Sinterklaas bestaat niet

Jennifer: "Ik heb een zoontje van 3 jaar. Ik wil mijn kind liever niet laten geloven in Sinterklaas, maar ik weet niet hoe ik dat moet aanpakken. In deze periode gaat het nergens anders meer over, en ik ben bang dat ik mijn kind tekort doe. Hoe kan ik omgaan met deze situatie?"

DOCK Opvoedondersteuning: In de weken voor 5 december lijkt het in Nederland alleen maar over Sinterklaas te gaan. Het voelt daardoor misschien alsof je de enige ouder bent die ervoor kiest zijn kind niet te laten geloven in Sinterklaas. Maar, er zijn echt meer ouders die dat om verschillende redenen doen, bijvoorbeeld vanwege hun geloof of gewoon, omdat ze hun kind de waarheid willen vertellen.

Verwarrend

Het kan allemaal best verwarrend zijn voor je zoontje. Overal ziet hij Sinterklaas, maar jij zegt dat hij niet echt is. Kinderen van 3 denken vanuit zichzelf en wat ze waarnemen. Als je zoontje Sinterklaas ziet, bijvoorbeeld op school of op straat, dan is de Sint op dat moment echt voor hem. Dat hoort bij de leeftijd van je zoontje, je hoeft hier als ouder dan ook niet steeds tegenin te gaan. Wel kun je reageren op vragen van je zoontje. Als hij bijvoorbeeld bang is, kun je hem geruststellen en uitleggen dat Sinterklaas niet echt is. Je zult dit als ouder waarschijnlijk vaak moeten herhalen, want om zich heen ziet en hoort je zoontje iets anders.

Als je zoontje eraan toe is, kun je hem vertellen dat Sinterklaas vroeger een beschermheilige van kinderen was, waarvan in een aantal verhalen genoemd wordt dat hij arme kinderen hielp, en dat we nu nog steeds feest vieren ter ere van hem. De Sinterklaas die hij nu overal ziet, is in werkelijkheid iemand die verkleed is.

Voor de kinderen die wel in Sinterklaas geloven, is het natuurlijk niet leuk als jouw zoon hen vertelt dat de Sint niet echt is. Maar je zoontje denkt op zijn leeftijd nog vooral vanuit zichzelf en kan zich nog niet goed inleven in anderen. Ook kan hij, omdat dit onderwerp voor hem verwarrend is, het nodig hebben om hardop uit te spreken dat Sinterklaas niet bestaat.

Wat je kunt doen, is met je zoontje afspreken dat het een geheimpje tussen jou, je kind en eventueel de juf van de peuterspeelzaal blijft dat de Sint niet echt is. Je kind heeft zo een aantal mensen tegen wie hij dit hardop kan zeggen. Daardoor zal hij minder snel de behoefte hebben dit ook met andere kinderen te delen.

Geen Sinterklaas en Piet, wel feest

De periode voor 5 december is voor veel kinderen spannend en leuk. Ze krijgen cadeautjes, er wordt met pepernoten gestrooid en er wordt pakjesavond gevierd. Als je je kinderen niet laat geloven in Sinterklaas, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat je kind al deze dingen moet missen. Je kunt er voor kiezen om op 5 december gewoon een gezellige avond te hebben met pepernoten en een cadeautje. Je kunt je zoontje bijvoorbeeld ook gewoon eens iets extra's geven in die periode, of samen iets leuks gaan doen. Ga bijvoorbeeld samen pepernoten (of koekjes) bakken of ga samen tekenen of knutselen.

Veel succes!

Reacties (6)

