Help! Mijn kind wil niet eten

Bijna de helft van de kinderen onder de vijf jaar heeft problemen met eten. Sommige kinderen zijn bang dat ze zich verslikken of stikken, anderen weren onbekend of groen voedsel en sommigen lusten gewoon heel veel niet.

Hoe ga je daarmee om en wanneer moet je echt in actie komen? WIJ.nl zocht het voor je uit en vond antwoorden in recent wetenschappelijk onderzoek, en bij psycholoog Ellen Corporaal (gespecialiseerd in voedingsproblematiek) en orthopedagoog Daniël Seys (behandelt jonge kinderen die niet van sondevoeding af komen).

"Niet gezond"
Eerdere vervelende ervaringen met voedsel (te heet, te scherp, bijna verslikt) kunnen de oorzaak zijn van eetproblematiek bij kleine kinderen. Maar een opvallende boosdoener komt uit recent onderzoek door de Universiteit van Chicago: kleine kinderen kunnen eten weigeren omdat het ze te gezond lijkt! Wanneer kinderen dit concluderen, denken ze dat het eten ook wel minder lekker zal zijn. En weigeren het vervolgens op te eten. Advies: laat de positieve effecten van groente en fruit maar achterwege en leg vooral de nadruk op hoe lekker eten wel niet is.

Geen dwang, niet belonen
Advies Ellen Corporaal: "Er zijn veel kinderen die eten weigeren of er mee gaan spelen. Maak je niet meteen te veel zorgen: het hoort er eigenlijk een beetje bij. Kinderen ontwikkelen hun smaak in fasen, iets wat ze niet lusten als ze 2 zijn, lusten ze misschien wel als ze 3 zijn. Als ouder moet je vooral geen druk leggen op eten, dwang helpt niet. Je kind belonen door bijvoorbeeld appelmoes te geven als het zijn sperziebonen weigert ook niet. Geef je kind vooral mee dat eten leuk is en dan komt het meestal wel goed."

Soms toch in actie
Advies Daniël Seys: "Eten kan jonge kinderen in draken veranderen. Er zijn veel factoren die slecht of niet eten kan veroorzaken. Soms is dat inderdaad smaak of het zoeken naar kaders, maar soms spelen ook ongemak, pijn of angst bij het kind of een handicap of aandoening een rol. Blijft de eetproblematiek te lang bestaan en raakt een kind ondervoed? Zoek professionele hulp bij een kinderarts, diëtiste, logopedist of een behandelcentrum (bijvoorbeeld SeysCentra)."

Hoe gaat dat bij jou aan tafel, eet jouw kindje braaf zijn bordje leeg? Of niet, en wat doe je dan?

Reacties (2)

afbeelding van Anoniem1985
17 juni 2014
Alsof kleine kinderen denken "als het gezond is, lust ik het niet" .. ?? Je lust iets wel, of je lust iets niet. Het advies was toch dat kinderen soms wel weet niet hoe vaak iets moeten eten voordat ze het eindelijk gaan eten?
Zelf een dochter van 2 die alleen eet wat ze lekker vindt (broodbeleg, pasta, vlees, rijst, fruit, koekje) , maar aardappels, (alle!) groenten (ja incl. die groentes die door de pasta gaan) eet ze niet. Niet uit zichzelf, niet met een "hier-komt-een-treintje-poortje (mond) open) hap " o.i.d. , ze weigert het oa. door; lepel weg slaan, hoofd omdraaien, eten simpelweg uit de mond laten vallen, bord wegduwen/weggooien, gillen/huilen etc.

Zelf echt wel eens zorgen over gemaakt, op het CB advies gevraagd en daar werd gezegd dat veel kinderen op deze leeftijd moeilijke eters zijn en dat ze NIET zo snel ondervoed raken (dan moeten ze letterlijk niets eten/drinken) en vooral drinken is belangrijk. Dat doet ze gelukkig wel goed.
afbeelding van bienbien
16 juni 2014
Wat een onzin advies. Ik heb braaf mijn huiswerk gedaan en alles volgens het boekje gedaan om mijn dochter (3 jaar) op een gezonde en goede manier te leren eten. Maar ze weigert groente en fruit structureel en leeft uitsluitend van brood en melk. Tot voor kort. Sinds ik haar 'omkoop' en haar duidelijk heb gemaakt dat groente en fruit nodig en gezond zijn en dat het de enige manier is om van haar permanente snotneus af te komen eet ze het wel! En blijkt ze het ook niet vies te vinden. En haar snotneus is eindelijk weg, wat alleen maar aangeeft dat het wel degelijk belangrijk is hoeveel ze binnen krijgen. Ook de stickerbeloningskaart werkt uitstekend trouwens. Ze straalt de laatste tijd meer levenslust uit, ze is energieker en beter gehumeurd, ze heeft meer kleur op haar gezicht en ze snottert veel minder. Lang leven omkopen! Nog even voor de duidelijkheid: voorheen gaven wij dus echt geen 'fout' eten ipv groenten en fruit, dan kreeg ze gewoon niets. Ze hongerde zich echt liever uit dan dat ze vrijwillig aan de groente en fruit ging. O ja...en ze compenseerde ook wel eens door maar te pas en te onpas snoep te krijgen van anderen die er geen kwaad in zien, heel irritant.

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers