Waarom moet een allergie voorkomen worden?

Waarom moet een allergie voorkomen worden peuter kleuter

Een allergie is een chronische ziekte die vaak moeilijk te behandelen is. Je kind lijdt onder de klachten die door de allergie worden veroorzaakt en jij lijdt omdat je kind pijn heeft. Alleen al om ervoor te zorgen dat jullie niet worden getroffen door dit dubbele leed, is het belangrijk om een allergie te voorkomen.

Als je kind een allergie heeft, beïnvloedt dat je hele gezin. Voordat duidelijk is dat de klachten van je kind worden veroorzaakt door een allergie, maak je vaak een onzekere periode door. Maar ook het behandelen van de klachten legt een grote druk op de omgeving. Dat komt omdat je altijd rekening moet houden met de allergie van je kind.

Als je kind bijvoorbeeld allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, mag hij die niet meer eten. Dat zou makkelijk zijn wanneer hij een allergie zou hebben voor zoiets als appels. Maar als je kind allergisch is voor een bepaald bestanddeel van een voedingsmiddel, zoals koemelkeiwitten, wordt het al moeilijker. Koemelkeiwitten zitten in heel veel voedingsmiddelen. Het is lang niet altijd makkelijk om te ontdekken waar ze allemaal inzitten. Dat maakt het lastig om vast te stellen wat je kind nu wel of niet mag eten. Die voortdurende aandacht vergt energie.

Kinderen die in hun babytijd een allergie hebben ontwikkeld, hebben een verhoogde kans om op latere leeftijd een andere allergie te krijgen. Dit kan zelfs gebeuren wanneer de oorspronkelijke allergie inmiddels is overgegaan. De kans is dus groot dat je kind zijn hele leven lang last houdt van één of meerdere allergieen. Proberen te voorkomen is dus meer dan de moeite waard.