
Testament opstellen voor je kind en gezin
Als je een kind krijgt, dan kijk je naar de toekomst. Niet alleen van jezelf. Ook die van je gezin. We denken er liever niet aan, maar het kan gebeuren dat jij en/of je partner overlijdt (overlijden). In het belang van jou en je kind(eren) is het goed om een testament op te stellen. Heb je geen testament, dan wordt de wet gevolgd. Dit wil je weten over het opstellen van je testament.
Wil je van de wet afwijken, dan stel je een testament op. Zo behoud je zo veel mogelijk de regie over wat er gebeurt. Als je dit nu regelt, geeft dit rust en voorkom je nare situaties, als er met jou en/of je partner iets overkomt. Je regelt dit bij de notaris, die jouw wensen met je bespreekt en uitlegt wat het allemaal inhoudt. Wat zijn de belangrijkste redenen om in jouw situatie een testament op te laten stellen?
Ben je getrouwd of geregistreerd partner?
In jouw situatie is gelukkig al veel geregeld. In een testament kun je extra dingen vastleggen, zoals: de voogdij over je kinderen regelen, een bewindvoerder aanwijzen en een executeur vastleggen. Laatstgenoemde is een persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis. Als jullie beiden overlijden en je kind is nog minderjarig, wil je dan dat hij op zijn 18e al de erfenis krijgt? Het is verstandig om een financieel bewindvoerder aan te wijzen en vast te leggen dat je kind pas erft als bijvoorbeeld zijn studie is afgerond.
Bespaar op erfbelasting met een testament
Je kunt een clausule opnemen in je testament, waarmee veel erfbelasting kan worden bespaard. Die clausule heet het opvullegaat. Met het opvullegaat kan worden voorkomen dat door de langstlevende partner direct na overlijden erfbelasting moet worden betaald over de erfdelen van de kinderen. Voor het berekenen van de omvang van de erfenis, telt de eigen woning mee als vermogen. Partners en kinderen erven allemaal een gelijk deel. Als de kinderen meer dan € 22.918 (2023) erven dan moet hier gelijk na het eerste overlijden erfbelasting over worden betaald. Dat is vaak lastig als het vermogen voornamelijk in het huis zit en je dit bedrag niet op je bankrekening hebt staan. Met het opvullegaat heb je de flexibiliteit om na het eerste overlijden de erfenis te herverdelen.
Lees ook: Waarom een testament opstellen een slimme keuze is als je kinderen hebt
Woon je samen?
Dan heb je allereerst een samenlevingscontract nodig. Hiermee zorg je voor elkaar. Je erft van elkaar als partner, je hebt recht op de partnervrijstelling voor de erfbelasting (bijna 7 ton!) en op nabestaanden- en /of partnerpensioen. Als één van jullie wegvalt, dan zorgt het samenlevingscontract er ook voor dat de ander kan blijven wonen in de gezamenlijke koopwoning. Daarnaast heb je beiden een testament nodig om de zaken goed te regelen. Bijvoorbeeld door het eerdergenoemde opvullegaat. Ook leg je andere dingen vast voor je baby en toekomstige kinderen, zoals de voogdij. Denk eraan om een financieel bewindvoerder benoemen, die de erfenis van je minderjarige kind beheert, als jullie wegvallen.
Ben je alleenstaand?
Dan wil je er extra zeker van zijn dat er nóg iemand, als voogd, voor jouw kind klaarstaat. Je kunt ook een financieel bewindvoerder benoemen (zie boven). Dit en andere financiële zaken kun je eenvoudig regelen in een testament.
Let wel: heb je een testament geregeld vóórdat je kinderen kreeg? Check dan even of je kinderen worden genoemd in je testament.
Vraag direct een vrijblijvend informatiepakket aan
Voogdij regelen
Natuurlijk is het goed om financieel alles goed te regelen. Maar belangrijker is nog wat er met je kind(eren) gebeurt, als je overlijdt. Door een voogd te benoemen, zorg je ervoor dat je kind(eren) in een veilige omgeving kunnen opgroeien, als jullie iets overkomt.
- Heeft jouw partner ook ouderlijk gezag? Dan krijgt hij automatisch je kind(eren) toegewezen.
- Overlijden jullie beiden, wie gaat er dan voor de kinderen zorgen? Je kunt de voogdij laten vastleggen in je testament of laten registreren in het gezagsregister. Als er niks is vastgelegd,dan benoemt de rechter een voogd.
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten
Heb je al aan een overlijdensrisicoverzekering gedacht? Je wilt je gezin ook financieel beschermen. Hoeveel kosten maak je voor je kinderen en wat gebeurt er als je er onverhoopt niet meer bent? Lees waarom het verstandig is een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Testament opstellen bij de notaris
Een testament laat je opstellen bij een notaris. Met de notaris bespreek je wat je precies geregeld wilt hebben. Jouw testament blijft geldig tot je dit laat aanpassen. Als er iets in je situatie verandert, kan het belangrijk zijn het testament te veranderen. Ook dit regel je via een notaris. Wist je dat je een testament ook heel makkelijk online kunt regelen? Net zo makkelijk.

Daarom NuNotariaat
WIJ kiest voor een samenwerking met NuNotariaat. Hier waarborg je eenvoudig én betaalbaar de toekomst van jou, je partner en toekomstige kind(eren). Je regelt je testament online in drie simpele stappen en je gaat maar één keer naar de notaris in jouw regio. Dat scheelt tijd én geld. Fijn!