Het gewicht van je kind

Het gewicht van je kind peuter kleuter

Als je kind nog een dreumes is, lijkt hij in jouw ogen misschien wat mollig. Maar als hij een beweeglijke kleuter is, lijkt hij soms eerder mager. De gewichtscurve vertelt je of je kind een normaal gewichtspatroon volgt.

In de gewichtscurve op deze pagina vind je het gemiddelde gewicht van kinderen van één tot 6 jaar. Het feit dat het hier om gemiddelden gaat, geeft aan dat er veel variaties mogelijk zijn. Er zijn maar weinig kinderen die precies voldoen aan het profiel van het gemiddelde kind. Maak je dus geen zorgen als je kind zwaarder of juist lichter is dan de waarden in de grafiek. Een afwijking van drie tot vier kilo boven of onder het gemiddelde is bijvoorbeeld heel normaal.

 

 

De meeste kinderen volgen in het algemeen wel de stijging van de lijn. Als je kind op zijn eerste verjaardag twee kilo boven het gemiddelde zit, zal hij als hij ouder wordt waarschijnlijk telkens ongeveer twee kilo zwaarder blijven dan het gemiddelde kind. Hij volgt dan een normaal gewichtspatroon.

Gewicht versus lengte

Het gewicht van je kind is onlosmakelijk gekoppeld aan zijn lengte. Naarmate hij groter wordt, zal ook zijn gewicht toenemen. Dat betekent dat je kind tijdens een groeispurt er behalve een paar centimeter ook een paar pondjes bij krijgt. Deze relatie tussen lengte en gewicht geeft jou de mogelijkheid om te controleren of je kind te zwaar wordt of juist te licht blijft. Schiet je kind de lucht in, maar komen er maar weinig pondjes bij, dan kan het zijn dat je kleine wat licht is.

Bedenk wel dat ieder kind zijn eigen, individuele gewichtscurve volgt. Sommige kinderen zijn nu eenmaal zwaarder of lichter gebouwd dan anderen. Dat wordt voor een groot deel bepaald door erfelijke factoren. Ook het geslacht spreekt een woordje mee: jongens zijn over het algemeen iets zwaarder dan meisjes. Denk dus niet te snel dat je kind te dik of te mager is. De huisarts of de verpleegkundigen op het consultatiebureau zullen je zorgen in de meeste gevallen al snel wegnemen.

Mollige dreumes of peuter

Ouders van kleintjes van twee of drie jaar oud denken vaak dat hun kind te dik is. Dat komt omdat je kind op deze leeftijd nog volop babyvet met zich meedraagt. Zijn hoofd is behoorlijk groot in verhouding tot de rest van zijn lichaam en met dat bolle kopje en die volle wangen lijkt je kind al snel een gezellige dikkerd. Zijn bolle buikje, holle rug en gebrek aan taille dragen volop bij aan dat beeld.

Toch wil dit helemaal niet zeggen dat je kind aanleg heeft om dik te worden. Zolang de lengtegroei van je kind gelijkmatig toeneemt met zijn gewicht is er helemaal niets aan de hand. Pas als je kind meer dan de helft zwaarder is dan het gemiddelde kind is er sprake van overgewicht. De meest mollige dreumesen en peuters veranderen dan ook vanzelf in een slanke kleuter.

Slanke kleuter

Naarmate je kind steeds meer gaat bewegen, verdwijnen de laatste restjes babyvet. Van een mollige dreumes die op de grond speelde, wordt hij een slanke kleuter die onvermoeibaar rondrent. Tijdens de kleutertijd verandert bovendien de verhouding tussen de lengtegroei en gewichtstoename. Je kind wordt in deze periode vlug langer, maar neemt minder snel toe in gewicht. Spillebeentjes en magere borstkassen zijn dan ook heel normaal op deze leeftijd.

Dat betekent in het merendeel van de gevallen dus niet dat je kind te weinig eet of te veel beweegt. Mocht je kind nu erg veel lichter zijn dan zijn leeftijdsgenootjes zonder dat hij veel kleiner is, kun je voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts. In negen van de tien gevallen zal hij je geruststellen. Slanke tot magere kleuters zijn heel normaal!

Reacties (4)

afbeelding van robi-673066
29 december 2019
Mijn dochter was toen ze anderhalf was volgen het cb wel wat zwaar.
Hier heb ik toen geen aandacht aan besteed. Toen ik terug kwam toen ze 2 was was ze te ligt. Toen had ik bij meezingen zoiets van o ja het zal wel.
Maar ook al zeg je dat ze goed eten ze kijken niet verder.
Nu kwam ik onderlaatst met mijn jongste dochter bij het cb en daar werd van gezegd dat ze te zwaar is. Ja dat klopt dat is ook zeker zo ze is 1.02 en bijna 20 kilo.
Dat had ik zelf ook gezien.
Maar toch heb ik ze een preek gegeven want mijn andere dochter heeft dus blijkbaar coeliakie de reden dat ze ook wat mager is!
Ik kon een boekje meekrijgen over gezonde voeding.
Dit heb ik geweigerd aangezien ons avond eten glutenvrij is en je alles zelf moet maken neem ik aan dat dat vrij gezond is.
Het cb kan dus van alles zeggen maar als je eigen gevoel maar goed zit dat is het belangrijkste
afbeelding van Marjolein0899
20 juli 2017
Mijn zoontje is 2 jaar en 3 maanden oud, is 97 cm lang en weegt 16 kilo. Ook bij mij werd er gezegd dat hij te zwaar is. Er werd gevraagd naar hoeveel hij at, maar niet naar wat hij eet. Ook werd er geen rekening gehouden met het feit dat zowel ik als mijn vriend lang zijn (mijn vriend 2.02). Mijn zoontje is verder ook slank (wel erg sterk!) en heel actief. Ik zou het maar loslaten; tenzij je je dochter iedere dag koekjes, chipjes en frisdrank geeft, denk ik dat je je echt geen zorgen hoeft te maken en dat je zelf weet dat je niks verkeerd doet! Ieder kind is anders. Gewoon gezond voedsel geven en lekker veel laten bewegen. :)
afbeelding van burcin22
14 juli 2017
Mijn dochter is 3 ze is 1 meter lang en weegt 17 kilo dat noemt de cb overgewicht ze is slank en beweegt veel