Je zorgverzekering als je zwanger bent

Je zorgverzekering als je zwanger bent

Als je zwanger bent, dan gaat er veel veranderen. Het is verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken, want tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je extra zorgkosten. Het is fijn om dan goed verzekerd te zijn. Welke kosten kun je verwachten, wat krijg je vergoed en heb je een aanvullende verzekering nodig? Neem de tijd om te checken of je zorgverzekering nog bij je past.

Welke zorg mag je verwachten als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap maak je in een relatief korte tijd veel gebruik van de zorg voor zwangere vrouwen. Sommige behandelingen en consulten worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar, andere hoor je zelf te betalen. Hier gaan we verderop in dit artikel dieper op in. Je zult niet van elke zorg gebruik hoeven maken. Dit hangt natuurlijk af van hoe je zwangerschap en bevalling verlopen. Welke zorg mag je in elk geval verwachten tijdens je zwangerschap?

 • Verloskundige zorg
  Je bezoekt tijdens je zwangerschap regelmatig de verloskundige om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden.
 • Echo’s
  Tijdens je zwangerschap krijg je minimaal 2 echo’s: de termijnecho en de 20 weken-echo. Soms zijn er extra vitaliteitsecho’s noodzakelijk om bijvoorbeeld de groei van je baby te monitoren. Deze krijg je vergoed. Ook de 13-weken echo wordt vanaf medio 2021 vergoed.
 • Prenatale screening
  Elke zwangere vrouw krijgt een aantal chromosoomtests aangeboden om te kijken of er aangeboren afwijkingen zijn, zoals het Syndroom van Down.
 • Vervolgonderzoek
  Als er afwijkingen geconstateerd zijn bij de prenatale screening is soms diagnostisch vervolgonderzoek nodig, zoals de vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
 • De bevalling
  De zorg bij je bevalling thuis door de verloskundige of in het ziekenhuis met of zonder medische indicatie, eventueel onder begeleiding van een gynaecoloog.
 • Kraamzorg
  Na je bevalling worden jij en je baby een aantal dagen ondersteund door een kraamverzorgende.
 • Hulp bij borstvoeding
  Sommige vrouwen hebben hulp nodig bij het geven van borstvoeding. In dat geval kun je een lactatiekundige inschakelen.

Precies weten welke zorg je krijgt als je zwanger bent? Rijksoverheid heeft een handige checklist waarin je precies ziet welke zorg je wanneer krijgt.

De basisverzekering tijdens je zwangerschap: wat krijg je vergoed?

Een basisverzekering is wettelijk verplicht. De basisverzekering vergoedt tijdens je zwangerschap de meest voorkomende zorg, zoals huisartsenbezoek, behandeling in het ziekenhuis of medicijnen. De overheid stelt de inhoud van de basisverzekering vast. Zorgverzekeraars moeten iedereen tegen een vaste premie voor een basisverzekering accepteren.

Let op: als je een budgetpolis of naturapolis hebt, dan krijg je alleen de zorgkosten vergoed, als je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bekijk dus van tevoren of jouw verzekering de zorgkosten vergoedt van de verloskundige en het ziekenhuis bij jou in de buurt. De restitutiepolis en de combinatiepolis zijn iets duurder, maar hiermee heb je altijd vrije zorgkeuze.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vergoedingen van kosten die te maken hebben met je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Verloskundige zorg

SoortVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
Verloskundige zorg voor, tijdens en na de bevallingJaNeeNee
Laboratoriumonderzoek (bijv. bloedonderzoek)JaJaNee
Bloedonderzoek (naar infectieziekten) rond 12e week zwangerschapVergoeding via overheidNeeNee
Geneesmiddelen en vervoerskosten rondom verloskundige zorgJaJaNee

Echo’s

SoortVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
8-weken echoAlleen op basis van medische indicatieNeeNee
12 weken (algemene termijn) echoJaNeeNee
20-weken echo (SEO)JaNeeNee
Overige echo’sAlleen indien medisch noodzakelijkNeeNee

Prenatale screening

SoortVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
Counselinggesprek over prenatale screeningJaNeeNee
Combinatietest bij medische indicatieJaNeeNee
Combinatietest zonder medische indicatieNeeN.v.t.Zelf betalen: € 176,96
NIPT bij verhoogd eigen risico of medische indicatie (trident-1)JaJaNee
NIPT (trident-2)SubsidieregelingNee€ 175

Vervolgonderzoek

SoortVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
Geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO)Ja, alleen bij medische indicatieNeeNee
VlokkentestJa, alleen bij medische indicatieJaNee
VruchtwaterpunctieAlleen bij medische indicatieJaNee

De basisverzekering bij bevalling

Je hebt altijd zelf de keuze of thuis wilt bevallen, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. In onderstaand overzicht lees je wat er vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

ZorgVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
ThuisbevallingJaNeeNee
Bevalling in geboortecentrumJaNee€ 347,81
Bevalling in geboortecentrum bij medische indicatieJaNeeNee
Poliklinische bevalling in het ziekenhuis€ 225NeeZiekenhuistarief minus € 225
Poliklinische bevalling bij medische indicatieJaNeeNee
Pijnbestrijding tijdens de bevallingJaNeeNee

De basisverzekering bij kraamzorg

Het aantal uren kraamzorg dat je nodig hebt, wordt bepaald door een landelijk indicatieprotocol. De basisverzekering dekt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen vanaf de dag van je bevalling. De uren van zorg die nodig zijn tijdens je bevalling worden hierbij niet meegerekend.

Tip: als je zwanger bent, dan kun je een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekering. Hier zitten medische artikelen in die je nodig hebt tijdens en na je bevalling. Het kraampakket kost € 20 tot € 30 bij een basisverzekering en is gratis als je een aanvullende verzekering hebt. Vaak moet je dit pakket wel zelf aanvragen.

ZorgVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
KraampakketNee (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)N.v.t.N.v.t.
Kraamzorg thuisJaNee€ 4,60 p/u
Kraamzorg in kraamhotel of geboortehotelJaNee€ 4,60 p/u
Kraamzorg in geboortecentrumJaNee€ 18,50 p/d voor het kind en € 18,50 p/d voor de moeder
Kraamzorg ziekenhuis (zonder medische noodzaak)JaNee€17,50 p/d voor het kind en €17,50 p/d voor de moeder
Kraamzorg (met medische indicatie)JaNeeNee

Hulp bij borstvoeding en overige vergoedingen

Lactatiekundige hulp wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal overige vergoedingen wel.

SoortVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
Bekkenfysiotherapie bij incontinentie9 behandelingenJaNee
ZwangerschapscursussenNee (wel vergoeding AV mogelijk)N.v.t.N.v.t.
Dieetadvies3 behandelurenBehalve bij ketenzorgNee

Wel of geen aanvullende verzekering tijdens je zwangerschap?

Sommige vergoedingen tijdens je zwangerschap krijg je niet vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Verwacht jij tijdens je zwangerschap, bevalling of kraamperiode één van onderstaande kosten te maken? Dan kan het wellicht interessant zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Voor onderstaande behandelingen kun je een aanvullende verzekering afsluiten:

 • Zwangerschapscursussen
 • Kraampakket
 • De eigen bijdrage bij kraamzorg (€ 4,60 per uur in 2021)
 • Bekkenfysiotherapie
 • Babymassage
 • Hulp bij borstvoedingsproblemen
 • Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Niet elke zorgverzekeraar dekt dezelfde kosten of dezelfde hoogte van de kosten. Check dit dus goed voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit! Je hoeft je aanvullende verzekering niet per se bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten als waar je basisverzekering loopt. Zorgverzekeraars verschillen ook van elkaar als het gaat om het vergoeden van geneesmiddelen. Medicijnen worden soms helemaal, soms gedeeltelijk en soms helemaal niet vergoed. Er zijn verzekeraars die alleen het middel van één fabrikant vergoeden of afspraken maken met artsen over het voorschrijven. Slik je tijdens je zwangerschap bepaalde medicijnen? Neem dit dan mee in de keuze voor je zorgverzekering.

Zwangerschap en eigen risico

Voor elke basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Het verplichte eigen risico binnen de basisverzekering is € 385 in 2022. Pas als je door het eigen risico heen bent, vergoedt je zorgverzekering de kosten. Je kunt ook vrijwillig je eigen risico verhogen, waardoor je een lagere premie per maand betaalt. Je betaalt geen eigen risico voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg of voor zorg die binnen jouw aanvullende verzekering valt. Wel geldt in sommige gevallen een eigen bijdrage, zoals voor kraamzorg.

Wat valt er tijdens je zwangerschap onder je eigen risico?

 • Bloedonderzoek
 • Ambulance om naar het ziekenhuis te gaan
 • Gynaecologische hulp en nazorg na de bevalling
 • Vruchtwaterpunctie en vlokkentest
 • NIPT-test (vergoeding verschilt per zorgverzekeraar)
 • Geneesmiddelen

Je zorgverzekering bij draagmoederschap

Als je draagmoeder bent of als iemand anders draagmoeder voor jou is, dan zijn dezelfde regels en voorwaarden van toepassing. Houd er wel rekening mee dat de zorgverzekering van de draagmoeder wordt aangesproken en dus niet die van de wensmoeder. Dat betekent de wensmoeder geen recht heeft op alle zorgvergoedingen rondom zwangerschap en bevalling, zoals verloskundige zorg en kraamzorg. Wel heeft de baby uiteraard recht op kraamzorg, zoals vastgesteld in het landelijk indicatieprotocol. Hoe er invulling wordt gegeven aan de kraamperiode, is natuurlijk helemaal aan jullie zelf.

