Schade door kinderen: hoe zit dat?

Schade door kinderen: hoe zit dat?

Kinderen zijn vaak enthousiast en soms een beetje roekeloos. Met een kind in huis is een ongelukje snel gebeurd. Maar wat als je kind per ongeluk iets laat vallen of kapot maakt? Bijvoorbeeld als het binnen iets beschadigt, zoals het behang. Maar ook buiten, zoals een kapotte ruit bij de buren tijdens het voetballen. Wie is er dan aansprakelijk? En wat dekt de verzekering in zo’n situatie? Schade door kinderen kan snel gebeuren, dus lees verder om je goed voor te bereiden.

Aansprakelijkheid bij schade door kinderen

Wist je dat de aansprakelijkheid afhankelijk is van hun leeftijd? Voor kinderen onder de 14 jaar zijn ouders volledig verantwoordelijk voor wat hun kinderen doen. Ouders kunnen dus aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Bij kinderen van 14 of 15 jaar zijn zowel de ouders als het kind aansprakelijk. Ouders kunnen de aansprakelijkheid vermijden als ze kunnen bewijzen dat ze het gedrag niet konden voorkomen. Vanaf 16 jaar zijn tieners meestal zelf verantwoordelijk voor schade die ze veroorzaken. Er zijn uitzonderingen waarbij ouders nog steeds aansprakelijk kunnen zijn bij nalatigheid. Als het kind 18 jaar wordt, is het volledig zelf aansprakelijk voor schade. Meer weten? Lees meer en informeer je goed!

Schade gedekt door aansprakelijkheidsverzekering

Je hebt ook een aansprakelijkheidsverzekering nodig voor schade die kinderen per ongeluk aan anderen veroorzaken. Deze verzekering dekt zowel materiƫle schade als letselschade. Stel je voor dat je kind per ongeluk een ruit bij de buren breekt tijdens het voetballen. In dat geval kun je een beroep doen op deze verzekering. Maar onthoud dat het alleen geldt voor schade buiten je eigen huis of aan spullen van anderen. Sommige verzekeraars kijken ook of de schade door je kind te voorzien was. Als je kind bijvoorbeeld de bril van je buurvrouw breekt terwijl zij je peuter op schoot heeft, betaalt de verzekering misschien niet uit. Het is dan de verantwoordelijkheid van de buurvrouw om op te letten met een klein kind op schoot.

Schade gedekt door de inboedelverzekering

Schade die thuis ontstaat, daar ben je zelf aansprakelijk voor. Je inboedelverzekering kan wel helpen met schade in huis, zoals een omgevallen kopje espresso op de bank. Maar let op: verzekeraars gaan ervan uit dat het om ongelukjes gaat, niet om schade die je met opzet veroorzaakt, zoals een vaas die kapot gaat tijdens een driftbui.

Bij oppassen of logeren

Het kan ook weleens gebeuren dat je kind bij de oppas of tijdens een logeerpartij schade veroorzaakt. In dat geval ben je als ouder meestal niet verantwoordelijk. Verzekeraars zien dit als een deel van de risico’s die bij het oppassen horen. Maar soms kan jouw verzekering toch de schade dekken. Dit hangt af van de voorwaarden in je polis en van de ‘oppas- en logeerclausule’.

Je kind maakt deel uit van een groep

Kinderen spelen vaak samen en soms gebeuren er ongelukjes. Als niet duidelijk is wie van de kinderen de schade heeft veroorzaakt, kunnen ouders alleen aansprakelijk worden gesteld als bewezen kan worden welk kind de schade heeft veroorzaakt. Als de kinderen ouder dan 14 jaar zijn, kan degene die schade heeft geleden soms de hele groep verantwoordelijk houden. Dit heet ‘groepsaansprakelijkheid’. Hopelijk weet je nu meer over de aansprakelijkheid bij schade door kinderen.

Beeld: iStock.com/klmax