Nee-fase

Nee-fase peuter kleuter

Wat je ook voorstelt, het antwoord is "nee!" Zelfs als je het idee hebt dat hij eigenlijk best mee zou willen werken. Het merendeel van de kinderen doorloopt net na hun eerste verjaardag opstandige fase in hun ontwikkeling. Je eerder zo gewillige en meegaande kleine verandert in die periode in een rebelletje dat al je verzoeken en opdrachten afwijst. Hij stribbelt tegen en roept voortdurend "nee". Veel ouders vragen zich af waar dat aan ligt.

Peuterpuberteit

Deze fase staat aan het begin van de zogenaamde 'peuterpuberteit'. In die periode ontwikkelt je kind voor het eerst een eigen ego en een duidelijke persoonlijkheid. Als baby was hij volledig van jou afhankelijk en deed hij alles wat jij wilde. Nu ontdekt hij zijn eigen zelfstandigheid en verzet hij zich tegen jouw autoriteit. Hij kijkt hoe ver hij kan gaan en test zo zijn en jouw grenzen.

Omgaan met "nee!"

Eén van de manieren waarop je peuter zich verzet tegen jouw autoriteit, is door vaak en veel "nee!" te roepen in reactie op wat jij zegt. Dat doet hij dus niet om vervelend te zijn, maar is het resultaat van een natuurlijke ontwikkeling die hij niet kan onderdrukken. Het is belangrijk dat je hier op een verstandige manier mee omgaat. Je dreumes bouwt op deze momenten immers aan de fundamenten van zijn persoonlijkheid. De onderstaande adviezen kunnen je helpen om op een positieve manier om te gaan met de 'nee's' van je kleine.

Reageer rustig

Het is niet altijd makkelijk om je geduld te bewaren wanneer je dreumes voor de zoveelste keer niet mee wil werken. Toch is het beter om niet kwaad te worden. Dat maakt het verzet van je kind vaak alleen maar heviger en kan makkelijk leiden tot een driftbui. Misschien helpt het als je bedenkt dat hij er zelf ook weinig aan kan doen.

Geef je kind een keuze

Je stimuleert de zelfstandigheid van je kind als je hem in plaats van slechts één, meerdere opties biedt. Bovendien is de kans dat hij met "Nee!" reageert dan aanzienlijk kleiner. Vraag dus: "Wil je een hapje doperwtjes of een hapje aardappeltjes?" in plaats van "Wil je nog een hapje?". Omdat je kleine zo het gevoel krijgt dat hij beslist wat er gebeurt, zal hij minder snel dwars gaan liggen.

Leid hem af

Vaak is het helemaal niet nodig om je kleine een vraag te stellen waarop hij met "Nee!" kan antwoorden. Als hij in bad moet, hoef je hem dat niet te vragen. Je kunt hem gewoon al babbelend mee naar boven nemen, uitkleden en in bad zetten. Dat werkt het beste als je ondertussen een spelletje doet of doorgaat op datgene waar je dreumes toch al mee bezig was.

Wees resoluut

Er zijn momenten waarop je absoluut geen discussie kunt gebruiken en iets gewoon moet gebeuren. Dan kun je je kleine maar het beste voor een voldongen feit stellen. Zo leert hij tegelijkertijd dat er bepaalde grenzen zijn en dat jij in een aantal gevallen het laatste woord hebt.

Gerelateerde artikelen