Je zorgverzekering als je zwanger wilt worden

Je zorgverzekering als je zwanger wilt worden

Heb je een kinderwens en wil je binnenkort graag zwanger worden? Dan gaat er veel veranderen. Als je zwanger bent of kinderen hebt, krijg je met andere kosten te maken dan zonder kinderen. Het is fijn om dan goed verzekerd te zijn. Welke kosten kun je verwachten, wat krijg je vergoed en wat als je een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebt? Neem de tijd om te checken of je zorgverzekering nog bij je past of dat je wellicht beter een aanvullende verzekering kunt nemen.

Welke kosten kun je verwachten als je zwanger wilt worden?

Er zijn best wat zaken waar je rekening mee houdt als je gezond zwanger wilt worden. Sommige behandelingen en producten worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar, andere hoor je zelf te betalen. Deze kosten kun je verwachten in aanloop naar je zwangerschap:

 • Foliumzuur en aanvullende vitamines
  Foliumzuur, vitamine D en vitamine B12 zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Je kunt ook kiezen voor multivitaminesupplementen, speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden. Dan heb je alle benodigdheden in één potje. Deze vitamines worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Diëtist
  Heb je overgewicht of ondergewicht en wil je graag op het juiste gewicht komen voor een betere vruchtbaarheid? Dan kan hulp van een diëtist een uitkomst zijn. De eerste 3 behandeluren per kalenderjaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Eventueel kun je kiezen voor een aanvullende verzekering met meer behandeluren in het pakket.
 • Ovulatie- en zwangerschapstesten
  Zowel ovulatie- als zwangerschapstesten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan nuttig zijn om van tevoren op te zoeken welke testen goed werken en ook betaalbaar zijn.
 • Stoppen-met-roken-programma
  Het is voor zowel jou als je partner verstandig om te stoppen met roken, omdat dit je vruchtbaarheid nadelig beïnvloed. Je basisverzekering vergoed eenmaal per jaar een stoppen-met-roken-programma. Je betaalt ook geen eigen risico.
 • Huisarts
  Wellicht breng je wat vaker een bezoek aan de huisarts als je zwanger wilt worden. Dit wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering.

Ben je inmiddels zwanger of wil je alvast weten wat je nog meer te wachten staat rondom de kosten van en vergoeding vanuit je zorgverzekering? Lees dan het artikel Je zorgverzekering tijdens je zwangerschap.

De basisverzekering: wat krijg je vergoed?

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om nu alvast te kijken naar wat je vergoed krijgt tijdens een zwangerschap en waar je je aanvullend voor wilt verzekeren. Als je je zorgverzekering wilt opzeggen, doe dit dan vóór 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Meestal kies je direct een andere zorgverzekeraar, maar in principe heb je hier de tijd voor tot 31 januari. Met terugwerkende kracht ben je dan gewoon verzekerd vanaf 1 januari. Makkelijker is het om gebruik te maken van de overstapservice. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is. Je kunt in het nieuwe jaar tussentijds niet overstappen. Is de kans groot dat je al zwanger raakt vóór het eind van het kalenderjaar? Check of je bij jouw zorgverzekering tussentijds wijzigingen kunt aanvragen.

De basisverzekering vergoedt de meest gangbare behandelingen op het gebied van zwangerschap en bevallen. Dus dat is goed geregeld in Nederland. Denk hierbij aan:

 • Afspraken en controles bij de verloskundige
 • Echo’s voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog
 • Bloedonderzoek
 • Medische nazorg na een bevalling (door gynaecoloog)
 • Bevallen in het ziekenhuis (als het medisch noodzakelijk is)
 • De verloskamer tot een maximum van € 225
 • De gynaecologische hulp
 • NIPT test (medische indicatie of gedeeltelijke vergoeding)
 • Vruchtwaterpunctie en vlokkentest (bij medische indicatie)
 • Geneesmiddelen
 • Kraamzorg (minus de eigen bijdrage)
 • Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties
 • Verloskundige hulp
 • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis

Bron: zorgwijzer.nl

Wel of geen aanvullende verzekering bij een kinderwens?

Sommige vergoedingen tijdens je zwangerschap krijg je niet vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor sluit je een aanvullende verzekering af. Verwacht jij in de toekomst één van onderstaande kosten te maken? Dan kan het wellicht interessant zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit hoeft niet per se bij dezelfde verzekereraar als je basisverzekering.

Voor onderstaande behandelingen kun je een aanvullende verzekering afsluiten:

 • Zwangerschapscursussen
 • Kraampakket
 • De eigen bijdrage bij kraamzorg (€ 4,70 per uur in 2022)
 • Bekkenfysiotherapie
 • Babymassage
 • Hulp bij borstvoedingsproblemen
 • IVF behandelingen (na de 3e keer)
 • Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Niet elke zorgverzekeraar dekt dezelfde kosten of dezelfde hoogte van de kosten. Check dit dus goed voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit! Zorgverzekeraars verschillen ook van elkaar als het gaat om het vergoeden van geneesmiddelen. Medicijnen worden soms helemaal, soms gedeeltelijk en soms helemaal niet vergoed. Er zijn verzekeraars die alleen het middel van één fabrikant vergoeden of afspraken maken met artsen over het voorschrijven. Slik je medicijnen en gaat dit mogelijk veranderen als je zwanger wordt? Neem dit mee in de keuze van je zorgverzekering.

