Gezinsuitbreiding en zorgverzekering: wat toekomstige ouders moeten weten
Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Waarschijnlijk komt er de komende tijd een heleboel op je af. Een zwangerschap brengt namelijk veel fysieke en emotionele veranderingen met zich mee. Bovendien moet je een hoop voorbereiden voor de komst van je kleintje. Het is belangrijk dat je zorgverzekering hier goed bij past. Ontdek waar je allemaal rekening mee moet houden.
First things first: zo werkt de basisverzekering
Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Er zijn vier verschillende soorten basisverzekeringen. Deze vergoeden allemaal dezelfde zorg, maar verschillen op het gebied van keuzevrijheid. In het kort:
Restitutiepolis Met dit type polis heb je vrije zorgkeuze: je mag dus naar alle zorgverleners toe zonder dat je hoeft bij te betalen. De verzekeraar vergoedt over het algemeen de volledige rekening, al zijn er wel uitzonderingen. Je krijgt bijvoorbeeld geen volledige vergoeding als je kiest voor een (privé)kliniek met extreem hoge kosten.
Combinatiepolis Met deze polis heb je ook vrije zorgkeuze. Je mag naar alle zorgverleners toe, al bestaat er een kans dat je moet bijbetalen. Dit is het geval wanneer de zorgverlener flink hogere kosten rekent dan het tarief dat zij met de zorgverzekeraar hebben afgesproken.
Naturapolis Ook met een naturapolis mag je in principe naar alle zorgverleners, al bestaat er een grotere kans dat je moet bijbetalen. Je krijgt namelijk alleen alle zorgkosten gedekt bij een gecontracteerde zorgaanbieder. Als dit niet het geval is, betaal je een deel van de kosten.
Natura (budget) Dit zijn de goedkoopste verzekeringen. Bij dit type zorgverzekering is de kans het grootst dat je moet bijbetalen voor je zorg. Budgetzorgverzekeraars sluiten namelijk maar met weinig zorgverleners een contract af. Controleer dus voorafgaand aan het afsluiten van een natura goed of jouw zorgaanbieders gecontracteerd zijn.
Als je zorgkosten vergoed krijgt vanuit je basisverzekering, betaal je in veel gevallen eerst een eigen risico. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van dit bedrag. In 2023 en 2024 staat het eigen risico op € 385 per persoon per jaar. Op het moment dat je zorg nodig hebt waarop het eigen risico van toepassing is, betaal je eerst zelf de kosten tot € 385. Als dit bedrag op is, krijg je de rest vergoed.
Zwangerschap en de basisverzekering
Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode heb je flink wat zorg nodig. Gelukkig worden de meeste zorgkosten rondom het krijgen van een kind gedekt vanuit de basisverzekering. Zorg die onder de basisverzekering valt is onder andere:
- Kraamzorg (wel is er een eigen bijdrage)
- Echo’s die worden voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog
- Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties
- Verloskundige hulp
- Medische nazorg door een gynaecoloog na een bevalling (als het medisch noodzakelijk is)
- Gebruik van een verloskamer
- Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis
- Curettage na een miskraam
- 20-wekenecho
- NIPT-test
Goed om te weten: de bovenstaande zorgkosten worden volledig gedekt, ze vallen niet onder het eigen risico. In de onderstaande gevallen worden de zorgkosten ook gedekt door de basisverzekering, maar geldt wél een eigen risico:
- Bloedonderzoek
- Ambulance om naar het ziekenhuis te komen
- Medische nazorg na een bevalling)
- Gynaecologische hulp
- Vruchtwaterpunctie
- Vlokkentest
- Geneesmiddelen
Mirjam Prins, zorgverzekering-expert bij Independer vertelt: “Verloskundige verrichtingen uitgevoerd door een verloskundige vallen niet onder het eigen risico. De verrichtingen van een gynaecoloog vallen hier wel onder. Voert de gynaecoloog verloskundige verrichtingen uit? Dan vergoedt je basisverzekering dit.”
Aanvullende zorgverzekering en zwangerschap
Het is fijn om te weten dat er tijdens je zwangerschap flink wat kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt ervoor kiezen om ook andere kosten te dekken met een aanvullende verzekering. Dit is een extra verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit.
Zo’n aanvullende dekking is niet verplicht, maar kan tijdens je zwangerschap wel heel handig zijn en uiteindelijk flink wat geld schelen. Je kunt je aanvullend verzekeren voor onder andere:
- Zwangerschapscursussen
- Kraampakket
- De eigen bijdrage bij kraamzorg
- Bekkenfysiotherapie
- Babymassage
- Hulp bij borstvoedingsproblemen
- Bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
Het verschilt per verzekeraar wat je vergoed krijgt en onder welke voorwaarden. Je huidige zorgverzekering vergelijken met andere verzekeraars is dus geen gek idee. In zo’n vergelijking geef je aan welke zorg je nodig denkt te hebben en je krijgt vervolgens een passend advies.
Let op: overstappen van zorgverzekering kan alleen in de periode november/december. Na 1 januari is het - in de meeste gevallen - niet meer mogelijk een zorgverzekering af te sluiten of je huidige verzekering aan te passen.
Is een aanvullende verzekering de moeite waard?
Het is in veel gevallen de moeite waard om een aanvullende verzekering af te sluiten bij een zwangerschap. Bijvoorbeeld wanneer je graag wilt bevallen in het ziekenhuis, ook zonder medische noodzaak.
Check je zorgverzekering en geef de geboorte door
Tijdens je zwangerschap zal je flink wat medische kosten maken. Gelukkig is het in Nederland goed geregeld en wordt veel zorg gedekt door je zorgverzekeraar. Is je kind geboren? Vergeet je baby dan niet binnen vier maanden te melden bij de zorgverzekeraar van jezelf of de vader. Je kind is tot zijn of haar 18e verjaardag gratis meeverzekerd.
TIP! Schrijf je baby altijd in bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Je kind krijgt dan namelijk dezelfde vergoedingen.