Omgaan met een voedselallergie

Omgaan met een voedselallergie kind

Is bij jouw kind een voedselallergie geconstateerd? Waar let je op en hoe zorg je ervoor dat je kind, toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Ook belangrijk: hoe heeft je kind er het minste last van? Met behulp van een paar handige tips is het heel goed mogelijk om ervoor te zorgen dat je kind maar weinig merkt van zijn voedselallergie. Tegelijkertijd krijg jij een aantal methoden aangereikt om je kind in goede conditie te houden.

Controleer het eten van je kind

Wanneer de arts of diëtist heeft aangegeven dat je kind in verband met een voedselallergie bepaalde voedingsstoffen niet langer mag eten, is het zaak om er goed op te letten dat hij deze stoffen ook echt niet meer binnenkrijgt. Lees daarom de etiketten op de voedingsmiddelen nauwkeurig na op eventuele verboden ingrediënten. Houd daarbij ook rekening met bewerkte versies van stoffen, waarin je niet direct het oorspronkelijke product herkent. Zo kan tarwe voorkomen in de vorm van zetmeel.

Vraag, als je uit eten, van tevoren naar de ingrediënten van een bepaald gerecht. Op visite bij vrienden en familie kun je vragen of je het etiket op de verpakking van bepaalde hapjes of drankjes mag lezen. Als je twijfelt, is het beter om geen risico te nemen en het niet aan je kind te geven.

Zorg voor vervangende voedingsstoffen

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind vanwege zijn allergie een tekort aan bepaalde voedingsstoffen oploopt. Probeer daarom allereerst te achterhalen welke stoffen je kind vanwege zijn allergie zou kunnen missen. Zet vervolgens alternatieve etenswaren op zijn menu die dit eventuele tekort weer aanvullen en toch geen allergische reactie oproepen. Een diëtist kan je precies vertellen welke voedingsmiddelen je daarvoor kunt gebruiken.

Leg het uit aan je kind

Voor je kleuter is het natuurlijk niet leuk dat hij bepaalde producten niet mag eten. Zeker wanneer het gaat om iets lekkers dat andere kinderen wel mogen. Je kunt een deel van dat leed wegnemen door hem zo vroeg mogelijk uit te leggen waaróm hij iets niet mag eten. Als hij begrijpt dat sommige etenswaren hem ziek maken, zal hij het waarschijnlijk minder erg vinden om deze te laten staan. Op die manier verklein je bovendien de kans dat je kind zich tegen jouw verbod gaat verzetten en stiekem toch een hapje of een slokje neemt.

Maak allergie bekend in zijn omgeving

Ook wanneer je er niet bij bent, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je kind geen voedingsmiddelen binnenkrijgt die een allergische reactie kunnen oproepen. Breng daarom iedereen in de omgeving van je kind zoveel mogelijk op de hoogte van zijn allergie en vertel hun wat hij niet mag eten. Denk daarbij ook aan zijn meester of juf op school, de leid(st)ers van het kinderdagverblijf en de ouders van zijn vriendjes en vriendinnetjes.

Mocht het nu onverhoopt een keer voorkomen dat je kind, zonder dat jij erbij bent, toch een verkeerd product eet, is het ook handig als anderen weten hoe ze daarop moeten reageren. Dit is vooral belangrijk wanneer de allergie van je kind zich openbaart in ernstige lichamelijke aanvallen. Zorg er dan in ieder geval voor dat op school, het kinderdagverblijf of bij zijn vriendjes jouw telefoonnummer en dat van een arts bekend zijn.

Reacties (3)

afbeelding van Kruimeltjes
21 februari 2016
Mali88. Wat vervelend zeg al die allergieën.
Mijn kindje heeft idd ook een gluten soja en melk allergie.inmiddels reageert hij niet meer op peulvruchten.

Ik heb een speciale test doorstaan met hem en dat heeft enorm geholpen. Maar wat ik je eigenlijk wil laten weten is dat je blij www.goedgemerkt.nl ook stickers kan kopen die je op eigen bakjes bekers flessen kan doen. Hierdoor is een ander meteen alert .
Ook heb je buttons met geef mij niks.. Misschien heb je iets aan de tip..

Succes er mee
afbeelding van Mali88
17 februari 2016
Mijn jongste heeft inmiddels 9 allergenen (tarwe, gierst, zuivel, soja, appel, peer, banaan, kers, wortel) qua voeding en dan wordt het echt lastig. Op het kinderdagverblijf krijgt hij alleen maar zijn eigen voeding en er liggen altijd traktaties voor hem klaar want hier valt weinig rekening mee te houden. Wij hebben een allergiekaart voor hem liggen op het KDV en kunnen deze ook meenemen met uit eten gaan, maar daar zit je vaak met kruisbesmetting en dan blijft het toch oppassen. Gaat voor hem nog heel lastig worden als hij straks wat ouder is. Ik ben inmiddels een ster in het lezen van etiketten en daardoor zie je echt wat voor rotzooi er in producten zitten. Wij maken bijna alles zelf tegenwoordig en mijn suikervrije/zoetstofvrije ontbijtkoek is echt een hit.
afbeelding van marloes25
7 maart 2012
Het was voor mij vrij moeilijk om een strikt dieet aan te houden! Mijn 3 kinderen staat alle 3 op een lactose-vrij dieet (net als ikzelf). Dit is een stof die in melk voorkomt. Maar bijvoorbeeld ook wordt gebruikt als bindmiddel in macaronikruidenpaketten of zelfs medicatie.
Ze zijn er alle drie niet per direct ziek van. Vaak komt t na een half uur en anders zeker op langere termijn naar voren.
Mede daardoor was t heel moeilijk om bij vrienden en familie begrip op te wekken. Medisch gezien is het nog moeilijk vast te stellen, en dus leek t alsof ' ik een etiket op wilde plakken' bij mijn kinderen.
Het is een hele bokswedstrijd geweest, maar de aanhouder heeft gewonnen. Men weet nu hoe gemakkelijk het is om gewoon net even andere producten te kiezen.
Hierdoor worden er cakejes en zelfs taarten gebakken met de juiste ingrediënten! Naar restaurants kunnen we ook. Gewoon je dieet opgeven en er wordt vaak rekening mee gehouden! Op school komen ouders voor traktaties naar mij toe. Met de vraag wat ze mogen en of er anders alternatieven zijn. Is het te duur, dan lever ikzelf de producten aan. Met andere woorden; mijn man en ik hebben een omgeving weten te creëren waarbij mijn kinderen nergens worden buitengesloten! Zo fijn!