Je zorgverzekering als je een kind hebt

Je zorgverzekering als je een kind hebt

Als je kinderen hebt, dan krijg je mogelijk met andere medische kosten te maken dan voorheen. Dat begint al in de kraamperiode, als je kind net is geboren. Het is verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken, want met kinderen maak je vaak extra zorgkosten. Het is fijn om dan goed verzekerd te zijn. Welke kosten kun je verwachten, wat krijg je vergoed en heb je een aanvullende verzekering nodig voor je kind? Neem de tijd om te checken of je zorgverzekering nog bij jou en je kind past.

Je kind inschrijven bij een zorgverzekeraar

Na de geboorte meld je je baby zo snel mogelijk aan bij je zorgverzekeraar. Doe dit in elk geval binnen 4 maanden. Als je baby te laat wordt ingeschreven, dan moet je als ouder zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Je kind wordt altijd bij jou of bij je partner bijgeschreven. Je mag zelf bepalen of je je baby bij jouw zorgverzekeraar of bij die van je partner inschrijft. Het is handig om te kijken wie van jullie de meeste uitgebreide polis heeft. Als je aanvullend verzekerd bent, dan geldt deze verzekering in de meeste gevallen ook voor je kind. Hij is tot zijn 18e verjaardag gratis verzekerd.

Het is over het algemeen snel geregeld om je kind aan te melden bij je zorgverzekering. Dit kan telefonisch, per mail of via de website van je zorgverzekeraar. Houd de volgende gegevens bij de hand:

 • BSN-nummer van je kind
 • Je polis- of relatienummer van je zorgverzekering of dat van je partner

Rijksoverheid heeft een handige checklist, waarin je precies ziet wat je allemaal moet regelen voor wanneer de kleine er is.

Vergoedingen tijdens je kraamperiode

Kraamzorg wordt voor een deel vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat niet van je eigen risico af. Per uur betaal je wel nog een wettelijke eigen bijdrage. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt af van de soort zorg die je wilt en je zorgverzekeraar. Vanuit de aanvullende verzekering wordt deze bijdrage doorgaans vergoed.

Hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden met kraamzorg.

ZorgVergoedingEigen risicoEigen bijdrage
KraampakketNee (mogelijk vergoeding vanuit aanvullende verzekering)N.v.t.N.v.t.
Kraamzorg thuisJaNee€ 4,60 p/u
Kraamzorg geboortehotelJaNee€ 4,60 p/u
Kraamzorg geboortecentrumJaNee€ 18,50 p/d voor kind en €18,50 p/d voor moeder
Kraamzorg ziekenhuis (zonder medische indicatie)JaNee€ 18,50 p/d voor kind en €18,50 p/d voor moeder
Kraamzorg ziekenhuis (met medische indicatie)JaNeeNee

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de locatie waar je de kraamzorg krijgt. Krijg je kraamzorg thuis, dan is de wettelijke eigen bijdrage € 4,60 per uur. Verblijf je poliklinisch in een ziekenhuis, geboortehotel of geboortecentrum zonder medische noodzaak? Dan betaal je de wettelijke eigen bijdrage van € 18,50 per dag voor de moeder en € 18,50 per dag voor je baby. Verblijf je poliklinisch in het ziekenhuis met medische noodzaak, dan betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Vraag je zorgverzekeraar om een lijst met kraamzorgbureaus met wie een samenwerkingsverband is aangegaan. Met een aanvullende verzekering wordt in de meeste gevallen de eigen bijdrage volledig vergoed.

