5-stappenplan voor het gesprek met je werkgever over aanvullend geboorteverlof
Geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof, vaderschapsverlof, partnerverlof: hou jij het nog uit elkaar? Voor vaders en partners spreek je officieel over geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over het (aanvullend) geboorteverlof Ć©n geven we je een handig 5-stappenplan om het gesprek met je werkgever voor te bereiden als je het aanvullend geboorteverlof wilt aanvragen.
Beoordeeld door
Robin de JongVaderschapsexpert
Wat houdt het aanvullend geboorteverlof in?
Sinds 1 juli 2020 kun je als vader en partner tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte van je kind, naast het reguliere geboorteverlof van vijf dagen. Als je aanvullend geboorteverlof opneemt krijg je een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Dit wordt betaald door je werkgever, bij wie je ook de aanvraag doet. De aanvraag dien je uiterlijk vier weken voordat je het verlof wilt opnemen in te dienen, maar bij voorkeur eerder. Dit stelt jou en je werkgever in staat om samen tot goede afspraken te komen. Doe dit dus uiterlijk vier weken voordat je het aanvullende verlof wilt opnemen.
Naast geboorteverlof kun je ook 9 weken betaald ouderschapsverlof inzetten in het eerste levensjaar van je kind. Deze regeling staat los van het reguliere geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof.
Heb ik recht op aanvullend geboorteverlof?
Het aanvullend geboorteverlof is op te nemen door partners van de moeder van het kind. Volgens de wettelijke regelingen kun je aanvullend geboorteverlof aanvragen als je:
- Geregistreerd partner bent van de moeder van het kind
- Ongehuwd bent met de moeder van het kind, maar wel op; hetzelfde adres woont
- Getrouwd bent met de moeder van het kind
- Het kind hebt erkend
Verschil reguliere geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof
Als de baby is geboren, krijg je als partner vijf dagen verlof van de overheid. Dit is het reguliere geboorteverlof. Je wordt tijdens deze dagen volledig doorbetaald. Je dient ze wel binnen vier weken na de bevalling op te nemen. Bij een bevalling in het ziekenhuis gaan die vier weken in op het moment dat je baby thuis is gekomen.
Het aanvullend geboorteverlof is letterlijk een aanvulling op de vijf dagen die je al krijgt tegen 70% salaris. Je kiest zelf of je van het aanvullend geboorteverlof gebruik wilt maken en hoe je dit wilt inzetten. Het aanvullend geboorteverlof biedt een hoop voordelen, zo geeft het je als vader en partner de tijd om samen met je gezin te wennen aan jullie nieuwe leven. Ook versterk je hiermee de band met je kind.
5-stappenplan voor het gesprek met je werkgever
Het reguliere geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof vraag je aan via je werkgever. Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe dit in zijn werk gaat Ć©n waar je rekening mee dient te houden. Jij als werknemer moet - zo snel mogelijk na de geboorte van de baby - je werkgever informeren wanneer je het geboorteverlof wilt opnemen. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren. Het aanvragen van geboorteverlof hoeft niet via de overheid of gemeente te gebeuren.
1. Maak je wensen kenbaar
Deel in een eerste gesprek met je leidinggevende waarom je het aanvullend geboorteverlof aan wilt vragen en/of minder wilt gaan werken. Dit mag best persoonlijk zijn. Je creƫert hiermee begrip en je leidinggevende zal zich beter in jouw situatie kunnen verplaatsen. Geef dus vooral ook aan waarom je het wilt, bijvoorbeeld om je partner te ondersteunen of in die eerste weken veel tijd met elkaar door te brengen om samen te wennen als gezin. Check vaderzoektverlof.nl voor informatie, maar ook ervaringen van andere vaders.
2. Deel je kennis over de verlofregelingen
Als je je al hebt verdiept in verlofregelingen en mogelijkheden, kun je die informatie met je leidinggevende delen. Je kunt deze bijvoorbeeld attenderen op de 70% loondoorbetaling vanuit het UWV, of op de wettelijke regeling rondom ouderschapsverlof. Sommige regelingen zijn nog vrij nieuw en niet ieder bedrijf zal op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Door jouw kennis hierover te delen, ben je weer een stapje dichterbij de oplossing. Verwijs je werkgever naar deze site, daar worden namelijk ook de voordelen voor werkgevers uitgelegd.
3. Probeer een win-win situatie te creƫren
Als vader of partner in loondienst heb je sinds 1 juli 2020 recht op (aanvullend) geboorteverlof van in totaal zes weken zoals wettelijk vastgelegd in de wet WIEG die je binnen zes maanden na geboorte van je kind dient op te nemen. Tijdens een gesprek kun je samen doornemen wat de meest wenselijke manier is. Neem je het bijvoorbeeld aaneengesloten op of verspreid over een langere periode? En wat doen jullie met de overige 30% die niet wordt vergoed? Zet je je vakantiedagen in of komt je werkgever je tegemoet? Of komen jullie tot een andere oplossing? Door dit te bespreken wordt het voor jullie allebei concreet en inzichtelijk.
4. Denk mee in praktische oplossingen
Hoe gedetailleerder je meedenkt, hoe groter de kans op een positieve uitkomst. Denk bijvoorbeeld voorafgaand aan het gesprek eens na over zaken als: welke taken moet ik overdragen, per wanneer en aan wie? Komen er targets of andere bedrijfsdoelen in gevaar? Spreek een tijdspad af met je werkgever waarin je vastlegt wanneer welke taken worden overgedragen, zeker voor de periode kort na de geboorte. Je weet immers nooit exact wanneer je kind wordt geboren.
5. Bespreek mogelijke onverwachte scenarioās
Stel dat er onvoorziene omstandigheden zijn rondom de bevalling of in de eerste weken na de geboorte: hoe ga je hiermee om? Je zou eventueel een noodscenario kunnen schetsen voor het geval je iets langer afwezig bent en iemand aan kunnen wijzen die tijdelijk jouw taken kan overnemen.
Populair: solozorg
Er zijn verschillende manieren en momenten waarop je je aanvullend geboorteverlof als partner kunt inzetten. Een vorm die sterk aan populariteit wint is de zogenaamde solozorg, waarbij het verlof van de partner ingaat op het moment dat de moeder weer aan het werk gaat.
Solozorg heeft meerdere voordelen, waaronder:
- Meer ruimte voor invulling van het ouderschap
- Een sterke(re) band tussen ouder en kind
- Betere carriĆØreperspectieven voor werkende moeder
- Een gelijkwaardige rolverdeling thuis
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Robin de Jong.