Wat als het niet lukt om zwanger te worden?

Als je al een tijdje probeert zwanger te worden en het lukt maar niet, dan kan de moed je aardig in de schoenen zakken. In principe moet je voor zwanger worden een jaar uittrekken, voordat je in aanmerking komt voor een eventuele vruchtbaarheidsbehandeling. 80% van de stellen met een kinderwens is binnen een jaar in verwachting. Is het eerste jaar voorbij en heb je het vermoeden dat er een oorzaak is waarom het zo lang duurt? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij zal een aantal opties met je doorspreken en je doorsturen naar de gynaecoloog.

Je hebt alleen recht op vruchtbaarheidsbehandelingen, als je vooraf een schriftelijke verwijzing hebt ontvangen van een medisch specialist. Voorafgaand aan een behandeling is het verstandig om eerst de voorwaarden van je zorgverzekering te lezen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn duur en je wilt niet voor verrassingen komen te staan. De volgende behandelingen worden altijd 100% vergoed vanuit de basisverzekering, totdat je 43 jaar oud bent:

De kosten voor een spermadonatie worden niet vergoed.

IVF/ICSI

Vanuit de basisverzekering krijg je 3 IVF of ICSI behandelingen vergoed, inclusief MESA, PESA of TESE. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden en bepalingen:

 • Leeftijdgrens
  Je IVF of ICSI behandeling wordt alleen vergoed als je jonger bent dan 43 jaar. Ben je al gestart met de behandeling? Dan mag je deze poging na je 43e verjaardag afronden en dit wordt tevens vergoed door de basisverzekering. Als je jonger dan 38 jaar bent, dan krijg je alleen de eerste en tweede IVF of ICSI behandeling vergoed als er maar 1 bevruchte eicel (embryo) per keer wordt teruggeplaatst.

 • Doorgaande zwangerschap
  Je krijgt 3 behandelingen per ‘doorgaande zwangerschap’ vergoed. Met een doorgaande zwangerschap wordt een zwangerschap bedoeld die minstens 12 weken duurt vanaf het moment van terugplaatsing van het embryo. Na een doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw. Een afgebroken behandeling telt ook als behandeling. Zijn er nog embryo’s over na een geslaagde doorgaande zwangerschap? Dan heb je recht op vergoeding van de kosten van de terugplaatsing. Deze terugplaatsing telt niet mee voor het aantal IVF of ICSI pogingen.

 • IVF/ICSI vergunning
  Er is een beperkt aantal ziekenhuizen met een IVF/ICSI vergunning. Check of de door jou gekozen kliniek een afspraak heeft met je zorgverzekeraar. Anders loop je het risico dat de behandeling niet (volledig) wordt vergoed. Kies je voor behandeling in het buitenland? Neem contact op met jouw zorgverzekeraar.

 • Eigen risico vruchtbaarheidsbehandeling
  Je basisverzekering heeft een wettelijk eigen risico van € 385 in 2022. Je kunt dit verhogen voor een lagere premie. Let op: bijna alle onderzoeken en behandelingen worden gedeclareerd op de zorgverzekering van degene die zwanger wil worden. Jij en je partner hoeven dus niet allebei voor een laag eigen risico te kiezen.

 • Medicatie IVF- en ICSI-behandelingen
  Bij IVF/ICSI pogingen die niet voor vergoeding in aanmerking komen, worden de medicijnen ook niet vergoed. Ook krijg je soms bepaalde middelen voorgeschreven, waarvoor je een bijbetaling moet doen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de medicatie (geheel of gedeeltelijk) van de andere behandelingen, zoals ovulatie-inductie en intra uteriene inseminatie (IUI) vanuit de aanvullende verzekering. Check dit van tevoren bij je zorgverzekeraar. Ook de apotheker kan vragen om een machtiging van de zorgverzekeraar, om na te gaan of hij vanuit de basisverzekering moet vergoeden of niet.

Je zorgverzekering als bewust alleenstaande moeder of lesbisch stel

Als je een andere gezinssamenstelling hebt dan man, vrouw en (toekomstig) kind, heb je mogelijk al vanaf de start een vruchtbaarheidsbehandeling nodig. Hierdoor kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten, vooral als je gebruik gaat maken van Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID). De kosten voor het invriezen van sperma zijn dan vaak inbegrepen. Vergelijk de aanvullende verzekeringen goed om de dekking te kiezen die het best bij jouw situatie past.

