
De meeste ouders werken allebei, al dan niet parttime. Van welke (verlof)regelingen kun jij gebruik maken, tijdens je zwangerschap, na je bevalling, maar ook als je kind wat ouder is? En waar houd je rekening mee als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Thuiswerken in tijden van quarantaine en crisis. Dat is een situatie die niet vaak voorkomt maar die helaas al een tijdje aan de gang is. Voor sommigen is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor velen is het nog steeds erg wennen met voor- en nadelen. En hoe doe je dat, veilig en gezond thuiswerken?
Geboorteverlof (ook wel vaderschapsverlof, kraamverlof en partnerverlof genoemd) is een wettelijke regeling waarbij je partner na je bevalling recht heeft op een aantal dagen verlof. Zo kan hij of zij ook bij jullie pasgeboren kind zijn.
Iedere werknemer die in dienst is bij een werkgever, heeft recht op ouderschapsverlof. De regeling voor ouderschapsverlof biedt zowel vrouwen als mannen meer flexibiliteit bij het combineren van de zorg thuis met de verplichtingen op het werk.
Als werkende moeder kan het leven soms best een uitdaging zijn. Je baan, de zorgen over je kind, een eventuele partner én een social leven onderhouden. Waar blijft de tijd voor jezelf? Expert Nikolien geeft 6 gouden tips.
Nu je een kind hebt, kan het zijn dat je besluit om na je zwangerschapsverlof minder uren te gaan werken. Wat is er mogelijk en hoe regel je dat?
Wat is ouderschapsverlof, wanneer heb je recht op ouderschapsverlof en hoe lang duurt deze vorm van verlof? Benieuwd naar de regels in 2021? Lees het hier!
Kortdurend zorgverlof is verlof dat je kunt opnemen als je moet zorgen voor een ziek thuiswonend (pleeg)kind, een zieke partner waarmee je samenwoont of een zieke ouder.
Loon, vakantiedagen, bijzonder verlof, overwerktoeslag, recht op ouderschapsverlof, pensioen, het zijn allemaal belangrijke arbeidsvoowaarden. Hoe zit het met je arbeidsvoorwaarden als je in deeltijd werkt?
Wanneer je langere tijd moet zorgen voor een ernstig ziek kind, partner of ouder kun je langdurend zorgverlof opnemen. Het moet dan gaan om een levensbedreigende ziekte, waarbij het leven van die persoon op korte termijn ernstig in gevaar is.
Zijn er consequenties verbonden aan het opnemen van ouderschapsverlof? Heeft het invloed op je inkomen of je pensioenregeling? En heb je na je verlof soms automatisch een blijvend recht op deeltijdwerk?
Onderzoek wijst uit dat slechts één op de 12 mensen de combinatie werk en privé in Nederland in balans vindt. Van de werkende ouders met een baan tussen de 28 en 34 uur vindt maar liefst 40% het een zware last. Meer over oorzaken en voorkomen van stress.
In de Wet 'Verbod tot het maken van onderscheid tussen werknemers op grond van arbeidsduur' is de gelijke behandeling van werknemers met een verschillende arbeidsduur geregeld.
Bij adoptie kun je adoptieverlof opnemen om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen. Er gelden hier wel andere regels dan bij zwangerschapsverlof.
Standaard bestaat ouderschapsverlof uit de helft van je werktijd verspreid over 12 maanden. In overleg met je werkgever zijn andere manieren mogelijk.
Het opnemen van ouderschapsverlof is nooit een reden voor ontslag, maar je kunt ook door andere oorzaken werkloos raken.
Wat gebeurt er als je ziek wordt tijdens je ouderschapsverlof? Heb je dan nog steeds recht op salaris? En hoe zit het eigenlijk met je ziektekostenverzekering tijdens het verlof? Je hebt rechten en plichten.