Waarom een overlijdensrisicoverzekering voor je gezin

Waarom een overlijdensrisicoverzekering voor je gezin

Je doet er alles aan om je kind te beschermen. Je houdt ‘m nauwlettend in de gaten en zorgt dat zijn omgeving veilig is. Allemaal zorgtaken die zo vanzelfsprekend zijn dat je er nauwelijks over nadenkt. Maar hoe zit het met de financiële bescherming van je gezin? Hoeveel kosten maak je eigenlijk voor je kinderen en wat gebeurt er - je wilt er liever niet over nadenken - als je er niet meer bent? Met een overlijdensrisicoverzekering regel je het goed voor je gezin.

Wat kost een kind?

Al tijdens je zwangerschap merk je dat je flink wat kosten moet maken ter voorbereiding van de geboorte, zoals de babykamer en de babyuitzetlijst. Na de geboorte vliegen de euro’s je portemonnee uit voor luiers en voor je het weet besteed je een hoop geld aan bijvoorbeeld kinderopvang. Met liefde natuurlijk, maar als je alles bij elkaar optelt, ben je alleen in het eerste jaar al bijna € 10.000 kwijt. Bij een tweede kind nemen de kosten verder toe. Bij je eerste kind besteedde je nog gemiddeld 17% van je besteedbare inkomen, bij twee kinderen is dat al 28%. Drie kinderen kost 33% en vier kinderen 40% van je inkomen. (bron: Nibud)

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Veel ouders sparen voor de flinke kosten die ze verwachten bij hun opgroeiende kinderen. Vaak ga je er dan vanuit dat je dit samen met je partner kunt dragen. Maar wat als je plotseling overlijdt? Kunnen je kinderen dan nog steeds het leven leiden dat jij ze graag had gegeven of gaan studeren? Het is goed om hier bij stil te staan. Veel jonge ouders (76%) weten dat een plotseling overlijden financiële onzekerheid kan veroorzaken, maar slechts 31% heeft hier iets voor geregeld.

Wat kun je precies regelen? Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je voor een financieel vangnet als jij er niet meer bent of als je partner er niet meer is. De achterblijvende partner wordt vaak geconfronteerd met hoge kosten zoals de kosten voor de kinderen, maar bijvoorbeeld ook de hypotheek. Deze kosten zijn amper te dragen, want dit moet opeens allemaal door één persoon betaald worden. Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit dan komt er in zo’n situatie geld vrij. Daardoor kan jij of je partner de kosten van de kinderen gewoon blijven betalen. De overlijdensrisicoverzekering verzacht natuurlijk niet het leed, maar wel de financiële zorgen die je er na een overlijden liever niet bij hebt.

Bij een overlijdensrisicoverzekering bepaal je zelf het te verzekeren bedrag en de looptijd. Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd komt te overlijden.

TIP! Laat je nabestaanden weten dat je in het bezit bent van een overlijdensrisicoverzekering. Als niemand de uitkering opeist, verjaart het recht hierop na vijf jaar.

Beeld: iStock.com