Verlofregelingen voor ouders: alles wat je wilt weten

Verlofregelingen voor ouders: alles wat je wilt weten

Als je zwanger bent, wil je weten waar jij (en je partner) recht op hebben als het gaat om alle verlofregelingen. Dit geldt natuurlijk voor je zwangerschapsverlof, maar ook voor het verlof na de geboorte, zoals ouderschapsverlof. Waar heb je recht op en hoe plan je dit goed in voor zo veel mogelijk quality time met je (aanstaande) gezin?

Zwangerschapsverlof & bevallingsverlof: waar heb je recht op?

Iedereen die werkt en zwanger is, heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof is een fijne én noodzakelijke regeling die ervoor zorgt dat jij de rust kunt nemen die je lichaam nodig heeft. Ook kun je je voorbereiden op de bevalling en is deze periode goed voor de ontwikkeling en laatste groeispurt van je baby. Na de geboorte gaat je zwangerschapsverlof over in het bevallingsverlof. Deze tijd heb je nodig om te herstellen en samen met je baby te wennen aan jullie gezin. Benieuwd naar alle ins en outs omtrent duur, regels en andere belangrijke aspecten? Lees het hier. Ook als je [zzp-er](/node /1257) bent of een tweeling verwacht. Of als je later of eerder bevalt.

Zwangerschapsverlof online berekenen

Met de zwangerschapsverlofcalculator bereken je in een paar stappen wanneer je zwangerschapsverlof precies begint. Door het invoeren van je uitgerekende datum en andere gegevens krijg je een nauwkeurige schatting. Handig om met je werkgever te delen en ook met je partner om te plannen wat je nog wilt doen in die paar weken vóór jullie baby er is. Samen nog een babymoon-weekend boeken of de laatste hand leggen aan de babykamer?

Geboorteverlof voor partners

Met het geboorteverlof (ook bekend als vaderschapsverlof, kraamverlof en partnerverlof) krijgt je partner een aantal vrije dagen na de bevalling. Dit verlof wordt doorbetaald. Het geboorteverlof bestaat uit één werkweek.

Aanvullend geboorteverlof

Bij het aanvullend geboorteverlof kun je tot vijf weken verlof opnemen. Het aanvullend geboorteverlof wordt deels doorbetaald. Hierna heeft je partner - net als jij - recht op ouderschapsverlof. Goed om deze informatie te lezen, zodat jullie samen een goede keuze kunnen maken voor alle partnerverlofregelingen en dus ook in de zorg voor jullie kind.

TIP! Vind je partner het lastig om het gesprek over aanvullend geboorteverlof op het werk te voeren? Vaderschapsexpert Robin deelt een 5-stappenplan, zodat je partner goed voorbereid het gesprek aan kan gaan.

Betaald en onbetaald ouderschapsverlof

Met ouderschapsverlof kunnen zowel jij als je partner tijdelijk minder werken. Beide ouders kunnen negen weken betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun baby. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uur per week dat je werkt en dit kun je opnemen tot je kind acht jaar oud is. Heel fijn om zo te wennen aan jullie nieuwe gezin en te zorgen voor je kind. Er gelden wel een aantal regels. Lees hier alles wat je moet weten over ouderschapsverlof, zoals duur, voorwaarden en mogelijkheden.

3 redenen om ouderschapsverlof op te nemen in het eerste jaar

Hoe waardevol is het om in het eerste levensjaar van je kind zo veel mogelijk tijd samen door te brengen? Het geeft jou de tijd om te ‘ontzwangeren’ en een band op te bouwen met je kleine. Ook voor je partner is het goed om te zorgen voor een veilige hechting. Ouderschap experts Lori en Tatum benoemen drie belangrijke voordelen om ouderschapsverlof te laten aansluiten op het bevalverlof en/of het geboorteverlof van je partner.

Minder werken na je verlof? 5 tips

Wil je na alle verlof toch minder werken? Dan is het prettig als deze overgang zo soepel mogelijk verloopt. Werk en Ouderschap experts Lotte en Sanne geven je vijf tips als je minder wilt werken na je verlof. Denk aan het bespreken van je wensen met je werkgever, het creëren van een goede werk-privébalans en het plannen van je financiën.

Lees ook: Verlofuren goed verdelen? Deze tips helpen je

Beeld: iStock.com/monkeybusinessimages