Tips bij het kiezen van je zorgverzekering

We zetten 3 tips op een rijtje om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Tip 1: Op tijd overstappen of wijzigen
  Wil je wijzingen aanbrengen in je huidige zorgverzekering of overstappen? Als je je zorgverzekering wilt opzeggen, doe dit dan vóór 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Meestal kies je direct een andere zorgverzekeraar, maar in principe heb je hier de tijd voor tot 31 januari. Met terugwerkende kracht ben je dan gewoon verzekerd vanaf 1 januari. Makkelijker is het om gebruik te maken van de overstapservice. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is. Je kunt in het nieuwe jaar tussentijds niet overstappen. Ben je zwanger en ga je bevallen vóór het eind van het kalenderjaar? Check dan of je bij jouw zorgverzekering ook tussentijds wijzigingen kunt aanvragen.

 • Tip 2: Overweeg een aanvullende verzekering
  Bekijk altijd wat je verzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering en vanuit de aanvullende dekkingen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zo is bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak niet inbegrepen in de basisverzekering. Als je dus nu al weet dat je graag in het ziekenhuis bevalt, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Ook de eigen bijdrage voor de kraamzorg en zwangerschapscursussen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bereken van tevoren of je de kosten voor de aanvullende verzekering eruit haalt met jouw wensen.

 • Tip 3: Houd het eigen risico in je achterhoofd
  Je basisverzekering vergoedt veel zorgkosten, maar voor sommige van die kosten geldt een eigen risico. Het eigen risico in 2022 is € 385. Pas als je door het eigen risico heen bent, vergoedt je zorgverzekering de kosten. Je kunt ook vrijwillig je eigen risico verhogen, waardoor je een lagere premie per maand betaalt. Maar hoe hoger je eigen risico is, hoe meer je betaalt als je deze zorg wel nodig blijkt te hebben. Bekijk dus van tevoren goed welke zorg onder het eigen risico valt en of je denkt dit nodig te hebben in het daaropvolgende jaar. Dit zijn bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie en vlokkentest of een rit met de ambulance naar het ziekenhuis.

Dit gaat er veranderen in 2022

 • Hogere zorgpremie
  In 2022 gaat de zorgpremie ongeveer met € 5 per maand omhoog. Dit komt neer op een stijging van jaarlijks bijna € 60. Dit blijft echter een indicatie, want zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de hoogte van de premie. De laagste inkomens kunnen een compensatie van deze prijsstijging verwachten dankzij de zorgtoeslag.

 • Minder korting op je collectieve zorgverzekering
  Heb je een collectieve zorgverzekering via je werkgever? De korting op de collectieve basisverzekering is maximaal 5%. Vanaf 2023 is de collectiviteitsverzekering voor de basisverzekering volledig afgeschaft.

 • Aanvullende verzekeringen steeds meer uitgekleed
  De laatste jaren worden de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen steeds verder uitgekleed. Dit gebeurt op twee manieren: de premie van de aanvullende verzekeringen gaan omhoog en de vergoedingen van deze verzekeringen gaan omlaag. De reden hiervoor is, dat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering, terwijl de mensen die hier wel gebruik van maken de dekkingen steeds vaker gebruiken.

 • Geen eigen risico meer voor stoppen-met-rokenprogramma’s
  Wil je graag stoppen met roken? Goed nieuws, want je betaalt geen eigen risico voor een stoppen-met-rokenprogramma. Hierdoor worden alle kosten die je maakt voor zo’n programma, volledig vergoed.

Nieuwe dekkingen in het basispakket

In 2022 wordt het basispakket verder uitgebreid.

 • Dagbehandeling in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, door bijvoorbeeld ongeval, tumor of herseninfarct, wordt vergoed.

 • De geneesmiddelen Lynparza, bij eierstokkanker, en Yescarta, tegen lymfeklierkanker, worden toegevoegd aan het basispakket.

 • Voor mensen die een orgaan bij leven doneren, geldt geen eigen risico meer.

 • Slachtoffers van seksueel geweld die binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel geweld, hebben recht op directe vergoeding van alle medische kosten. Zij hoeven geen eigen risico te betalen.

Meer transparantie rondom medicijnkosten

Het is de wens vanuit de overheid dat ook in de toekomst goede medicijnen beschikbaar blijven tegen een redelijke prijs. Daarom is het belangrijk dat farmaceutische bedrijven duidelijker laten zien, hoe zij tot een bepaalde prijs komen voor een geneesmiddel.