Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Het is niet het eerste dat in je opkomt als je zwanger bent of pas bevallen. Liever denk je er natuurlijk helemaal niet aan. Toch kun je voor vervelende verrassingen komen te staan als jij of je partner komt te overlijden en er is niets geregeld. Een uitvaartverzekering vangt de eerste financiële klappen op. Tenslotte hebben nabestaanden op dat moment wel iets anders aan hun hoofd.

Samen met Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

Soorten uitvaartverzekeringen

De kapitaalverzekering keert bij overlijden wel een geldbedrag uit. De hoogte van dat bedrag bepaal je op het moment dat je de verzekering afsluit. Met deze uitkering betalen de nabestaanden de uitvaart. De natura-uitvaartverzekering bestaat uit een vast pakket. De verzekeraar neemt alle zorg uit handen. Hij schakelt de begrafenisondernemer in en regelt alle zaken rond de begrafenis of crematie. Deze verzekering keert geen geld uit.

Bij het krijgen van kinderen horen, naast het regelen van de uitvaartverzekering, ook andere praktische zaken. Wat er precies geregeld moet worden, kun je overzichtelijk zien in deze handige checklist van Rijksoverheid.

Voordelen kapitaalverzekering

  • Geld komt beschikbaar na het overlijden van de verzekerde. Dit geld mag alleen voor de uitvaart worden gebruikt.
  • Wensen en diensten kunnen rond of na het tijdstip van overlijden worden ingevuld en daardoor helemaal ‘up to date’ zijn.
  • Er zit een aantrekkelijk fiscaal aspect aan een kapitaalverzekering.

Nadelen kapitaalverzekering

  • Als de uitvaart niet op tijd is besproken met de overledene, kan het voorkomen dat zijn uitvaart niet volgens zijn eigen wensen verloopt.
  • De uitkering kan ten tijde van het overlijden te laag blijken, zodat nog moet worden bijbetaald.

Voordelen Naturaverzekering

  • Een naturaverzekering is af te sluiten voor enkele euro’s per maand. Hoe jonger je bent, des te lager de premie.
  • Het basispakket bestaat uit in ieder geval de kist, de verzorging en de opbaring van de overledene. Overige diensten in het basispakket verschillen per verzekeraar.
  • Voor extra diensten kun je je bijverzekeren, net als voor persoonlijke wensen die niet in het basispakket zitten. Ook is het bij sommige verzekeraars mogelijk het ene onderdeel uit het basispakket in te ruilen voor het andere.
  • Diensten of de hoogte van de uitkering kunnen vaak in de loop der tijd nog worden aangepast. Ook kan de verzekering worden stopgezet.

Nadelen Naturaverzekering

  • Vaak krijg je achteraf te maken met kosten voor zaken die niet in basispakket vallen, zoals de aanschaf van een grafsteen, de huur van een graf en bijvoorbeeld extra volgauto’s. Het is daarom verstandig om tijdig na te gaan wat wel en wat niet door de verzekering wordt gedekt. De verzekering kan dan worden aangepast.

Meer informatie over de hoogte van de premie, over de verschillende maatschappijen óf om je huidige premie te vergelijken met die van andere aanbieders.

Beeld: iStock.com