Aantal uren kraamzorg

In de zevende maand van je zwangerschap heb je een intakegesprek met het kraamzorgbureau. Op basis hiervan wordt het aantal kraamzorguren bepaald. In sommige situaties krijg je namelijk meer kraamzorg. Denk aan een meerling, meerdere kinderen onder de 4 jaar of als er sprake is van een instabiele gezinssituatie. Ook na de bevalling kan het aantal uur worden bijgesteld, bijvoorbeeld als je een keizersnee hebt gehad of als je baby een aangeboren afwijking heeft. Tijdens de kraamweek wordt er opnieuw gekeken naar hoeveel uur je nodig hebt. Inicaties voor meer kraamzorg is bijvoorbeeld als de borstvoeding niet op gang komt of als het met jou onverhoopt niet goed gaat. Dit gebeurt in overleg met je verloskundige.

Kraampakket

Het kraampakket valt onder de aanvullende verzekering. Hierin vind je spullen die je nodig hebt bij je thuisbevalling en vlak na de geboorte. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je een kraampakket van je zorgverzekeraar. Je vraagt dit wel zelf aan. Als je geen aanvullende verzekering hebt, dan kun je zelf een kraampakket aanschaffen. De kosten daarvan zijn ongeveer € 20 tot € 30.

Hielprik

De hielprik 6 dagen na de geboorte van je baby en de controles bij het consultatiebureau vallen onder je basisverzekering.

De basisverzekering voor je kind: wat krijg je vergoed?

Als je kind ouder wordt, dan krijg je mogelijk met andere medische kosten te maken. Denk aan kosten voor de tandarts, beugel of bril, of alternatieve geneeswijzen. De basisverzekering dekt de standaard de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis en apotheek. Wel zit er een verschil tussen de basisverzekering voor kinderen en volwassenen. De volgende kosten vallen binnen de basisverzekering van je kind:

 • Tandarts
  Tandheelkundige hulp voor kinderen tot 18 jaar, m.u.v. orthodontie (beugel), kronen en bruggen. Verwacht je dat je kind een beugel nodig heeft, dan kun je je hiervoor extra verzekeren via een aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars bieden specifieke tandartsverzekeringen aan. Bij kinderen onder de 6 jaar die ‘blijvende’ tanden en kiezen krijgen, wordt de fluoridebehandeling vergoed.
 • Fysiotherapie
  De eerste 18 behandelingen fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar. Kinderfysiotherapie kan nodig zijn, als er sprake is van vertraagde of afwijkende ontwikkeling van je kind.

Welke kosten vallen buiten de basisverzekering?

 • De kosten van een bril of contactlenzen
  Deze kosten kunnen flink oplopen en worden in principe niet gedekt door de basiszorgverzekering. Jij betaalt dit dus zelf, tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt die deze kosten vergoedt.
 • Alternatieve geneeswijzen
  Dit is bijvoorbeeld acupunctuur, homeopathie of osteopathie. Je zult de kosten hiervoor zelf moeten betalen of een aanvullende verzekering moeten afsluiten, waarbij de kosten van de door jou gewenste alternatieve geneeswijze (deels) vergoed worden.
 • Specifieke ziekenhuiskosten
  Dit zijn bijvoorbeeld verblijfkosten in een logeerhuis als je kind in het ziekenhuis ligt of reiskosten voor ziekenbezoek.

De aanvullende verzekering voor je kind

Een aanvullende verzekering vergoedt de zorg die niet in het basispakket zit. Dit is niet verplicht en je hebt zelf de keuze welke aanvullende verzekering je kiest. Als jij een aanvullende verzekering afsluit, is je kind automatisch meeverzekerd. Je kunt geen aanvullende verzekering apart voor je kind afsluiten. In de meeste gevallen betaal je geen extra premie voor de aanvullend meeverzekerde kinderen, maar dit is niet altijd het geval. In tegenstelling tot de basisverzekering mogen zorgverzekeraars namelijk wel extra premie rekenen voor meeverzekerde kinderen.

Vergoedingen aanvullende verzekeringen baby’s en kinderen

Welke vergoedingen bieden aanvullende verzekeringen voor baby’s en kinderen? Hieronder vind je alle feiten op rij.

