Van potje naar toilet

Van potje naar toilet peuter kleuter

Maar weinig kleuters zijn zonder meer bereid om hun veilige, vertrouwde potje in te ruilen voor dat grote, enge toilet. Daar moet je hem dan ook rustig op voorbereiden om de overgang soepel te laten verlopen.

Voordat je kind het toilet kan gebruiken, moet hij eerst weten waar het voor dient. Vertel hem dat de wc net zoiets is als het potje, maar dan voor grote mensen en kinderen. Je kunt je kind ook laten zien hoe je zijn potje leeggooit in het toilet. Zo leert hij dat ontlasting behalve in het potje ook thuishoort in de wc.

Belangstelling wekken

Om je kleuter zover te krijgen, zul je eerst zijn belangstelling voor de wc moeten wekken. Wijs hem er bijvoorbeeld een paar keer terloops op dat alle grote mensen de wc gebruiken in plaats van het potje. Vraag hem vervolgens of hij dat ook niet zou willen proberen.

Potje naast het toilet zetten

Waarschijnlijk heeft het potje van je kleuter geen vaste plek. De ene keer staat het naast zijn bed, de andere keer in de woonkamer. Je kind moet nu leren om telkens naar één bepaalde ruimte toe te gaan als hij moet plassen of poepen. Je kunt hem daar alvast aan laten wennen door het potje overdag een vaste plek in het toilet te geven, vlak naast de toiletpot.

Toilet aanpassen

Een toilet is vaak te hoog voor de gemiddelde kleuter. Zet daarom een opstapje voor de toiletpot. Eenmaal op het toilet kan je kleuter dit ook gebruiken als voetensteun. Jongetjes kunnen tijdens het plassen op het opstapje blijven staan. Verder is het verstandig om een speciale kinder-wc-bril aan te schaffen. Deze heeft een kleinere opening en voorkomt dat je kleuter wegzakt in de wc.

Blijf erbij

Je kleuter vindt het waarschijnlijk erg fijn als je met hem meegaat naar het toilet. Zeker in het begin is dat voor jou ook makkelijker. Je kunt hem aanmoedigen en helpen met zijn kleding. Als hij klaar is, veeg je zijn billen af en zwaaien jullie samen de plas gedag. In een later stadium, wanneer je kind eenmaal wat vertrouwder is op het toilet, is het misschien genoeg om de deur open te laten. Zo kan hij nog met je praten en kun je er snel bij als hij je toch nodig heeft.

Pas op met doorspoelen

Het doorspoelen van het toilet kan je kleuter beangstigen. Misschien is hij bang voor het harde geluid. Het kan ook zijn dat hij bang is om in de wc te vallen en zelf te worden doorgespoeld. Spoel het toilet daarom de eerste keren pas door als je kleuter weer weg is. Overigens kan het ook zijn dat je kleuter het doorspoelen juist fascinerend vindt en daar zelfs naar uitkijkt, als prijs na het poepen of plassen.

Geef je kind vertrouwen

Je kleuter geniet ervan als je hem het vertrouwen geeft, dat hij iets zélf kan. Ook zelfstandig naar het toilet gaan kun je stimuleren. Met eigen billendoekjes kan hij zelf zijn billen afvegen en met zijn eigen zeep zijn de handjes ook zó schoon, wat voor jou een geruststellende gedachte is.

Reacties (1)

afbeelding van DianaR
16 december 2014
Hallo,

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik zit namelijk met me handen in het haar en heb nu geen idee wat ik moet doen.
Mijn zoontje wordt in maart 3 jaar. We zijn al een tijdje druk bezig om hem zindelijk te krijgen. Hij wilde nooit op het potje alleen op de grote wc. Dus hebben we dat ook maar gewoon gedaan. Ging allemaal erg goed. En hij gaf het op tijd aan, en bleef eigenlijk wel de hele dag droog. Alleen sinds 2 weken is hij telkens te laat. Dus ik uitgelegd dat als hij het voelt in zijn buik dat hij moet roepen en dan gelijk naar de wc moet gaan. Heb dit op verschillende manieren uitgelegd maar niks hielp. Sinds een week vind hij het helemaal niet erg om in een natte en vieze broek rond te lopen. En vind hij het geweldig om in zijn broek te plassen met als gevolg dat ik werkelijk geen 1 broek meer over had. Soms wel 3 of 4 broeken per dag gingen er doorheen. Dus heb ik besloten om hem maar weer elke dag een luier om te doen. Maar sinds ik dat doe zijn we eigenlijk weer terug bij af. Hij geeft het niet meer aan en als hij het zegt, zegt hij gelijk '' ik plas lekker in mijn, maar dat geeft niet ''
Hoe moet ik hier nu mee omgaan. Gewoon weer laten doen of wat.......Hij wilt absoluut niet op de wc meer.