Kan een allergie vanzelf weer overgaan?

Kan een allergie vanzelf weer overgaan peuter kleuter

Het is goed mogelijk dat je kind op jonge leeftijd een allergie heeft ontwikkelt, die hij op latere leeftijd weer kwijtraakt. Allergieën kunnen dus inderdaad vanzelf weer overgaan. Vaak wordt er dan gezegd dat je kind er 'overheen' is gegroeid.

Hoewel een allergie soms vanzelf weer overgaat, kun je er nooit vanuit gaan dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Er zijn ook kinderen die altijd allergisch blijven. Weer andere kinderen ontwikkelen de ene allergie door de andere. Zo kan het dus dat een kind dat in zijn babytijd allergisch is voor koemelkeiwit, op latere leeftijd probleemloos melk kan drinken, maar in plaats daarvan hooikoorts krijgt.

Of een allergie vanzelf weer overgaat of niet, hangt onder andere af van de stof waarvoor je kind allergisch is. Sommige allergieën gaan namelijk eerder en vaker over dan andere. Voordat een kind drie jaar is geworden, is hij meestal al genezen van een koemelkeiwitallergie. Maar een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s gaat meestal nooit meer over. Ook nu geldt dat het in geen van beide gevallen zeker is, dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.