Spermadonatie via donorbank

Als je gebruik gaat maken van een spermadonor via de donorbank van een kliniek, houd er dan rekening mee dat je altijd een eigen bijdrage betaalt. Nederlandse klinieken hebben vaak lange wachtlijsten, maar de eigen bijdrage is relatief beperkt. Bij buitenlandse klinieken kun je vaak direct terecht, maar deze kosten zijn aanzienlijk hoger en voor eigen rekening. Denk van tevoren niet alleen na over de kosten, maar ook over de toegankelijkheid van de donor voor je kinderen op latere leeftijd.

Aanvullende verzekering vruchtbaarheidsbehandeling

In de aanvullende pakketten van je zorgverzekering kunnen ook zaken zijn opgenomen als vergoeding van meer dan 3 keer IVF/ICSI, adoptie-uitkering, een second opinion en vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging. Controleer of er een medische selectie plaatsvindt bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Tips bij het kiezen van een zorgverzekering

Wil je wijzingen aanbrengen in je huidige zorgverzekering of overstappen? Deze tips helpen je bij het maken van de juiste keuze:

 • Tip 1: Regel zorg bij jou in de buurt
  De basisverzekering vergoed veel zorg die je kunt verwachten tijdens je zwangerschap, zoals de verloskundige, de 20 weken-echo en bevallen in het ziekenhuis bij medische noodzaak. Maar als je een budgetpolis of naturapolis hebt, dan krijg je alleen de zorgkosten vergoed als je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bekijk dus van tevoren of jouw verzekering de zorgkosten vergoed van de verloskundige en het ziekenhuis bij jou in de buurt. De restitutiepolis en de combinatiepolis zijn iets duurder, maar hiermee heb je altijd vrije zorgkeuze.

 • Tip 2: Overweeg een aanvullende verzekering
  Bekijk altijd wat je verzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering en vanuit de aanvullende dekkingen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zo is bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak niet inbegrepen in de basisverzekering. Als je dus nu al weet dat je graag in het ziekenhuis bevalt, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Ook de eigen bijdrage voor de kraamzorg en zwangerschapscursussen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bereken van tevoren of je de kosten voor de aanvullende verzekering eruit haalt met jouw wensen.

 • Tip 3: Houd het eigen risico in je achterhoofd
  Je basisverzekering vergoedt veel zorgkosten, maar voor sommige van die kosten geldt een eigen risico. Het eigen risico in 2022 blijft € 385. Pas als je door het eigen risico heen bent, vergoedt je zorgverzekering de kosten. Je kunt ook vrijwillig je eigen risico verhogen, waardoor je een lagere premie per maand betaalt. Maar hoe hoger je eigen risico is, hoe meer je betaalt als je deze zorg wel nodig blijkt te hebben. Bekijk dus van tevoren goed welke zorg onder het eigen risico valt en of je denkt dit nodig te hebben in het daaropvolgende jaar. Dit zijn bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie en vlokkentest of een rit met de ambulance naar het ziekenhuis.

Dit gaat er veranderen in 2022

 • Hogere zorgpremie
  In 2022 gaat de zorgpremie ongeveer met € 5 per maand omhoog. Dit komt neer op een stijging van jaarlijks bijna € 60. Dit blijft echter een indicatie, want zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de hoogte van de premie. De laagste inkomens kunnen een compensatie van deze prijsstijging verwachten dankzij de zorgtoeslag.

 • Minder korting op je collectieve zorgverzekering
  Heb je een collectieve zorgverzekering via je werkgever? De korting op de collectieve basisverzekering is maximaal 5%. In 2023 is de collectiviteitskorting voor de basisverzekering volledig afgeschaft.

 • Aanvullende verzekeringen steeds meer uitgekleed
  De laatste jaren worden de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen steeds verder uitgekleed. Dit gebeurt op twee manieren: de premie van de aanvullende verzekeringen gaan omhoog en de vergoedingen van deze verzekeringen gaan omlaag. De reden hiervoor is, dat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering, terwijl de mensen die hier wel gebruik van maken de dekkingen steeds vaker gebruiken.

 • Geen eigen risico meer voor stoppen met rokenprogramma’s
  Wil je graag stoppen met roken? Goed nieuws, want je betaalt geen eigen risico voor een stoppen-met-rokenprogramma. Alle kosten worden dus volledig vergoed.

Nieuwe dekkingen in het basispakket

In 2022 wordt het basispakket verder uitgebreid.

 • Dagbehandeling in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, door bijvoorbeeld ongeval, tumor of hersennfarct, wordt vergoed.
 • De geneesmiddelen Lynparza, bij eierstokkanker, en Yescarta, tegen lymfeklierkanker, worden toegevoegd aan het basispakket.
 • Voor mensen die een orgaan bij leven doneren, geldt geen eigen risico meer.
 • Slachtoffers van seksueel geweld die binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel geweld, hebben recht op directe vergoeding van alle medische kosten. Zij hoeven geen eigen risico te betalen.

Meer transparantie rondom medicijnkosten

Het is de wens vanuit de overheid dat ook in de toekomst goede medicijnen beschikbaar blijven tegen een redelijke prijs. Daarom is het belangrijk dat farmaceutische bedrijven duidelijker laten zien hoe zij tot een bepaalde prijs komen voor een geneesmiddel.