Hij luistert niet

Karlijn: "Ik heb een zoontje van 1,5 jaar. Als ik hem vertel dat iets niet mag, reageert hij hier wel op. Hij schudt ook nee of maakt geluiden. Maar vervolgens doet hij toch datgene wat niet mag. Wat kan ik hieraan doen?"

DOCK&Co Opvoedondersteuning: Bedankt voor je vraag. Het is niet raar dat je peuter van 1,5 jaar alles aan wil raken of vast wil pakken. Je zoontje is de wereld om hem heen aan het ontdekken. Alles is nieuw en interessant. Je zal voor je gevoel al wel 100 keer tegen je zoontje hebben gezegd dat dat niet mag. Waarschijnlijk kijkt hij je dan aan en doet het dan alsnog. Vat dit niet op als een belediging of als negeren. Je zoontje kan gewoon nog niet anders! Al die dingen lijken hem te roepen en jouw nee hoort hij waarschijnlijk niet eens en/of het komt nog niet echt bij hem binnen.

Wat kun je doen?

Als je zoontje niet luistert, ga dan dicht bij hem staan en ga op zijn hoogte zitten.Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt. Bijvoorbeeld: ‘niet aankomen’ en haal zijn handje bij het voorwerp weg. Steeds als hij het weer doet, zeg en doe je hetzelfde. Je zoontje heeft deze herhaling nodig om te ervaren wat je bedoelt. Het kan een langere tijd duren, voordat je zoontje het niet meer doet. Hij is aan het leren. Geef hem hiervoor ook de tijd.

'Nee'ontdekken

Hoe gaat het verder? Als je zoontje straks wat ouder wordt, gaat hij vanzelf ook het woord 'nee' ontdekken. Bijvoorbeeld als jij zegt dat hij zijn jas aan moet doen of zijn tanden moet gaan poetsen. Dit is een reden voor hem om zich te gaan verzetten. Dat kan als ouder erg lastig zijn, maar voor je zoontje kan het ook een gevoel zijn dat hij iets nieuws heeft ontdekt in zijn leven. Je zoontje ontwikkelt zich. Hij ontdekt dat hij een persoon is met een eigen wil.

Tip: Bedenk eerst of het echt belangrijk is dat hij bijvoorbeeld zijn jas aan moet. Tanden poetsen moet natuurlijk. Neem hem dan rustig mee naar de badkamer of naar plek waar hij zijn tandjes moet poetsen. Doe dit elke dag op dezelfde manier en plek tot hij eraan gewend is dat dit de manier is hoe het gaat. Pas wel op, als je een enkele keer afwijkt van je eigen routine, bijvoorbeeld door het tandenpoetsen over te slaan, kan dit verwarrend zijn voor je zoontje.

Positieve aandacht

Je zoontje wil op een bepaalt moment ontdekken wat er gebeurt als hij ‘nee’ zegt of  iets doet wat niet mag. Reageer je heel uitgebreid of boos kan dit interessant zijn voor je zoontje en wil hij het dan juist nog een keer doen. Je zoontje maakt op deze leeftijd nog geen bewust onderscheid tussen positieve en negatieve aandacht. Als er maar wat gebeurt. Het is vooral belangrijk dat je het simpel houdt. Probeer niet teveel uit te leggen. Hou het dus kort en rustig. Herhaal 2  à 3 keer dat het niet mag en haal zijn handje dan ook weg bij het voorwerp waar hij niet aan mag zitten, helpt dit niet, probeer je zoontje dan af te leiden of haal de verleiding bij hem vandaan.

DOCK&Co behandelt elke maand een nieuw opvoedonderwerp: check!