Veilig en gezond thuiswerken tijdens quarantaine
Thuiswerken in tijden van quarantaine en crisis. Dat is een situatie die niet vaak voorkomt maar die helaas al een tijdje aan de gang is. Voor sommigen is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor velen is het nog steeds erg wennen met voor- en nadelen. En hoe doe je dat, veilig en gezond thuiswerken?
Zo herkenbaar: geen files meer, je hoeft niet te wachten op de trein en binnen een paar seconden ben je op je werkplek. Maar je hebt ook niet meer de gezelligheid van kantoor, je moet zelf de koffie halen en een goede balans tussen werk en privé is vaak lastig te bewaken. Je kunt ook geen gebruik meer maken van het netwerk op kantoor. Je bent aangewezen op je eigen (WIFI) netwerk, en dat is helaas niet altijd zonder risico. Daarom deze tips voor veilig en gezond thuiswerken. Hoe meer van dit soort tips jij toepast, hoe veiliger en gezonder jij kunt thuiswerken!
1. Installeer de aanbevolen updates
Computers en smartphones moeten regelmatig opnieuw van updates worden voorzien. Met deze updates worden kleine bugs in het besturingssysteem of andere fouten opgelost. Je computer of smartphone is daarnaast ook beter beveiligd tegen hackers en virussen. Je kunt zelf zoeken naar de nieuwste updates, maar werk je bijvoorbeeld met Windows 10 dan zal deze (bijna) automatisch de nieuwste updates installeren als je de computer uitzet.
2. Wijzig de WIFI instellingen
Veel routers hebben nog het standaard wachtwoord dat door de provider is aangeleverd. Deze wachtwoorden lijken sterk, maar zijn dat vaak allerminst. Het is daarom van belang om het wachtwoord van jouw router te wijzigen in een lang en lastig wachtwoord. Een router met een simpel wachtwoord is namelijk makkelijk te kraken. Pas ook gelijk het SSID (naam WIFI netwerk) aan. De standaard SSID bevat vaak informatie over het type router dat gebruikt wordt, en dat is informatie die je liever niet deelt.
Als je het wachtwoord aan het veranderen bent van je router, controleer dan ook gelijk even de beveiliging van de router. Stel deze in op minimaal WPA2-AES, WEP is géén veilige keuze.
3. Up to date router
Controleer of je router automatisch updates installeert en of deze van de laatste firmware is voorzien. Er zijn diverse datalekken geweest bij producenten van routers, met het (automatisch) updaten van je router voorkom je erger.
4. Remote access
Met remote access kun je de instellingen van je router op afstand aanpassen. Maak je hier geen gebruik van? Zet het dan uit. Indien je er wel gebruik van maakt, kies dan een sterk wachtwoord en selecteer de ip adressen die toegang hebben.
5. Gebruik een VPN
Met het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) ben je online anoniemer. Alles wat je online doet wordt versleuteld, je kunt minder snel gehackt worden en je kunt je favoriete series waar dan ook ter wereld bekijken. Voor velen zijn dit belangrijke redenen om een VPN te gaan gebruiken. Daarnaast is het heel erg eenvoudig om een betrouwbare VPN aan te schaffen en te gebruiken.
6. Internetverbinding
Thuiswerken wordt natuurlijk een stuk prettiger als je een snelle en stabiele internetverbinding hebt.
Als je gebruik maakt van WIFI, ga dan zo dicht mogelijk bij de router zitten. Als je op zolder zit en de WIFI verbinding is niet optimaal, denk dan eens aan een WIFI repeater of powerline adapter. Met een WIFI repeater wordt het signaal verlengd (niet versterkt!) en heb je boven iets meer bereik. Met een powerline adapter wordt het signaal via het stroomnet in je huis overgebracht van de router naar de ruimte waar je zit. Internet via de kabel is altijd de meest stabiele en snelle verbinding.
