Brandwonden

Brandwonden peuter kleuter

Kinderen lopen verbrandingen in de meeste gevallen op in de keuken. Maar ook op andere plekken in het huis schuilt verbrandingsgevaar. Hete vloeistof kan bij je kind lelijke brandwonden veroorzaken. Terwijl jij gezellig zit te kletsen stoot je kleine per ongeluk je kop thee van tafel. Wat doe je bij brandwonden?

Wat als je kind zich toch verbrandt?

Staat een kind in de brand?  Rol hem over de grond. Doof het vuur met een (blus)deken of jas. Bedek vanaf de nek naar de benen. Zo voorkom je dat vlammen het gezicht raken. Hierna geldt de stelregel: 'Eerst water, de rest komt later'.  

 1. Doe meteen de luier uit. Deze houdt hete vloeistoffen vast, waardoor de schade erger wordt.
   
 2. Koel de wond ca.10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen. Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de wond. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om te koelen.
   
 3. Voorkom onderkoeling. Koel alleen de wond.
   
 4. Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond plakt en kleding die heet water vasthoudt.
   
 5. Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen. Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel dus ook bij twijfel. Geen nummer van de dokter bij de hand? Bel 112.
   
 6. Smeer niets op een brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen  betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien en minder goed behandelen.
   
 7. Bedek de wond met steriel verband of een schone (thee)doek. Doe dit ook vordat je het kind in een deken wikkelt om hem warm te houden. 
   
 8. Geef het slachtoffer geen eten of drinken. Bij grote brandwonden kan het slikken moeilijk gaan. Ook kan de dokter besluiten direct te opereren. Het slachtoffer kan dan maar beter zo nuchter mogelik zijn.
   
 9. Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend. Dit maakt ademhalen en slikken makkelijker.

 

Weet jij wat je moet doen? Doe de test van de Brandwondenstichting