afbeelding van fran-1185031
5 december 2017
ik vind het jammer dat er zoveel weg word gehaald van wat ooit eens een leuke gezellige nederlandse traditie was.. nu is het nog niet leuk meer met ieder jaar die discussie,s. het verpest gewoon het hele feest voor de kinderen
afbeelding van fran-1185031
5 december 2017
mijn kind mag zelf beslisse of ze er in gelooft als ze oud genoeg is. en als ze me ernaar vraagd of die wel of niet echt is dan zal ik gewoon de waarheid zeggen want ik wil niet dat m,n kinderen leren dat liegen goed is.. vragen ze niks zal ik ook niks zeggen dat laat ik aan hun over. en als ze er niet in geloven dan vieren we toch het feest met de leuke dingen en leg ik ze gewoon uit waarom het eigenlijk geviert word.
afbeelding van fran-1185031
5 december 2017
het is begrijpelijk waarom je een kind niet zou laten geloven in sinterklaas. je kunt het feest toch vieren maar inderdaad zeggen dat sinterklaas niet echt is. wel vind ik weer dat iemand zegt ja zwarte piet is rasistisch want het doet mensen denken aan slavenhandel weer complete onzin. als je het verhaal van sinterklaas en zwarte piet kent wat verteld word zijn de zwarte pieten schoorsteen vegers. en ze zijn zwart van het roet.dus ik snap niet wat schoorsteenvegen metslaven handel te maken heeft. schoorsteen veger was gewoon een beroep hoor dus heel normaal.. dat er zo,n drama van word gemaakt is omdat mensen altijd wat te zeuren moeten hebben..sinterklaas is een kinderfeest het is voor de kinderen en de volwassen horen zich niet aan te stellen en de kinderen hun plezier te gunnen. ramadan word toch ook niet afgeschaft omdat mensen er raar over doen. of kerstmis,een oude man die bij mensen naar binnen gaat en iets onder de boom legt. dalijk gaan mensen nog zeggen ja dat is inbraak en dat mogen kinderen niet leren we schaffen kerst af.. ik vind dat allemaal zo,n onzin.het is en blijft een feest van de kinderen. of ze er nu wel of niet in geloven gun het de kinderen toch inplaats van alles te verzieken met zogenaamd rasisme. jaren geleden was het geen probleem. maja sommige maken overal een probleem van. sorry dat ik dat zo zeg maar we zitten nogsteeds in nederland en dit is hier gewoon traditie het sinterklaas feest vieren. surprise avond op 5 december en liedjes zingen met de kinderen! ik vind dat de mensen die zegge dat het iets met slaven handel is of rasistisch eens moeten ophouden de aandacht te trekken en aan te stellen! wij doen toch ook niet moeilijk over de naam witte kaas of moeten we dat ook maar rasistisch gaan noemen.....
afbeelding van driemusketiers
3 december 2017
Liegen tegen een kind zie ik als onethisch. Je wilt toch ook niet dat je kind tegen jou liegt? Bovendien is de positie van zwarte piet ronduit racistisch. Het herinnert te veel mensen aan een bijzonder moeilijke tijd waarin mensen koopwaar konden zijn en waarin hele gezinnen uit elkaar werden gerukt. Helaas gebeurt dat in de wereld nog steeds. Recentelijk nog in Libië. Dus nee, voor mijn kinderen geen sinterklaasfeest. Er zijn leukere en meer ethisch verantwoorde feesten denkbaar.
afbeelding van IN81
28 november 2017
Ik heb dit jaar inderdaad serieus overwogen om mijn zoontje (ook 3) te vertellen dat Sinterklaas gespeeld wordt. Ik vind het namelijk een grote hysterie gevonden waar kinderen helemaal hyper mee worden gemaakt. Dan heb ik het nog even los van alle discussies die er gaande zijn ... Uiteindelijk vind ik de plezier die hij ervan heeft ook weer leuk om te zien, maar wij beperken het wel enorm. Zo hebben we alleen de intocht op tv gezien en niet live in de stad. Sinterklaasjournaal kijken we niet. En als we op straat een sinterklaas of Piet zien wacht ik eerst of hij ze wel of niet ziet, en anders laat ik ze dus lekker lopen. Initiatief moet vanuit hem komen. Schoentje zetten doen we wel, 2x per week. We proberen er dus zo min mogelijk aandacht aan te besteden. Wordt volgend jaar misschien wel moeilijker, aangezien hij dan weer een jaartje ouder is en naar school gaat, maar dat zien we dan wel weer.
afbeelding van supe-1287051
27 november 2017
Ja is een moeilijk onderwerp. Ik wil ons kleintje toch graag laten geloven omdat ik zie hoeveel plezier kinderen er in hebben. Maar snap je overweging wel door alle commotie en ellende er omheen. Maar zou je je kind iets leuks willen ontzeggen omdat andere mensen er een drama van maken?

Zou zo zonde zijn.!