5 tips als je minder wilt werken na je verlof

5 tips als je minder wilt werken na je verlof

Hoeveel ga jij werken na de geboorte van je kind? Veel vrouwen (en gelukkig ook steeds meer mannen) gaan minder werken na hun verlof. Hierdoor ga je er in salaris vaak wel op achteruit. Denk jij erover om minder te gaan werken? Het is goed om op de hoogte te zijn van een aantal zaken. Werk- en Ouderschaps experts Lotte & Sanne van Mom Inc. delen vijf gouden tips, zodat je niets belangrijks over het hoofd ziet.

Mom Inc.

Wijze raad van

Mom Inc.

Werk en Ouderschap experts

1. Check verlofregelingen

Check op welke verlofregelingen jullie recht hebben, denk bijvoorbeeld aan het aanvullend geboorteverlof voor je partner dat naast het reguliere geboorteverlof ingezet kan worden. De regelingen veranderen. Sinds augustus 2022 heb je bijvoorbeeld recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof, voorheen was dit altijd volledig onbetaald. Het betaalde ouderschapsverlof kan alleen worden opgenomen in het eerste levensjaar van je kind. Voor je partner geldt dit overigens ook. Soms weet je werkgever niet precies hoe het zit, en waar je recht op hebt. Ook qua kolven onder werktijd en rusttijd. Maak dit eerst voor jezelf helder en ga dan met je plan naar je werkgever toe. Wacht niet tot je werkgever erover begint. Onderneem zelf actie, je zult zien dat dat in je voordeel gaat werken.

2. Stoot taken af

Vaak gaan vrouwen minder uren werken, maar gaan de taken niet omlaag. Dus eigenlijk krijg je minder betaald voor hetzelfde werk én is de werkdruk flink omhoog gegaan. En dan voel je je ook nog vaak schuldig omdat je het niet afkrijgt. Geen goede combi. Kijk goed welke taken je niet meer gaat doen. Maak heldere afspraken hierover en stel ze bij als deze niet blijken te passen. We zien heel vaak dat de werklast toch hetzelfde blijft.

TIP! Wist je dat 30% van de moeders uitvalt in de eerste maanden na hun verlof? Behoed jezelf hiervoor en volg de online cursus Zachte Landing van Mom Inc. Speciaal voor moeders die weer aan het werk gaan. Je ontdekt in drie weken met korte en impactvolle oefeningen en veel herkenbare tips hoe jij moederschap en werk wilt combineren. Via WIJ betaal je slechts € 94,50 i.p.v. € 189. En je kunt deze online cursus via je werkgever vergoed krijgen. Doen!

3. Focus op output

Als je denkt dat jij hetzelfde werk wél kan doen in minder uren, maak dan afspraken op basis van output. Zorg dat je niet op je uren gaat letten maar op wat je kan leveren. Zo ga je er niet in salaris op achteruit. We letten zo vaak op het aantal uren dat we vergeten te kijken hoe goed we doen wat we doen.

4. Claim je promotie, schaal of trede

Kijk of je recht hebt op salarisverhoging. Dit klinkt gek want je gaat al minder werken. En gevoelsmatig lig je er al zo lang uit door je verlof. Maar het moederschap brengt je ook een upgrade in jouw kwaliteiten. Terwijl we dit vaak niet zo voelen. Claim je promotie, schaal of trede. Niet vergeten!

5. Maak afspraken met je partner

Maak goede afspraken met je partner. Zeker vaders willen vaak ook minder werken, maar het lijkt toch nog steeds minder mogelijk. Bespreek samen hoe jullie het willen doen en zoek naar oplossingen. Het kan al fijn zijn om te ervaren dat jullie het gelijkwaardig willen verdelen.

Lees ook: ‘De 3 beste tips om weer aan het werk te gaan na je verlof’

Beeld: iStock.com