Hoe lang op de tablet?

"Iedere ochtend als mijn dochter (3 jaar) wakker wordt, pakt zij meteen de tablet. Ook als ze thuis komt van de peuterspeelzaal en voor het slapen gaan, wil ze op de tablet. Ik vind het moeilijk om daarin grenzen aan te geven. Hoe moet ik dat doen?"

Bedankt voor je vraag! Je bent niet de enige ouder die hier tegenaan loopt. Doordat de media en het mediagebruik volop in ontwikkeling zijn, is het lastig om terug te vallen op tradities. Hierdoor ontstaan er veel vragen rondom het gebruik. Omdat je dochter nog jong is, is het belangrijk om voor jezelf als ouder duidelijk te hebben wat je wel goed vindt en wat niet. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het stellen van grenzen makkelijker.

Rustmoment

Het kan zijn dat je dochter een rustmoment nodig heeft na haar ochtend op de peuterspeelzaal. Op dat moment vindt ze het misschien fijn om een filmpje te kijken of een spelletje te doen op de tablet. Hierover kan je duidelijke afspraken maken. Het kan bijvoorbeeld werken om een wekkertje te zetten. Als deze afgaat, dan moet ze stoppen. Als je dochter het moeilijk vindt om daarna zelf te gaan spelen, kan je wat anders aanbieden. Denk hierbij aan een spelletje dat jullie samen beginnen. Ze kan hiermee daarna zelf verder spelen.

Hieronder volgen enkele  adviezen over de beeldschermtijd die bij elke leeftijd past:

Tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen

2 - 4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, tot maximaal een 30 minuten per dag

4- 6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag