Sneller fietsen met de loopfiets?

Leren kinderen sneller fietsen als ze eerst een loopfiets hebben gehad?

Veiligheidsdeskundige Mieke Cotterink: Leren fietsen valt niet mee. Kinderen moeten meerdere dingen tegelijk kunnen. Ze moeten kunnen trappen, sturen èn ook nog hun evenwicht bewaren. En juist dit laatste is het moeilijkste.

Nadelen zijwieltjes

Bij een driewieler of een kinderfietsje met zijwieltjes 'zorgt' de fiets voor het evenwicht. Kinderen kunnen zich volledig richten op het leren trappen en sturen. De extra wielen hebben als nadeel dat het trappen zwaarder gaat. In de bocht blijft de fiets onnatuurlijke rechtop. Hierdoor leert je kind eigenlijk verkeerde bewegingen aan. Hij start vaak door met al hun gewicht op een trapper te staan en hangen zelf heel scheef in de bocht.

Voordelen loopfiets

Met een loopfiets zorgt je kind voor het evenwicht door te sturen. Eerst langzaam lopend met altijd een voet aan de grond. Later gaat het sneller en corrigeren ze het sturen soms met een voet op de grond. Uiteindelijk rennen ze een stukje en trekken de benen op. Remmen doen ze met de voeten slepend over de grond.

De overstap naar een gewone fiets (een trappersfiets) gaat vaak heel soepel. De zijwieltjes zijn een overbodige tussenstap geworden. Dus ja, de meeste kinderen leren sneller fietsen, nadat ze een loopfiets hebben gehad.

Kooptips loopfiets

Waar let je op bij het kopen en gebruiken van een loopfiets?

  • Koop een loopfiets die goed in hoogte verstelbaar is. Je kind moet makkelijk bij de grond kunnen.
  • Een handrem is overbodig. De knijpkracht is vaak te groot en ze begrijpen niet hoe het werkt.
  • Kinderen gaan soms harder dan ze kunnen, zeker bij heuveltjes of een dijk. Ze kunnen niet zelf inschatten of een helling te steil is.
  • Een noodstop kan niet goed met het remmen met de voeten. Als je kind te hard gaat, grijp hem dan vast en houdt hem tegen.
  • Kinderen vanaf 2 - 3 jaar kunnen een loopfiets gebruiken.