Roken in bijzijn van kind is mishandeling

Je weet vast dat roken in het bijzijn van je kind slecht is. De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) stelt dat roken in het bijzijn van kinderen eigenlijk mishandeling is.

116.000 kinderen in Vlaanderen worden thuis dagelijks blootgesteld aan de tabaksrook van hun ouders. Meeroken is slecht voor de gezondheid. Kinderen lopen bij gedwongen meeroken een verhoogd risico op astma, chronische bronchitis, middenoorontsteking en hersenvliesontsteking.

Wiegendood
Baby’s van rokende ouders hebben ook een verhoogd risico op wiegendood. Bovendien verdubbelt de kans dat ze later zelf gaan roken.

Eén op de twee rokers sterft aan de gevolgen van roken. De Vlaamse Liga tegen Kanker vindt dat roken in het bijzijn van kinderen eigenlijk mishandeling is. Zij roept de overheid op om maatregelen te treffen die kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. Dat wil niet zeggen dat ouders die zich hier schuldig aan maken dan maar voor de rechter moeten verschijnen.

De VLK wil dat de samenleving roken in het bijzijn van kinderen niet langer als 'normaal' beschouwt. "Rokende ouders moeten op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Elk kind heeft recht op een rookvrije omgeving", aldus de Liga.

(Bron: gezondheid.be)