Huh … zingen tegen je baarmoeder?

In Groot-Brittannië op dit moment waanzinnig populair: 'WombSong'. Zingen tegen je zwangere buik is goed voor jou en je baby, blijkt. En het heeft méér voordelen.

Zingen tegen de baby in je buik is goed voor zowel mama als kind, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De zang maakt endorfinen en serotonine vrij en daar word je heel erg blij en ontspannen van! Je kind leert in de baarmoeder al muziek herkennen die hem - als hij geboren is - kalmeert. Bovendien zou de bevalling minder pijnlijk zijn door de aangeleerde ademhalingstechnieken.

Dus gaan Britse aanstaande mama's massaal met elkaar zingen tijdens groepslessen WombSong. "Door te zingen leer je de ademhaling controleren en verzachten. Dezelfde technieken toepassen om traag en diep te ademen tijdens het bevallen kan lichaam en spieren kalmeren", zegt WombSong-docente Maya Waldman.

Ook in Nederland
WombSong: in Groot-Brittannië hot, in Nederland nog relatief onbekend. Daar komt snel verandering in als het aan muziekpedagoge Lieneke Schotanus (www.mirtetak.nl) ligt. Zij geeft in Leiden zanglessen aan zwangeren. "In andere culturen is het gebruikelijk om voor de baby te zingen tijdens de zwangerschap. In het westen zijn we dit verleerd. Jammer, want zingen verbindt en het kind in je buik geniet ervan om jouw stem te horen, hij ervaart de trillingen als prettig. Lekker doen dus, zingen! Vanaf 20 weken zwangerschap is het gehoor net zo goed ontwikkeld als bij elke volwassene en kun je beginnen."

Valse noten?
Niet zo goed bij stem en wil je je toekomstige spruit jouw wanklanken besparen? Probeer het dan met een zelf samengestelde babybuikplaylist waarop je zachtjes meeneuriet. Op Spotify vind je vele playlists ter inspiratie. Of download een symfonie van good old Mozart, doet het ook altijd goed (schijnt je kindje zelfs slimmer van te worden).

Puf- en persmuziek
Maak meteen een playlist voor de aanstaande geboorte van je kind, met stimulerende of juist kalmerende puf- en persmuziek. "Als je een band voelt met bepaalde muziek kan die echt ontspannend of pijnstillend werken tijdens de bevalling", zegt schrijfster van bevallingsboeken en doula Robin Elise Weiss. In België verzamelden radioluisteraars al een paar suggesties voor op zo'n playlist, zoals Push It van Salt'n Pepa en het lugubere Wait and Bleed van Slipknot. Toepasselijk in deze Sinterklaastijd vonden wij 'Oh, kom er eens kijken', 'Vol verwachting klopt ons hart' en 'Hoor wie klopt daar'.

Heb jij betere suggesties? Ervaring met zingen tegen je buik? Heeft muziek op jouw bevalling een positieve (of juist negatieve) invloed gehad? Deel je tips en ervaringen hier!