
Mijn kind heeft voorkeur voor een ouder
Soms ontwikkelen kinderen een sterke voorkeur voor één ouder, terwijl ze zich afkerig opstellen tegenover de ander. Het kan voor ouders best moeilijk zijn wanneer hun peuter of kleuter duidelijk een voorkeur heeft voor één ouder. In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt, wat je eraan kunt doen en hoe je als gezin hier het beste mee om kunt gaan.
Waarom heeft mijn kind een voorkeur voor één ouder?
Het is heel normaal dat jonge kinderen een voorkeur hebben voor één ouder. Dit kan in de loop van de tijd veranderen. Kinderen voelen zich vaak meer aangetrokken tot de ouder met wie ze het meeste contact hebben of die op dat moment beter past bij wat ze nodig hebben. Hechting speelt ook een grote rol. Kinderen hechten zich sterk aan hun ouders. Soms kiezen ze liever de ouder bij wie ze zich het veiligst en meest vertrouwd voelen. Dit hoort bij hun emotionele ontwikkeling.
Verschil met eenkennigheid
Een voorkeur voor een ouder is iets anders dan eenkennigheid. Eenkennigheid is een fase waarin een kind zich heel sterk hecht aan één persoon en bang is voor anderen. Dit komt vaak voor bij baby’s tussen 9 en 18 maanden. Het ene kind is daarin wat gevoeliger dan het andere.
Dit zegt de hechtingstheorie van Bowly erover
Volgens de hechtingstheorie van John Bowlby hechten kinderen zich het meest aan de ouder die het vaakst goed reageert op hun signalen. Dat betekent niet dat de andere ouder minder belangrijk is. Het betekent alleen dat kinderen zich soms meer verbonden voelen met één ouder. Dr. Mary Ainsworth, een collega van Bowlby, legt uit dat een veilige hechting belangrijk is voor de emotionele groei van een kind.
10 oorzaken als je kind een duidelijke voorkeur heeft
Een voorkeur voor één ouder verschilt per kind en kan ook per moment verschillen. Soms wil een kind bijvoorbeeld bij het slapengaan alleen die ene ouder, maar maakt het de rest van de dag niet uit. De redenen hiervoor zijn heel verschillend. Een kind kan om deze redenen een voorkeur ontwikkelen. We zetten tien oorzaken op een rij.
Aanwezigheid: de ouder die het vaakst bij het kind is, voelt het meest vertrouwd.
Borstvoeding: bij baby’s kan borstvoeding meespelen, omdat ze dan vaker bij de moeder zijn.
Verzorgingstaken: de ouder die het meeste voor het kind zorgt, wordt vaak de voorkeursouder.
Persoonlijkheid: een kind kan zich meer op zijn gemak voelen bij de ouder die beter past bij zijn of haar karakter.
Opvoedstijl: een kind kan zich meer aangetrokken voelen tot de ouder die wat soepeler is.
Levensfase: de voorkeur kan wisselen per fase, zoals tijdens de peuterpuberteit.
Huid-op-huidcontact: in de eerste maanden helpt dit contact om de band te versterken.
Stress en stabiliteit: in spannende tijden kiest een kind vaak de ouder die rust en veiligheid geeft.
Aanvoelen van signalen: de ouder die beter reageert op wat het kind laat zien, krijgt vaker de voorkeur.
Externe factoren: veranderingen zoals een verhuizing, scheiding of andere gezinsdingen kunnen ook invloed hebben.
8 tips voor als je kind een voorkeur heeft voor je partner
Het kan pijn doen als je kind je afwijst. Maar dat betekent niet dat hij meer van de andere ouder houdt. Deze tips kunnen helpen.
Neem het niet persoonlijk: het is meestal een fase die vanzelf overgaat.
Blijf rustig en duidelijk: geef niet toe als je kind je afwijst.
Verdeel de zorgtaken: laat ook de andere ouder dingen doen, ook als je kind daar geen zin in heeft.
Blijf jezelf: doe geen dingen die niet bij je passen om leuk gevonden te worden.
Breng tijd samen door: speel, lees of knutsel samen. Dit versterkt jullie band. Plan regelmatig tijd voor jullie tweeën.
Werk samen als ouders: spreek af hoe jullie beiden betrokken blijven bij de zorg. Geef elkaar ruimte en steun, zodat je kind zich bij jullie allebei veilig voelt.
Blijf positief: kinderen voelen het als je gespannen of verdrietig bent. Als jij rustig en positief blijft, voelt je kind zich ook fijner.
Voorkom spanningen: een voorkeur van je kind kan zorgen voor ruzie tussen ouders. Probeer samen duidelijke afspraken te maken. Elkaar proberen te overtreffen werkt vaak niet goed.
Wanneer hulp inschakelen?
Meestal is oudervoorkeur tijdelijk en niet erg. Maar als het zorgt voor veel spanning in het gezin, als anderen er last van hebben, of als je kind erg bang is zonder de voorkeursouder, dan is het goed om hulp te zoeken. Een kinderpsycholoog kan dan helpen.
Creëer een warme & veilige omgeving
Een voorkeur voor één ouder komt vaak voor bij peuters en kleuters. Door geduldig, liefdevol en duidelijk te zijn, kunnen ouders samen zorgen voor een goede band met hun kind. Blijf met elkaar praten, breng tijd samen door en vraag hulp als het nodig is. Zo voelt je kind zich veilig en geliefd bij beide ouders. Volgens deskundigen doen kinderen het vaak beter als ze een sterke band hebben met beide ouders. Dr. Laura Markham, opvoedingsdeskundige, zegt: “Kinderen die zich veilig en geliefd voelen door beide ouders ontwikkelen meestal een beter zelfbeeld en zijn beter in staat om gezonde relaties op te bouwen.”