Couveusenazorg

Heeft je baby in de couveuse gelegen? Dan heb je bij de meeste zorgverzekeraars recht op couveusenazorg vanuit de aanvullende verzekering. De kraamverzorgende geeft jou noodzakelijke ondersteuning, advies en instructies voor de verzorging en omgang met je baby. Je krijgt een maximum aantal uur vergoed. Dit is ook afhankelijk van hoeveel dagen je baby in de couveuse heeft gelegen en/of in het ziekenhuis heeft moeten verblijven. Bij een tweeling is het mogelijk iets anders geregeld. Raadpleeg daarvoor je polis. Overigens hoef jij je geen extra zorgen te maken. De couveusenazorg wordt ingezet op advies van de kinderarts of je verloskundige. Bij couveusenazorg is ook de eigen bijdrage kraamzorg niet van toepassing.

Bewakingsapparatuur

Bewakingsapparatuur om wiegendood te helpen voorkomen, wordt vergoed vanuit verschillende aanvullende verzekeringen. Je krijgt doorgaans een thuisbewakingsmonitor in bruikleen voor een aantal maanden tot een jaar. Om hiervoor in aanmerking te komen, is een voorschrift van een kinderarts vereist. Ook heb je toestemming nodig van je zorgverzekeraar.

Lactatiekundige

Lukt de borstvoeding niet zoals je wilt? De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Voorwaarde is meestal wel dat de lactatiekundige aangesloten hoort te zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen.

Bekkenbodemproblemen

Heb je last van bekkenbodemproblemen? Je kunt direct terecht bij een gespecialiseerde fysio- of bekkenbodemtherapeut. Via je aanvullende verzekering krijg je een (maximaal) aantal consulten vergoed.

Orthodontie

Als je kind een beugel nodig heeft, dan is het handig om een aanvullende verzekering af te sluiten. De kosten kunnen hoog oplopen en worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Bril

Brillen voor kinderen worden zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor een bril of lenzen, dan geldt dit automatisch ook voor je kind. Als je geen aanvullende verzekering hebt en deze wilt afsluiten om de kosten van een bril voor je kind te dekken, maak dan eerst even een rekensommetje. Soms is het goedkoper om te sparen voor een bril, dan om elke maand extra premie te betalen voor een aanvullende verzekering. Ook is de dekking van de aanvullende verzekering lang niet altijd toereikend voor de totale kosten van een bril.

Eigen risico en vrije zorgkeuze

Voor meeverzekerde kinderen onder de 18 jaar geldt geen eigen risico. Zodra je kind 18 jaar wordt, sluit hij zelf zorgverzekering af en dan gaat ook het eigen risico in. Voor je eigen zorgkosten betaal je wel eigen risico. Dit is € 385 in 2022. Pas als je door het eigen risico heen bent, vergoedt je zorgverzekering de kosten. Je kunt ook vrijwillig je eigen risico verhogen, waardoor je een lagere premie per maand betaalt. Je betaalt geen eigen risico voor de huisarts of voor zorg die binnen jouw aanvullende verzekering valt. Wel geldt in sommige gevallen een eigen bijdrage, zoals voor kraamzorg.

Wil je zelf bepalen naar welke arts, ziekenhuis of zorgverlener je gaat met je kind? Let dan op de vrije zorgkeuze. Dit is niet vanzelfsprekend voor zorgverzekeringen en hangt van het soort polis af. Als je een budgetpolis of naturapolis hebt, dan krijg je alleen de zorgkosten vergoed als je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bekijk dus van tevoren of jouw verzekering de zorgkosten vergoedt van de zorgverlener bij jou in de buurt. De restitutiepolis en de combinatiepolis zijn iets duurder, maar hiermee heb je altijd vrije zorgkeuze.

