Stress verminderen

Stress verminderen

Onderzoek wijst uit dat slechts één op de 12 mensen de combinatie werk en privé in Nederland in balans vindt. Van de werkende mensen met kinderen en een baan tussen de 28 en 34 uur vindt maar liefst 40% het een zware last.

Oorzaken van stress

Als je merkt dat het lastig is om te focussen of je krijgt negatieve gevoelens en gedachten als: ‘Ik heb geen zin!’ kun je dat ervaren als stress. Stress wordt veroorzaakt door tijdsdruk, vermoeidheid, het doen van dingen die je niet wilt, waar je niet achter staat of de zin niet van in ziet.

De eerste signalen van overbelasting zijn: niet lekker in je vel zitten, je opgejaagd voelen, vermoeidheid bij het opstaan, meer irritaties, slaapproblemen, een lichte afkeer van werkzaamheden, geen zin meer in seks en het maken van privéafspraken.

4x minder stress

  1. Je bewust van stress? Pak je agenda en zet een kruis bij dagen waar nog geen afspraken staan.

  2. Haal je afspraken naar voren. Af van verplichte afspraken? Vertel iedereen dat ze alleen nog ad hoc afspraken kunnen maken. Bijvoorbeeld binnen een week. Effect: lege agenda die altijd wel weer volstroomt gedurende de week met afspraken die niet als een verplichting voelen. Effect voor de ander: jij kunt altijd!

  3. Zet jezelf in de spotlights. Beleef je dag alsof je één dag lang gefilmd wordt en regisseer per scène. Deze tip is er één die je vast wel kent vanuit de uitspraak: ‘Leef alsof het je laatste dag is!’ Meestal uitgesproken als je betrokken bent bij iemand die net gestorven is; ‘Je kunt er maar beter van genieten’.

  4. De vraag is of je het daadwerkelijk een keer hebt uitgeprobeerd. Je wordt wakker en bedenkt dat je alleen vandaag hebt, alsof er alleen vandaag een film van je wordt gemaakt. Jij bent hierin de regisseur van een normale dag uit jouw bijzondere leven. Hoe wil je die besteden? Er komen nu vast wat ideeën op die al vastliggen (kinderen naar school brengen, afspraak met iemand) en die je graag wilt doen (mail wegwerken, sporten, vriend bellen). Bedenk waar je mee wilt beginnen. Pak dit aan op een manier waarbij je bewust bent van de camera die op jou gericht is en tegelijk opneemt vanuit jouw perspectief, door jouw ogen. Zodra de ‘scène’ klaar is, bedenk je een nieuwe activiteit.

Beeld: iStock.com