Brandwonden

Brandwonden peuter kleuter

Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van de grootte van de beschadigde plek, de tijd dat de hitte op zijn huid heeft ingewerkt en de oorzaak van de verbranding. Brandwonden worden over het algemeen ingedeeld in drie groepen: eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden.

Eerstegraads brandwonden

Wanneer je kind een rode huid heeft en alleen pijn voelt op de verbrande plek, dan heeft hij eerstegraads verbrandingen. Dit zijn oppervlakkige verbrandingen die je meestal zelf kunt behandelen. Bij dit soort brandwonden is zijn huid niet kapot. Als je kind is verbrand door de zon, heeft hij eerstegraads brandwonden.

Tweedegraads brandwonden

Bij tweedegraads brandwonden zitten er op de rode huid van je kind intacte of geknapte blaren. Ook hier heeft je kind pijn op de verbrande plek. Hoewel deze brandwonden vrij ernstig kunnen zijn, kan er bij kleine verbrandingen binnen twee weken al herstel optreden. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je met je kind naar het ziekenhuis.

Derdegraads brandwonden

De huid van je kind is bij derdegraads verbrandingen niet rood, maar witgrijs van kleur. Zijn huid is zo verbrand dat het weefsel is afgestorven. Wanneer je de verbrande plek aanraakt, doet het geen pijn. Alleen de omringende randen doen wel erg veel pijn. Bij dit soort brandwonden moet je kind meteen naar het ziekenhuis.

Wat te doen bij brandwonden?

Het eerste wat je doet als je kind zich heeft verbrand, is het betreffende lichaamsdeel ongeveer een kwartier onder lauw, stromend water houden. Trek vastzittende kledingstukken niet uit. Gebruik geen koud water bij grote brandwonden op de romp of het gezicht, want dan bestaat het gevaar op een koudeshock. Dek dit soort wonden in plaats daarvan af met een speciaal brandwondverband (metalline-verband) of desnoods een linnen doek. Zo kun je bacteriële infecties voorkomen.

Wanneer een groot deel van de huid van je kind is verbrand of de verbrandingen zijn derdegraads, dan moet je altijd meteen met je kind naar het ziekenhuis. Het kan namelijk voorkomen dat je kind door het vocht- en zoutverlies dat met dit soort hevige brandwonden gepaard gaat, in een shock raakt. Bovendien bestaat er een risico op infecties.

Als je kind tweedegraads verbrandingen heeft en het verbrande oppervlak is groter dan de hand van je kind, dan moet je meteen naar het ziekenhuis. Om infectiegevaar te voorkomen, kun je de wond verbinden met een steriel verband (deze methode is ook toe te passen bij derdegraads brandwonden). Gebruik vooral geen zalf of poeder en prik de brandblaren niet door.

Wanneer er minder dan 10% (zijn hand is één procent) van de huid van je kind is beschadigd door eerstegraads verbrandingen, kun je de brandwonden zelf behandelen. Dan hoef je dus niet met je kind naar het ziekenhuis. Nadat je met lauw stromend water de pijn hebt verlicht, kun je verdere irritaties verzachten door Calendula-gel op de plek(ken) aan te brengen. Dit bevordert niet alleen het genezingsproces, maar gaat ook eventuele littekenvorming tegen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je kind in situaties terechtkomt waarin hij brandwonden kan oplopen. Zorg voor een veilige leeftomgeving. Het is verstandig om je kind niet alleen thuis te laten, maar hem mee te nemen als je van huis moet. Als je kind nog wat kleiner is, kun je hem in de box zetten wanneer je staat te koken of het eten op tafel zet. Verlies je kind niet uit het oog wanneer je druk bezig bent. Verder is het aan te raden om lucifers op een plaats te bewaren, zodat ze buiten het bereik van je kind liggen. Stop ze bijvoorbeeld in een doos waar hij niet bij kan.

Weet jij wat je moet doen? Doe de test van de Brandwondenstichting