Bijten

"Mijn dochtertje (2,5 jaar) is ineens begonnen met bijten. Ook de juf van de peuterspeelzaal heeft mij hier al over aangesproken. Mijn moeder heeft gezegd dat ik gewoon een keer hard terug moet bijten, om te laten voelen wat zij bij de andere kinderen doet. Ik wil dit eigenlijk niet doen. Maar andere ouders zeggen ook dat dit bij hen geholpen heeft."

Het bijten van andere kinderen komt vaker voor bij peuters van 2 jaar.  Het is een uiting van emoties. Je dochtertje is nog niet goed in staat om haar gevoelens te uiten met woorden. Ze doet dit door te bijten. Een peuter heeft nog geen inlevingsvermogen en is zich er dus niet van bewust wat hij een ander aandoet. Jij bent een rolmodel voor je dochtertje. Zij zal jouw gedrag dus kopiëren.  Door zelf je kind te bijten geeft je een dubbele boodschap. Je zegt aan de ene kant dat het niet mag, maar doet het zelf ook.

Negatieve aandacht

Je kunt je dochtertje duidelijk maken dat bijten niet de bedoeling is door “AU!! “ te roepen als zij bijt. Als je al 'straf' geeft, zorg dan dat je duidelijk uitlegt waarom het gedrag niet goed is. En welk gedrag je dan wel verwacht. Hou het kort en bondig. Het kan ook zijn dat je dochtertje op deze manier om aandacht vraagt. Ook negatieve aandacht is een vorm van aandacht. Probeer er dan niet teveel aandacht aan te geven. Anders loont het voor haar dit gedrag te herhalen.

Met woorden 

Probeer het gevoel achter het bijten te achterhalen. Is dit bijvoorbeeld bijten uit ‘liefde’ leg dan uit dat een kusje of een knuffel beter is en probeer dit uit. Is het bijten uit boosheid, probeer dan bijvoorbeeld een kussen waar het kind op mag slaan. Of laat je dochtertje heel hard roepen “Ik ben boos!!” of “ik vind dit niet leuk!!”. Wat de reden dan ook is waarom ze heeft gebeten. Hierdoor ontdekt je dochtertje waarom ze boos is en hoe zij dit met woorden kan laten merken.

Bij je dochtertje gebeurt het vaak bij andere kinderen. Het is dan ook goed om beide partijen bij elkaar halen. Laat je dochtertje sorry zeggen door middel van een knuffel of een kusje. 

Reacties (1)

afbeelding van Marrie-Roos
5 mei 2017
Mijn zoontje heeft toen hij 2,5 was zijn kleine broertje ook wel eens gebeten in zijn arm. Ik heb destijds gereageerd door te zeggen dat hij eens in zijn eigen arm moest bijten. Ik merkte dat hij het een beetje gek vond, dus hij begon er heel voorzichtig mee, maar stopte bijna gelijk en zei: Nee, dat doet zeer! Toen was het bij hem meteen duidelijk en hij doet het nu eigenlijk nooit meer.
Het advies om zelf terug te bijten hoor ik ook wel eens, maar dat vond ik ook niks. Dit was bij mijn zoontje wel een mooie oplossing, hij had al door dat het pijn deed voordat hij echt hard ging bijten.