Jonge ouders hebben te weinig EHBO-kennis

De meeste ongelukken met kinderen gebeuren in en rondom het huis. Toch weten de meeste ouders niet wat zij moeten doen als hun kind dreigt te stikken of giftige stoffen inslikt. Dat blijkt uit onderzoek van IedereenEHBO.nl onder 53.000 mensen.

Jaarlijks worden 23.000 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op een Spoedeisende Hulp na een ongeval in of rondom huis, zo blijkt uit cijfers van Consument en Veiligheid.

Eerste hulp bij een dergelijk ongeluk maakt de kans op ernstig letsel bij een kind kleiner, stelt IedereenEHBO.nl. Volgens het onderzoek zijn ouders zich bewust zijn van de voordelen van een EHBO-cursus, maar geeft 80% aan dat ze geen tijd hebben om de cursus te volgen.

Onnodige ziekenhuisopname
Omdat ouders vaak niet goed weten wat ze moeten doen bij een ongeval, belanden kinderen vaker in het ziekenhuis dan nodig, aldus IedereenEHBO.nl. Een simpele schaafwond wordt door 41% van de ondervraagden niet op de juiste manier behandeld. En 57% van de ouders houdt een baby met verstikkingsverschijnselen onterecht ondersteboven.

Levensgevaar
Daarnaast wordt een eenvoudige bloedneus door 14% van de ouders niet goed  behandeld. Ook geeft 36% van de ouders aan dat ze een tekenbeet ontsmetten, terwijl dat juist niet mag. En 60% heeft geen idee dat slechts 2% lichaamsverbranding op de hals, luchtwegen of bij de genitaliën voor een baby betekent dat hij of zij in levensgevaar kan zijn.

Het verlenen van eerste hulp bij kinderen vraagt een andere aanpak dan bij volwassenen: zo wordt de reanimatie op een andere manier uitgevoerd en gelden er andere regels bij botbreuken.

Reacties (2)

afbeelding van ikkangeennicknameverzinnen
14 maart 2012
Sommige zorgverzekeraars bieden kortingen aan op ehbo cursussen, het kan dus verstandig zijn om eerst je verzekeringsvoorwaarden te checken voordat je zelf een cursus gaat betalen (wat ook niet heel erg duur is, dus wel de moeite waar)

afbeelding van Ljochtsje
20 februari 2012
Helaas heb ik ook nagenoeg geen EHBO-kennis. Misschien is het een idee om zo'n cursus via de gemeente gratis aan te bieden voor (aanstaande) ouders met kleine kinderen? Ik denk dat er dan heel veel zijn die zo'n cursus zouden gaan volgen.

Lilypie Third Birthday tickers