voor hij 2 werd, met dat hij graag zelf wou. Daarna tijdje had hij geen zin meer. En nu gaat her al twee dagen best goed. Hij is nu 2,5 jaar. We zijn paar weken terug begonnen met mooi weer. In de blote kont. De tuin werd goed nat gehouden. :-) twee dagen terug in eens hele dag alles op potje. Nu pakken we door. Morgen gaan symbolisch de luiers weg (bewaar ze voor dochter) als hij maar denkt dat ze weg zijn. Ben benieuwd, hij ligt nu ook zonder luier in bed. Gelijk alles aanpakken.
Maar lees veel over leeftijd. Ik zou hier niet te veel naar kijken. Ik hoorde van mijn moeder dat ik en mijn zussen vanaf 1 jaar in training gingen en na half jaar volledig dag en nacht droog waren. Dus wat is vroeg? Kijk naar je kind en het komt wel.
Succes iedereen.
afbeelding van bienbien
20 maart 2013
Onderbroek aan en een potje naast zijn bed? Ik heb geen kind van 5, dus het is maar een idee, maar als hij zelf wakker wordt van zijn eigen aandrang, kan hij het zelf oplossen en geef je hem het vertrouwen dat hij zonder luier kan slapen en een ongelukje 's nachts mag?

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

afbeelding van meezie
20 maart 2013
Wij zijn begonnen met tips uit het boekje zindelijk maken is kinderspel. Zijn nu ruim een maand bezig en onzé kleine meid poept al ruim 3 weken op het potje en is de laatste twee dagen tussen de slaapjes door droog. Alle plasjes gaan op het potje en ze is super trots. Het kost tijd en energie, maar is wel super leuk om te doen en te zien hoe je kindje ook geniet van de training.
Wanneer je kan beginnen? Ons meisje is 13 maanden dus kan best snel denk ik. Maar ik denk wel dat het het makkelijkst is als je kindje kan lopen.
afbeelding van xstr-372858
20 maart 2013
Nou mijn zoontje is bijna 5 en is s'nachts nog steeds niet zindelijk. heb al van alles geprobeerd maar nu maar opgegeven en wachten dat het ooit vanzelf wel komt.
zelf wilt die ook geen luier meer maar toch is sochtends zijn luier weer nat. ook als ik hem na 6 uur geen drinken meer geef of midden in de nacht wakker maak of voordat ik naar bed ga. ik zet hem dan op de wc maar hij moet niet plassen zegt die steeds. ik kan hem niet dwingen om te plassen dus houdt het voor mij op.
dus als iemand nog tips heeft.
afbeelding van Gemsie
5 januari 2013
Bij ons zoontje hielp niks om hem op het potje te krijgen. Altijd huilen en de wc ging dan nog maar ook dat was meestal huilen. Paaien met stickers en een kadootje was ie niet gevoelig voor. We hebben toen ook geen druk meer er op gelegd, hij komt er vanzelf mee. Op Koninginnedag (hij was bijna 3.5jaar toen) zei die uit het niks 'ik wil geen luier meer', ruim een week eerder was het noog krijsen als je alleen al voorstelde een paar uur geen luier aan te doen, dus luier uit en sindsdien dag en nacht droog. Ongelukjes zijn op 1 hand te tellen en zijn nu 3/4 jaar verder. Of het te maken heeft gehad met de kno operatie een kleine week daarvoor geen idee, men zegt het en wij hebben sindsdien ook een heel ander kind die lekker in zijn vel zit.

Lilypie Pregnancy tickersLilypie Fifth Birthday tickers

afbeelding van diana.eussen
3 januari 2013
toen hij ca 1,5 jaar oud was heeft hij een keer op de wc gepoept. hij was toen erg bezig met zindelijk worden. dat is toen niet gelukt, geen probleem want erg vroeg. maar over twee weken wordt hij 3 en hij poept en plast nog niet op het potje of de wc.
ik ben bang dat als ik hem niet een beetje puch hij dan niet zindelijk wordt voordat hij naar school moet.
afbeelding van DELETED_EllenL
DELETED_EllenL
31 december 2012
Met 16 maanden was onze dochter ook druk bezig met zindelijk worden. Het ging een tijdje goed maar uiteindelijk was de "lol" om op het potje te plassen eraf en was het weer noodzakelijk om haar een luier om te doen.
afbeelding van bienbien
21 december 2012
Hoeft echt niet te vroeg te zijn hoor. Mijn dochter was er ook al zo sterk mee bezig en was met 19 maanden zo goed als zindelijk. Waarom probeer je het niet gewoon. En als je theoretische hulp nodig hebt, kan ik je het boek 'Zindelijk maken is kinderspel' aanraden.

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

afbeelding van MarKeRo
20 december 2012
Hoi, vanaf hoeveel maanden doe je dit? Want mijn zoontje is nu 16 maanden maar een luier omdoen is echt een drama! Daarnaast loopt hij af en toe in zijn blootje en als hij dan wat heeft gedaan komt hij mij halen om het te laten zien! Of is 16 maanden nog te vroeg?