Koemelkallergie

Koemelkallergie peuter kleuter

Wanneer je kind last heeft van een koemelkeiwitallergie, vermijdt dan koemelk in zijn voeding. Dit gaat verder dan alleen de beker melk. Ook de meeste soorten vla, yoghurt, boter, margarine, kaas, koekjes, gebak, chocolade en (wit)brood vallen buiten dit dieet.

Het is erg belangrijk dat je je nauwkeurig houdt aan het koemelkeiwitvrije dieet van je kind. Zo voorkom je dat de klachten, die met deze allergie samenhangen, zich opnieuw voordoen.

Symptomen koemelkallergie

  • diarree of juist verstopping
  • eczeem
  • benauwdheid
  • chronisch verstopte neus
  • Daarnaast kan er ook sprake zijn van een verminderde eetlust, vermoeidheid en snelle geïrriteerdheid

Afgeleide producten

Het is erg lastig om een koemelkeiwitvrij menu samen te stellen. Koemelk komt immers voor in de meest alledaagse voedingsmiddelen. Bovendien kun je in de meeste gevallen niet direct op het etiket van het product zien of er koemelk in is verwerkt. Koemelk kan ook voorkomen in de vorm van boter of dierlijke vetten. Op het etiket staat dan geen koemelk, omdat er alleen een afgeleide van koemelk in het product voorkomt. Toch mag je kind dit product niet eten.

Specialist

Het voorafgaande geeft al aan dat het vrijwel onmogelijk is om zonder deskundige hulp een koemelkeiwitvrij dieet voor je kind op te stellen. Laat je daarom begeleiden door een diëtist of kinderarts. Deze heeft hoogstwaarschijnlijk een uitgebreide lijst voor je klaarliggen, waarop je precies kunt vinden welke producten je kleine zonder risico kan eten.

Daarnaast zal de specialist je kind waarschijnlijk een aanvullend dieet voorschrijven.Hij mist namelijk de voedingsstoffen waar melk rijk aan is. De belangrijkste van deze stoffen is calcium. Een gebrek aan calcium kun je voorkomen met calciumrijke voedingsmiddelen. Dit zijn onder meer groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, boerenkool, zalm en sardientjes uit blik, en tahoe gestremd met calcium. Koemelk bevat behalve calcium nog meer waardevolle voedingsstoffen die elders in het dieet van je kind moeten worden aangevuld.

Alternatieve melksoorten

Sojamelk en geitenmelk worden regelmatig aanbevolen als alternatieve melksoorten in een koemelkeiwitvrij dieet. Toch brengt met name sojamelk ook een risico met zich mee. Het zou namelijk goed kunnen dat je kind hier ook allergisch op reageert. Overleg dan ook eerst met je huisarts of diëtist voordat je overstapt op één van beide soorten melk.

Landelijk Informatiecentrum Voedselovergevoeligheid

Voor een lijst met koemelkvrije producten kun je ook terecht bij het Landelijk Informatiecentrum Voedselovergevoeligheid (LIVO). Deze organisatie stelt jaarlijks een lijst op van merkproducten die je kind zonder risico kan gebruiken. Het nadeel van deze lijst is dat het altijd een momentopname blijft. De samenstelling van een product kan immers altijd worden gewijzigd. Om daarvan op de hoogte te blijven, kun je bij het LIVO ook tussentijdse wijzigingslijsten aanvragen. Voor informatie over voedselovergevoeligheid kun je terecht bij het Voedingscentrum.

Statistieken

Maar liefst 12% van alle jonge kinderen ontwikkelt een koemelkeiwitallergie. Het merendeel van deze kinderen groeit daar voor zijn tweede verjaardag overheen. Van de groep die overblijft, raakt het gros zijn allergie alsnog kwijt voor zijn vijfde verjaardag. Slechts een heel klein percentage blijft allergisch.

Gerelateerde artikelen