6 gouden tips voor werkende moeders

6 gouden tips voor werkende moeders

Als werkende mama kan het leven soms best een uitdaging zijn. Een baan en de bijbehorende verantwoordelijkheid, zorgen voor een kleintje, een eventuele partner die je aandacht wilt geven én een sociaal leven onderhouden. Hoe combineer je dat? Maar vooral: waar ben je zelf in dit verhaal? Hoe zorg je dat je tijd over houdt voor jezelf? WIJ vroeg het aan expert en coach op het gebied van werkende moeders Nikolien Martina-Doornebos .

Een werkende moeder neemt vaak te weinig tijd voor zichzelf. Herkenbaar? We voelen ons schuldig en cijferen onszelf weg. Op de lange termijn is dat een onhoudbare situatie; je hebt maar één lichaam en daar moet je goed voor zorgen - ook als je een werkende moeder bent. Schuldgevoelens over me-time zijn dan ook nergens voor nodig en we weten het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je voelt je een beter mens én een betere moeder als je zo nu en dan een uurtje (of een dagje, een weekend) voor jezelf neemt. Bovendien heeft niemand er wat aan als jij zoveel stress hebt, dat je helemaal niets meer kunt.

1. Er is altijd meer tijd

“Tijd heb je niet, maar tijd maak je. Dat klinkt als een open deur, maar denk er eens over na. Je hebt keuzes te maken en prioriteiten te stellen en in jouw prioriteitenlijstje moeten ook dingen voor jezelf komen, bijvoorbeeld sporten, badderen of een boekje lezen; iets waar jij van ontspant en oplaadt.”

2. Nadenken voor je antwoordt

“Vaker ‘nee’ zeggen tegen anderen, is en ‘ja’ tegen jezelf. Als je dit lastig vindt of als je je overvallen voelt (bijvoorbeeld omdat iemand om jouw hulp vraagt), vraag dan om bedenktijd of zeg dat je er later op terugkomt.”

3. Agendapunt: me-time

“Een afspraak met jezelf in de agenda is niet vrijblijvend. Zorg dat je wekelijks/tweewekelijks/maandelijks een oppas hebt op een vast moment. Jij hebt ‘m dan in je agenda, maar de oppas ook. En zo krijg jij de kans om te doen waar je van oplaadt en kan je er niet onderuit komen door op het laatste moment tóch gaat staan stoffen, boenen en wasjes te draaien. Extra tip: een vriendin die ook wat me-time nodig heeft? Maak een afspraak met haar dat je op elkaars kinderen past en houd elkaar hieraan.”

4. Combineren kun je leren

“Denk je dat je te weinig tijd hebt? Probeer dan eens activiteiten te combineren: ga bijvoorbeeld bijpraten met een vriendin tijdens het sporten of een wandeling of luister naar een luisterboek, terwijl je de was opvouw of strijkt.”

5. Jij bent de baas over je agenda

“Neem voldoende tijd. Als je voor jezelf aanhoudt dat dingen anderhalf keer meer tijd kosten dan je denkt, voorkom je dat je achter de feiten aan blijft rennen en pak je de regie over je leven terug.”

6. Het kan ook later

“En dan als laatste - heel belangrijk, kijk kritisch naar je dag. Hoe is die ingedeeld? Zijn er zaken die niet per se moeten, die je later kan doen (of gewoon lekker niet) of die je kunt uitbesteden? Waar kun je ruimte maken in je agenda? En denk hierbij weer: je hebt geen tijd, je maakt tijd.”

Lees ook: 10x jullie grootste irritatie als moeder

Beeld: iStock.com