3 tips bij het kiezen van een zorgverzekering

 • Tip 1: Op tijd overstappen of wijzigen
  Wil je wijzingen aanbrengen in je huidige zorgverzekering of overstappen? Als je je zorgverzekering wilt opzeggen, doe dit dan vóór 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Meestal kies je direct een andere zorgverzekeraar, maar in principe heb je hier de tijd voor tot 31 januari. Met terugwerkende kracht ben je dan gewoon verzekerd vanaf 1 januari. Makkelijker is het om gebruik te maken van de overstapservice. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is. Je kunt in het nieuwe jaar tussentijds niet overstappen.

 • Tip 2: Overweeg een aanvullende verzekering
  Bekijk altijd wat je verzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering en vanuit de aanvullende dekkingen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zo is bijvoorbeeld couveusenazorg of de vergoeding voor een bril of beugel niet inbegrepen in de basisverzekering. Als je dus nu al weet dat je deze kosten gaat maken, dan is een aanvullende verzekering het overwegen waard. Bereken van tevoren of je de kosten voor de aanvullende verzekering eruit haalt met jouw wensen.

 • Tip 3: Houd het eigen risico in je achterhoofd
  Je basisverzekering vergoedt veel zorgkosten, maar voor sommige van die kosten geldt een eigen risico. Het eigen risico in 2022 is € 385. Pas als je door het eigen risico heen bent, vergoedt je zorgverzekering de kosten. Je kunt ook vrijwillig je eigen risico verhogen, waardoor je een lagere premie per maand betaalt. Maar hoe hoger je eigen risico is, hoe meer je betaalt als je deze zorg wel nodig blijkt te hebben. Bekijk dus van tevoren goed welke zorg onder het eigen risico valt en of je denkt dit nodig te hebben in het daaropvolgende jaar.

Dit gaat er veranderen in 2022

 • Hogere zorgpremie
  In 2022 gaat de zorgpremie ongeveer met € 5 per maand omhoog. Dit komt neer op een stijging van jaarlijks bijna € 60. Dit blijft echter een indicatie, want zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de hoogte van de premie. De laagste inkomens kunnen een compensatie van deze prijsstijging verwachten dankzij de zorgtoeslag.

 • Minder korting op je collectieve zorgverzekering
  Heb je een collectieve zorgverzekering via je werkgever? De korting op de collectieve basisverzekering is maximaal 5%. In 2023 is de collectiviteitskorting voor de basisverzekering volledig afgeschaft.

 • Aanvullende verzekeringen steeds meer uitgekleed
  De laatste jaren worden de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen steeds verder uitgekleed. Dit gebeurt op twee manieren: de premie van de aanvullende verzekeringen gaan omhoog en de vergoedingen van deze verzekeringen gaan omlaag. De reden hiervoor is dat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering, terwijl de mensen die hier wel gebruik van maken de dekkingen steeds vaker gebruiken.

 • Geen eigen risico meer voor stoppen-met-rokenprogramma’s
  Wil je graag stoppen met roken? Goed nieuws, want je betaalt geen eigen risico voor een stoppen-met-rokenprogramma. Hierdoor worden alle kosten die je maakt voor zo’n programma volledig vergoed.

Nieuwe dekkingen in het basispakket

In 2022 wordt het basispakket verder uitgebreid.

 • Dagbehandeling in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, door bijvoorbeeld ongeval, tumor of herseninfarct, wordt vergoed.

 • De geneesmiddelen Lynparza, bij eierstokkanker, en Yescarta, tegen lymfeklierkanker, worden toegevoegd aan het basispakket.

 • Voor mensen die een orgaan bij leven doneren, geldt geen eigen risico meer.

 • Slachtoffers van seksueel geweld die binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel geweld, hebben recht op directe vergoeding van alle medische kosten. Zij hoeven geen eigen risico te betalen.

Meer transparantie rondom medicijnkosten

Het is de wens vanuit de overheid dat ook in de toekomst goede medicijnen beschikbaar blijven tegen een redelijke prijs. Daarom is het belangrijk dat farmaceutische bedrijven duidelijker laten zien hoe zij tot een bepaalde prijs komen voor een geneesmiddel.