7. Videobellen
Videobellen is enorm populair geworden sinds we verplicht thuiswerken en is onderdeel van veel vergaderingen. Helaas is videobellen niet zonder risico’s. Sommige software is namelijk niet volledig veilig en kan gehackt worden. Daarnaast mag je volgens de wet sommige software niet gebruiken in verband met privacywetgeving. Diverse programma’s zijn er beschikbaar om te videobellen. Wil je zonder zorgen omtrent privacy kunnen videobellen, gebruik dan Microsoft Teams. Deze heeft de beveiliging goed op orde. Andere programma’s zoals Zoom en Houseparty hebben dat een stuk minder. Als je graag met iemand wilt videobellen, probeer dan het delen van vertrouwelijke informatie tot een minimum te beperken. Moet je (privacy) gevoelige informatie met elkaar delen? Doe dat dan het liefst via de telefoon, dat is veiliger dan via videobellen.
8. Gebruik tweestapsverificatie
Met inloggen via tweestapsverificatie (2FA) wordt de kans verkleind dat je wordt gehackt. De Consumentenbond heeft een handig artikel geschreven waarin wordt uitgelegd hoe je dit instelt op je laptop of smartphone.
9. Let op pishing mails
Pishing e-mails worden steeds geavanceerder en er wordt jaarlijks nog veel geld afgetroggeld van onschuldige mensen. Gelukkig is het algemene besef omtrent pishing steeds beter, maar toch, let op! Beantwoord nooit mailtjes waar je de afzender niet van kent of vertrouwt. Twijfel je of iemand de e-mail heeft verstuurd? Bel diegene dan even om te verifiëren. Controleer ook de website of social media accounts van de website waar je een e-mail van hebt ontvangen. Vaak wordt daar aangegeven of er pishing e-mails vanuit hen verstuurd zijn.
EXTRA Naast het op orde hebben van de online veiligheid, is het ook van belang om de ruimte waar je werkt en je houding goed op orde te hebben.
Breng afwisseling aan in je in werk & houding
Zit je de hele dag achter je computer? Probeer dan wat af te wisselen tussen zitten en staan. Wil je iemand bellen? Probeer dit staand of lopend te doen. Je kunt beter op een andere plek gaan zitten als je iets moet lezen, op deze manier neem je afstand van je scherm en creëer je meer rust voor je ogen. Met regelmatige pauzes en het drinken van voldoende water kun je zorgen voor ontspanning en de nodige hydratatie. Zorg voor voldoende afwisseling en ontspanning, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen tijdens de lunch.
Kantoor/werkruimte
Als je de mogelijkheid hebt wordt het sterk aangeraden om in een aparte ruimte te werken. Je hebt op deze manier een afgesloten ruimte, waar je aan het werk bent. Geef aan dat als je daar werkt dat je niet gestoord mag worden.
Werk je in de woonkamer aan tafel? Ruim dan als je klaar bent met werken deze plek weer helemaal op. Dan maak je van je werkruimte ook weer je privéruimte en kun je het iets beter scheiden van elkaar.
Trek je normale kleding aan
Lekker een dagje in joggingbroek werken is natuurlijk heerlijk. De voetjes omhoog op het bureau en ondertussen even bellen met collega’s. Maar aangezien we nu langere tijd thuiswerken kun je het beste kleding aantrekken die je normaal ook naar je werk zou aantrekken. Misschien zonder die stropdas of hoge hakken, maar probeer je zoveel mogelijk ‘normaal’ te kleden.
Houd je aan een dagelijks schema
Met een vaste structuur van opstaan, ontbijten, lunchen en pauzes werk je volgens een vast ritme wat je gemoedsrust ten goede zal komen en daarmee ook je prestaties. Een keertje uitslapen mag natuurlijk best, maar probeer zoveel mogelijk aan een ritme vast te houden.
Ga naar buiten voor een frisse neus
Last but not least, ga af en toe lekker even naar buiten! In de tuin, een blokje om of een boodschap doen (alleen als het echt nodig is!). Maar haal die frisse neus. Het lucht op en geeft je nieuwe energie.