Vaak verhuizen ongezond

Wil je je kind een zo onbezorgd mogelijk leven geven? Dan is het beter om niet te verhuizen. Althans, dat beweren Schotse onderzoekers. Kinderen die tijdens hun jeugd vaak verhuizen, lijken volgens hen vaker ziet te zijn in hun latere leven.

Onderzoekers van de Social and Public Health Sciences Unit in Glasgow bestudeerden de gegevens van 850 mensen uit de West of Scotland Twenty-07 studie. Bij deze studie zijn mensen die in 1987 15, 35 en 55 waren gedurende twintig jaar gevolgd.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de mensen die gedurende hun kindertijd vaak verhuisden, meer last hadden van psychisch lijden en vaker alcohol of sigaretten gebruikten. Ook de algehele gezondheid was bij deze mensen beduidend minder.

De meeste mensen verhuisden tijdens hun kindertijd een of twee keer (59 procent). Van de deelnemers verhuisden 19 procent niet tijdens hun jeugd, 21 procent verhuisde minstens drie keer. Kinderen uit een groot gezin bleven vaker hun hele kindertijd in hetzelfde huis wonen.

Volgens de onderzoekers speelt vooral het veranderen van school een grote rol in de verschillen in gezondheid en gedrag.

(Bron: nu.nl)