5 tips voor het gesprek met je werkgever na je verlof

5 tips voor het gesprek met je werkgever na je verlof

Terugkeren naar je werk na zwangerschapsverlof is voor veel moeders een moeilijke fase. 65 procent van de vrouwen kijkt negatief terug op haar terugkeer en veel van hen vallen uit of gaan op zoek naar een nieuwe baan. Zo zonde, want met meer kennis en inzicht in wat jij nodig hebt, maak je het jezelf en je collega’s een stuk makkelijker en fijner. Je kunt een aantal dingen doen om je goed voor te bereiden op je terugkeer naar je werkende bestaan. Een gesprek met je leidinggevende is daar een belangrijk onderdeel van.

Parents Inc.

Wijze raad van

Parents Inc.

Werk en Ouderschap experts

‚ÄúDrie maanden na mijn bevalling kwam ik terug op mijn werk. Er was even een koffiemomentje met mijn collega‚Äôs. Daarna kreeg ik mijn overdracht en ging ik aan het werk. Ze waren blij dat ik er weer was, want het was erg druk. That was it. Ik voelde me overweldigd en een beetje verloren. Alsof ik niet net een kind op de wereld had gezet. Het leven gaat door, maar ik kwam er niet lekker in, durfde niks te vragen. Het voelde alsof ik faalde.‚ÄĚ

Helaas ervaren veel moeders dit na hun terugkeer op het werk. Een gesprek met je werkgever is vaak de oplossing, maar hoe pak je dat aan?

Hoe ga je het gesprek met je werkgever aan?

In het ideale geval neemt je werkgever het initiatief voor een gesprek na je verlof. Maar helaas gebeurt dit in veel gevallen niet. Jij mag dan het initiatief nemen. Daarin help je jezelf om goed na te denken over wat jij nu nodig hebt. Daarnaast help je je werkgever door helder aan te geven wat jouw verwachting is. Je neemt als het ware de leiding in jouw proces. En dat proces is voor iedereen anders.

Wat bespreek je?

Bespreek hoe het met je gaat, op welke manier jij weer wil opstarten na je verlof en welke aanpassingen je eventueel nodig hebt om op een gezonde manier weer te starten. Als je heldere afspraken hebt over je inwerktijd, je werktijden, waar en wanneer je kolft en rust mag nemen, is het veel makkelijker om daar ook naar te handelen.

5 tips voor een goed gesprek

Om je op weg te helpen geven we een aantal tips om een goed terugkeergesprek te voeren.

1. Bereid je voor

Denk na over wat je wilt bespreken en maak een lijstje van punten die je wilt aankaarten: wil je kolven, opbouwen, ouderschapsverlof opnemen, een nieuwe rol, rustmomenten? Zoek ook uit welke rechten jij hebt in de fase na je bevalling en kijk waar je gebruik van wil maken en hoe. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet of dat je overweldigd wordt tijdens het gesprek.

2. Wees eerlijk

Vertel je werkgever hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt. Als je bijvoorbeeld nog moeite hebt om je kind achter te laten, of nog niet hersteld bent, is het goed om dit bespreekbaar te maken.

3. Wees realistisch

Bedenk dat het tijd kan kosten om weer in het werkritme te komen en dat het misschien niet meteen allemaal perfect zal verlopen. Bespreek dit met je werkgever en maak samen afspraken over hoe jullie hiermee omgaan.

4. Vraag om steun

Bespreek of er mogelijkheden zijn om extra ondersteuning te krijgen, zoals flexibele werktijden of hulp bij het inwerken. Zo kun je op een gezonde manier weer aan het werk gaan en voorkom je dat je overbelast raakt.

5. Houd het positief

Probeer het gesprek op een constructieve manier te voeren en benadruk wat er wel goed gaat en wat je graag wilt bereiken. Zo werk je samen aan een positieve start na je zwangerschapsverlof.

Beeld: iStock.com