Autoverzekering

Autoverzekering

Als je auto een dagje bij de garage is, merk je hoe vervelend het is om zonder te zitten. De weekendboodschappen, dat bezoekje aan je vriendin; het moet allemaal even wachten. Zeker met een baby is een auto geen overbodige luxe. Stel je voor dat je alleen afhankelijk bent van je fiets en het openbaar vervoer. Een goede autoverzekering voorkomt een hoop narigheid, mocht er onverhoopt iets met je wagen gebeuren.

Samen met Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Je bent volgens de wet verplicht om je auto WA te verzekeren. Als jij met je auto schade veroorzaakt aan anderen, dan dekt deze verzekering dit.

WA beperkt casco

Je kunt ook kiezen voor WA beperkt casco. Je verzekering keert dan ook uit bij veelvoorkomende schaden, zoals brand, diefstal en ruitschade aan je auto. Voor deze verzekering geldt meestal wel een eigen risico.

WA volledig casco

Wil je er echt zeker van zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan, dan kun je kiezen voor WA volledig casco of all risk. Deze uitgebreide autoverzekering vergoedt vrijwel alle schade, ook als je zelf de veroorzaker bent.

Inzittendenverzekering

Je kunt ook kiezen om je autoverzekering uit te breiden met een inzittendenverzekering die jou en andere inzittenden van de auto verzekeren tegen de gevolgen van een verkeersongeluk. Met een rechtsbijstandsverzekering kun je je indekken voor het geval je betrokken raakt bij juridische kwesties door bijvoorbeeld een ongeval of een conflict met de garage.

Voordelen

  • Je kunt je verzekering afstemmen op de waarde van je auto
  • Schadeloos rijden levert een korting op.

Nadelen

  • Ook als je auto bijna nooit gebruikt wordt, moet je hem verzekeren.
  • Een WA-verzekering vergoedt niet de schade aan je eigen voertuig, ook niet bij inbraak.
Oorzaak schadeWA verzekeringWA + Beperkt CascoWA + Volledig Casco
Schade aan derdenJaJaJa
Brand, explosie, zelfontbranding en blikseminslagNeeJaJa
Diefstal, verduistering, vermissing en joyridingNeeJaJa
Hagel, storm en andere natuurrampenNeeJaJa
Botsing met dierenNeeJaJa
Ruitbreuk met daaruit voorkomende schadeNeeJaJa
Slippen, botsingen, te water rakenNeeJaJa

Let op: specifieke voorwaarden kunnen verschillen per verzekeraar.

Autoverzekering afsluiten? 3 Tips

  • Sluit geen dure all risk-verzekering af als je een versleten auto hebt.
  • Kijk van tevoren of de accessoires automatisch zijn meeverzekerd. Sommige verzekeraars brengen hiervoor extra premie in rekening.
  • Soms is het voordeliger om schade uit eigen zak te betalen. Vooral als dit betekent dat je anders meer premie moet gaan betalen omdat het ten koste gaat van je schadevrije jaren.

Meer informatie over de hoogte van de premie, over de verschillende maatschappijen Ć³f om je huidige premie te vergelijken met die van andere aanbieders.

Beeld: iStock.com