Corona en je kind: alles wat je moet weten

Corona en je kind: alles wat je moet weten

Sinds de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) is de wereld veranderd, ook die van je kind. Het nieuwe normaal betekent 1,5 meter afstand, drukte vermijden en thuiswerken. We snappen dat je als ouder met vragen zit. Is het coronavirus gevaarlijk voor mijn kind? Hoe houd ik het hoofd koel in een huis vol? En hoe leer je je kind zich aan de maatregelen te houden? WIJ heeft de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Is het coronavirus gevaarlijk voor mijn kind?

Je hoeft je in principe geen extra zorgen te maken over je peuter of kleuter. Het blijkt dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus. Raken ze wel besmet, dan hebben ze hier veel minder klachten van. Heeft je kind last van luchtwegklachten, hoesten en/of koorts? Raadpleeg dan telefonisch je (huis)arts en volg het advies op. Ga niet bij je huisarts langs. Dit om verdere besmetting te voorkomen. Blijf zoveel mogelijk binnen en vermijd sociale contacten.

Als je kind of iemand binnen jullie gezin (vermoedelijk) corona heeft dan worden jullie allemaal geacht in thuisisolatie te gaan. Dat betekent dat je niet naar buiten mag (alleen op eigen terrein of enkel voor boodschappen) en geen bezoek mag ontvangen (behalve de huisarts of GGD), tot iedereen binnen het gezin 24 uur klachtenvrij is. Voor mensen met cruciale beroepen of mensen werkzaam in vitale processen gelden uitzonderingen.

Kinderen kunnen spelen met vriendjes. Maar beter houdt je de kring nog steeds zo klein mogelijk. 

Kan ik borstvoeding geven aan mijn kind als ik ben gevaccineerd? 

Als je een kleine hebt en gevaccineerd wordt, spelen er vast vragen als 'kan ik borstvoeding geven aan mijn kind als ik wordt ingeënt?'. Wij zochten het voor je uit. Alle vragen rondom het coronavaccin en borstvoeding lees je hier. 

Wat betekent de uitbraak van corona voor mijn kind?

De huidige maatregelen die getroffen zijn tegen de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) brengen ook veranderingen mee voor je kind.

 • In Nederland zijn scholen, kinderdagverblijven en creches weer geopend. 
   
 • Heeft je kind verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, dan mag hij of zij naar de kinderopvang of naar de basisschool. Het kind hoeft niet getest te worden op corona. Dit geldt niet als het kind een nauw contact is van iemand die corona heeft. Of als het kind bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is. Dan moet hij of zij thuisblijven.
   
 • Volg altijd de adviezen van het RIVM op. Zijn het officiële landelijke adviesorgaan en adviseren ook de Nederlandse overheid. Eén van de adviezen van het RIVM luidt: ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid. Deze mensen behoren tot de risicogroep en worden vaker heftiger getroffen door het virus. Denk dus goed na of bijvoorbeeld een bezoek aan opa en oma met het hele gezin nog wel verstandig is. De keuze ligt bij jullie zelf. Vermijd dit bezoek in ieder geval als één van jullie (verkoudheid)klachten heeft. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om elkaar te zien en te spreken door bijvoorbeeld te videobellen, door buiten van een afstand naar elkaar te zwaaien of op raambezoek te gaan.
   
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen. Was je handen en die van je kind regelmatig. Het advies is: 20 seconden lang met water en zeep. Leg de situatie aan je kind rustig uit, wees heel duidelijk waarom jullie dit doen en maak er een spelletje van. Leer je kind ook hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
   
 • Houd afstand en vermijd grote groepen. Een belangrijke regel om je kind aan te leren, is dat hij 1,5 meter afstand houdt van anderen. Dit is voor jonge kinderen natuurlijk erg lastig, maar probeer hier in ieder geval op te letten. De afstandregel geldt uiteraard niet voor je eigen gezin. Ook krijgen jonge kinderen geen boete als zij tijdens het buitenspelen de afstand niet bewaren.

Hoe leg ik de coronacrisis aan mijn kind uit?

Wil je dat je kind zich goed aan de maatregelen houdt en meewerkt? Dan is het belangrijk om hem uit te leggen wat er momenteel aan de hand is in de wereld. Heel jonge kinderen zullen de situatie natuurlijk niet echt meekrijgen of begrijpen, maar voor de iets oudere kinderen kan onderstaande video helpen. Deze video over de uitbraak van het coronavirus is speciaal voor kinderen gemaakt en geeft een heldere uitleg.

Is (buiten)spelen met andere kinderen nu nog verstandig?

Kinderen kunnen prima met anderen (buiten)spelen als ze géén klachten hebben, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoesten. Je kunt er ook voor kiezen dat kinderen alleen buiten met elkaar spelen en niet bij elkaar thuis. Bij bijvoorbeeld slecht weer kun je ook afspreken om even te videobellen met elkaar. Bedenk wat voor jullie verstandig is. Ga je naar de speeltuin in de buurt? Houdt voldoende afstand en vermijd zoveel mogelijk groepen. Als je kind terugkomt van het (buiten)spelen, was direct jullie handen. Klachten? Blijf dan zoveel mogelijk binnen.

Schermtijd: hoe vaak en hoe lang is verantwoord?

Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen gemiddeld een uur en drie kwartier per dag besteden aan beeldschermen. Voor kinderen (0 t/m 6 jaar) is dit 50 minuten toegenomen sinds de coronacrisis. Meer dan ooit vragen ouders zich af hoeveel schermtijd nog 'gezond' is voor kinderen. Het volgende wordt geadviseerd voor jonge kinderen:

 • Tot 2 jaar: liever geen schermtijd
 • Van 2 tot 4 jaar: maximaal 5 à 10 minuten schermtijd per keer
 • Vanaf 4 jaar: 10 à 15 minuten schermtijd per keer

Meer weten? Alles over schermtijd en kinderen lees je hier.

Meer rust in huis en je gezin?

Door de coronacrisis zitten we nog steeds meer thuis dan ooit. Thuiswerken met rondrennende kinderen om je heen is verre van ideaal. Om je hoofd koel te houden, is het belangrijk dat je je focust op rust in je huis, hoofd en gezin. Deze vijf tips kunnen helpen.

 • Maak een dag- of weekplanning. Zorg voor een structuur die voor iedereen binnen het gezin duidelijk is. Dit geeft meer rust. Tip: laat je kind mee knutselen aan jullie week-/dagplanning en hang 'm ergens op in huis.
  Dowload hier gratis pictogrammen van Gezinnig om een dagplanning te maken. Je vindt er nog meer handige gratis producten.
 • Focus je op de goede en positieve dingen. Bedenk bijvoorbeeld dat je nu meer tijd samen doorbengt. Hoe fijn is dat!?
 • Las pauzes in. Nu werk en privé door elkaar lopen, is de grote valkuil dat je als ouder te weinig rust en ontspanning krijgt. Waak hiervoor en las regelmatig pauzes voor jezelf in. Alleen zo houd je het vol. Tip: neem deze momenten op in de weekplanning van je gezin.
 • Vraag hulp! Schroom niet om hulp te vragen van een buurvrouw, vriendin of kennis. Heb je bijvoorbeeld oppas nodig, omdat je echt even weg moet voor je werk? Vraag hulp aan je omgeving en maak het makkelijker voor jezelf. 
 • In de WIJ vind je talloze gouden tips van andere moeders in coronatijd. Nieuwsgierig? Je vindt ze op pagina 11.

Lees ook: 4x rust in huis en je gezin tijdens coronatijd