Is een allergie erfelijk?

Is een allergie erfelijk peuter kleuter

Een allergie zelf is niet erfelijk, maar de aanleg om een allergie te ontwikkelen wel. Dat klinkt misschien een beetje verwarrend. Het wordt wat duidelijker wanneer je de kans op een allergie vergelijkt met de kans op rood haar.

Als jij rood haar hebt, of je partner heeft rood haar, is de kans groot dat jullie een kind met rode haartjes krijgen. Die kans is nog groter als jullie allebei rood haar hebben. Het is echter nooit zeker dat jullie kind ook daadwerkelijk met een rode haardos wordt geboren.

Hetzelfde geldt voor een allergie: als jij een allergie hebt, of je partner heeft een allergie, is de kans dat jullie kind een allergie krijgt, groter dan wanneer geen van jullie een allergie heeft. Ook neemt de kans op een allergie toe wanneer jullie allebei een allergie hebben. Toch is het onmogelijk om te voorspellen of jullie kind echt allergisch voor bepaalde stoffen zal blijken te zijn.

Je kind kan de aanleg voor een allergie dus erven van jou of je partner. Daarvoor is het niet eens nodig dat één van jullie een allergie heeft. Je kunt namelijk aanleg voor een allergie hebben zonder dat je een allergie ontwikkelt.

Of je aanleg voor het ontwikkelen van een allergie hebt, kun je meestal afleiden aan het aantal allergische aandoeningen binnen je directe familie. Als je ouders, broers of zussen een allergie hebben, maar alleen jij niet, is de kans groot dat je wél aanleg hebt voor een allergie, maar geen allergie hebt ontwikkeld. Zo kan je kind op zijn beurt van jou weer de aanleg voor een allergie erven, waarbij evenmin vaststaat of hij ook daadwerkelijk een allergie krijgt.

Gerelateerde artikelen