
Dreumes, peuter, kleuter … wat gaat het hard. Wat heeft je kind nodig in deze periode? Hoe ontwikkelt hij zich en hoe begeleid je hem daar bij?
We snappen heel goed dat je nu veel vragen hebt over het coronavirus en je kind. Lees hier alles wat je moet weten.
Goede voeding voor kinderen is belangrijk. Een kind dat goed en gezond eet is dan ook het streven van alle ouders. Toch kun je tegen 'eetproblemen' aanlopen. Een kind dat teveel of te weinig eet, eten niet lust of verdraagt, of zich niet weet te gedragen aan tafel. Geen reden tot paniek, het hoort bij zijn ontwikkeling. Hoe houd je de maaltijd gezellig? Hoe zorg je voor gezonde voeding in alle opzichten?
Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Lichamelijk gebeurt er veel tussen de 1e en 4e verjaardag van je kind. Hij wordt langer en zwaarder, leert lopen en krijgt kiezen. Ook psychologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol de eerste jaren van je kind. Hij leert praten en vriendschappen sluiten, maar kan ook verlegen zijn of bang.
Verstopte neus, graadje verhoging of oorpijn: zomaar enkele kinderkwaaltjes. De meeste kun je goed zelf behandelen. Maar dan wil je weten wát je precies kunt doen.
Iedere ouder met kleine kinderen krijgt met kinderziektes te maken. Vaak gewoon een kwestie van een paar daagjes uitzieken in bed, maar soms is het verstandig je huisarts in te schakelen. Wat de kinderziektes zoals de bof, mazelen en rodehond inhouden en wat je kunt doen, lees je hier.
Steeds meer kinderen worden geboren met een allergie. Ook komt het steeds vaker voor dat een kind vlak na zijn geboorte een allergie ontwikkelt. Vaak is het niet meteen duidelijk dat de klachten worden veroorzaakt door een allergie. Dat maakt het belangrijk om te weten wat een allergie is, waaraan je het herkent, wat je kunt doen én hoe je het kunt voorkomen.
Wanneer je je kind laat inenten, stimuleer je zijn eigen afweersysteem en zorg je ervoor dat hij zelf zijn eigen antistoffen aanmaakt. Op die manier leer je je kind als het ware om zichzelf tegen een aantal ernstige ziekten te beschermen.
Hoe creëer je een veilige omgeving voor je kind? Hoe vervoer je je dreumes op een veilige manier? Alles wat je wilt weten over veiligheid vind je in deze rubriek. Van veilig slapen tot veilig in de zon en van veilig spelen tot een veilige omgeving. Kinderen zijn nieuwsgierige aagjes die zo veel mogelijk van de wereld proberen te ontdekken. Het is dan ook belangrijk om het huis, de tuin en alle andere plekken waar hij vaak komt, zo veilig mogelijk te maken. Maar ook dan gebeurt er wel eens een ongelukje.
Je wilt je kind opvoeden tot een evenwichtige persoonlijkheid met een helder besef van normen en waarden. Vaak is alleen niet meteen duidelijk hoe je dat op een verantwoorde en constructieve manier aanpakt. En hoe voed je een kind op na een scheiding? WIJ.nl geeft je tips en adviezen.
Terwijl de allerkleinsten graag een slaapritueel hebben voor overdag en ‘s avonds, kunnen iets grotere kinderen alvast oefenen met zelf uit- en aankleden.
Je kleine vindt het vaak maar niks als je zijn haren wast en kamt, zijn nagels knipt en zijn tanden poetst. Of misschien kan hij al veel zelf, maar dan is het wel nodig een oogje in het zeil te houden. In deze rubriek vind je talloze verzorgingstips voor je kind.
Veiligheid is belangrijk als je met je kind op stap gaat. Ze zijn nog zo klein en kwetsbaar ... Lees alles over veilig wandelen, fietsen en autorijden met je kleine.
Spelen hóórt bij kinderen. Als vanzelfsprekend kiezen ze wat ze leuk vinden en waarmee ze zichzelf helpen in de ontwikkeling, al dan niet samen met jou. Samen met je kind een boek lezen is gezellig en goed voor zijn ontwikkeling. In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier.
Op vakantie met je kind(eren), is misschien wel de leukste tijd van het jaar. Ontspannen samen zijn en genieten: in deze rubriek tips voor jullie ideale gezinsvakantie.
Je kind wordt al groot! Binnenkort gaat hij voor het eerst naar school en maakt hij kennis met een grote groep kinderen en een meester of juf. Spannend!