Erkennen van doodgeboren kind: hoe werkt het?

Erkennen van doodgeboren kind: hoe werkt het?

Voor de registratie van doodgeboren kinderen in Nederland is lang gevochten. Inmiddels is het zo dat als je baby doodgeboren is, je hem toch bij de gemeente kunt laten inschrijven in de systemen van de overheid. In het verleden was dit niet mogelijk. Dit leidde tot groot verdriet bij veel getroffen ouders. Na inschrijving bij je gemeente kun je een doodgeboren kind laten opnemen in Basisregistratie Personen (BRP). Zo heb je een officieel bewijs dat je kind ter wereld is gekomen. Lees hieronder hoe het erkennen van een doodgeboren kind precies werkt.

Een doodgeboren kind ter wereld zetten is zo ongeveer het ergste wat er voor ouders kan gebeuren. Daarom kan het erkennen helpen bij de verwerking en het emotionele proces.

Erkennen doodgeboren kind, waarom?

Het erkennen van een doodgeboren kind is dan ook vooral symbolisch, voor veel ouders voelt het als bevestiging dat hun kind echt heeft bestaan. Het heeft verder ook geen praktische gevolgen. Het erkennen van een doodgeboren kind is niet verplicht, het is een keuze. Na 24 weken zwangerschap is het wel verplicht om je baby aan te geven bij de gemeente, maar daarmee komt hij niet meteen in de Basisregistratie Personen.

Als je jouw kind wil laten erkennen, dan kun je naar de gemeente. Zij maken dan een akte van geboorte (levenloos) voor je op. De akte komt overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister. Op de akte staat de naam, achternaam, (indien mogelijk) het tijdstip van de geboorte, de geboorteplaats en het geslacht. Ook worden de gegevens van de ouders en de gegevens van degene die aangifte doet, opgenomen in de akte.

Geschiedenis erkennen doodgeboren kind

Het erkennen van een doodgeboren kind is pas sinds 2019 mogelijk in Nederland. Daarvoor waren ouders verplicht aangifte te doen van hun overleden kind na een zwangerschap van 24 weken of meer, maar was er geen mogelijkheid om je kind te laten opnemen in de registers.

Het maakt voor de gemeente dan ook niet uit wanneer het kind geboren is. Je kunt de aangifte van een doodgeboren baby dus ook doen vóór 24 weken. Omdat de wet nog niet zo lang van kracht is, kunnen ouders ook met terugwerkende kracht hun kind laten erkennen door middel van de geboorteakte. Wel moet er dan een verklaring van een arts of verloskundige zijn en moet de aanvrager in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs.

Achternaam kiezen

Als het om de eerstgeborene gaat, kunnen de ouders de achternaam van hun kind kiezen. Dat kan de naam van de vader of de moeder zijn. Bij een volgend kind, kan er een nieuwe naam gekozen worden.

Voorwaarden erkennen doodgeboren kind

Er zijn twee voorwaarden waaraan je moet voldoen, wil je het kind laten erkennen.

  • De geboorte was in Nederland
  • De ouders van het kind woonden op enig moment na 1994 in Nederland

Rijksoverheid heeft een handige checklist waarin goed duidelijk wordt wat je moet doen om je levenloos geboren kind te registeren in de Basisregistratie Personen (BRP).

Beeld: iStock.com/Chinnapong