Kindergebit steeds slechter; extra aandacht nodig

Tandartsen krijgen steeds vaker kleine kinderen met een slecht gebit in hun stoel. Een van de boosdoeners zijn kaaskiezen: kiezen met de kleur van oude kaas, die veel zwakker zijn dan de rest van het gebit. Je vindt ze achterin het melkgebit (achterste melkkiezen) of in het blijvende gebit (1e blijvende kiezen).

Bij 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen komen kaaskiezen in het melkgebit voor. Deze 'in aanleg foute' kiezen brokkelen snel af waardoor gemakkelijk gaatjes kunnen ontstaan.Vervelend! Verstandige voeding samen met het goed poetsen van de kiezen door de ouders kan dit proces vertragen.

Aanleg
Dr. Marlies Elfrink is kindertandarts en doet onderzoek naar o.a. kaaskiezen in het melkgebit. Zij legt uit hoe en wanneer kaaskiezen in het melkgebit ontstaan: "Het feit of kiezen kaaskiezen worden, wordt bepaald tijdens de aanleg van de betreffende kies. Er wordt als het ware een foutje gemaakt in de aanleg van het glazuur, waardoor die buitenste laag de kleur  van Nederlandse oude kaas krijgt. Voor de kaaskiezen in het melkgebit geldt de periode vanaf ongeveer 18 weken zwangerschap tot het eerste levensjaar van het kind. Voor de kaaskiezen in het blijvende gebit is de periode van aanleg vanaf ongeveer de geboorte tot ongeveer 4 jaar."

Alcohol een van de mogelijke oorzaken
Hoe deze afwijking precies ontstaan is nog niet helemaal duidelijk, maar een combinatie van factoren lijkt het meest voor de hand liggend. Marlies: "Belangrijke beïnvloedende factoren lijken ziektes, koorts, geneesmiddelen, vervuiling en voeding. Ook zou alcoholconsumptie van de moeder tijdens de zwangerschap een grotere kans op kaaskiezen in het melkgebit kunnen geven. Een zwangere vrouw zal dus echt alcohol moeten mijden en verder ook zo gezond mogelijk moeten leven. Hiervoor gelden de algemene gezondheidsadviezen. Maar dan nog is er geen garantie op een 100% kaaskiesvrij gebitje."

De diagnose kaaskies kan gesteld worden zodra de achterste melkkiezen zijn doorgekomen (rond 2 jaar). Of de kaaskiezen ook in het blijvende gebit aanwezig zijn, kan pas gediagnosticeerd worden rond de 6 jaar. Heeft je kind kaaskiezen?

  • verzorg de tanden heel goed (zie ook verderop in dit artikel)
  • stel met je tandarts een goed behandelplan op
  • bezoek de tandarts regelmatig voor extra fluoridebehandelingen en bespreek of het aanbrengen van tooth mousse voor uw kind nuttig is

Verzorging belangrijk
Kaaskiezen kun je niet voorkomen, ook niet door heel goed te poetsen. Maar verzorg het gebit goed, natuurlijk ook wanneer je kind geen kaaskiezen heeft.

Tips van Marlies: "Begin met poetsen met een (peuter)tandpasta met fluoride, meteen bij doorbraak van het eerste tandje. Geef verder geen flesjes met zoet drinken mee naar bed en laat je kind ook niet rondlopen met een flesje (zoet) drinken. Wees sowieso spaarzaam met zoetmomenten. En neem je kind mee naar de tandarts, ongeacht de leeftijd."

Reacties (7)

afbeelding van Ella Garms-Steenman
24 januari 2014
Hi Marlies en Aleesha,

Dankjulliewel voor jullie antwoord.
- Marlies, bedankt voor de geruststelling. Meestal pakte ik het tandenpoetsen inderdaad de ochtend erna op als het niet lukte.
- Aleesha, met jouw tips hebben we gisteren heerlijk elkaars tanden gepoetst! Ging super!
afbeelding van Kindertandarts Marlies
22 januari 2014
Aleesha, dank je voor de goede tips!
gr Marlies
afbeelding van Kindertandarts Marlies
22 januari 2014
Beste Daisy,
Antibiotica kan inderdaad aanslag geven op de tanden. Meestal is dat bruin van kleur. Als de aanslag er niet af te poetsen is, is het waarschijnlijk het handigst het aan je eigen tandarts te laten zien. Die kan dan kijken of het aanslag is of wat anders en of het er misschien met polijst-tandpasta (dat vind je kindje niet lekker smaken!) op de tandenborstel wel af te poetsen is. Succes!
groeten Marlies
afbeelding van Kindertandarts Marlies
22 januari 2014
Beste Ella,
Tandenpoetsen is soms moeilijk en lukt ook niet altijd goed. Voor volwassenen is 2 minuten poetsen het advies, dat is voor kinderen met maar 4 tanden wat lang. Belangrijk is dat alle kanten van de tandjes schoon zijn. Als poetsen een keer echt niet lukt, is het vaak handiger op een later moment een keertje extra te poetsen. Bijvoorbeeld als het 's avonds niet lukt de volgende ochtend een keertje extra poetsen.
Een dagje minder goed poetsen is niet zo erg, maar het moet geen regelmaat zijn.
Groeten Marlies
afbeelding van Aleesha
22 januari 2014
Toen onze dochter anderhalf was, was haar gebit al compleet. Gelukkig hebben we nooit veel strijd moeten leveren, want het is toch een heel gedoe om alle tanden en kiezen te kunnen poetsen in zo'n klein mondje. Maar ik kan mij voorstellen dat sommige kindjes het echt afgrijselijk vinden.
@ Ella,
Misschien is het een tip om je kindje eerst zelf te laten poetsen en dat jou kindje dan ook even jou tanden mag poetsen. Mee laten kijken via een spiegel zou ook kunnen helpen zodat hij kan zien wat er gebeurt. Afleiden met liedjes zingen of een filmpje op de telefoon is misschien ook een tip.
afbeelding van dais-781285
22 januari 2014
Ons zoontje heeft sinds dat hij drie maanden oud is twee tandjes. Nu heeft hij er acht. Sinds dat hij drie maanden was, poetsen we iedere dag zijn tandjes. Nu heeft hij sinds kort aanslag (wit) op zijn onderste tandjes. We kunnen poetsen wat we willen maar krijgen het niet weg. Twee weken geleden heeft hij een antibioticakuur gehad. Zou het hiermee te maken kunnen hebben? Wat kunnen we doen om de aanslag weg te krijgen?

Gr. Daisy
afbeelding van Ella Garms-Steenman
22 januari 2014
Mijn kindje is nu 15 maanden oud en heeft nog geen kiezen (alleen twee tandjes boven en twee tandjes beneden). We poetsen elke avond na het laatste flesje zijn tandjes maar niet altijd even succesvol. Vaak veel geworstel, gehuil en boos zijn. We proberen vol te houden maar we willen ook niet dat hij er teveel afkeer van krijgt. Wat is een goede tactiek? Hoe lang moeten we poetsen? Hoe erg is het als het 1 of 2 avondjes achter elkaar wat minder grondig gebeurd? Groetjes van Ella