Hoe introduceer je een nieuwe partner bij je kinderen?

Hoe introduceer je een nieuwe partner bij je kinderen?

Als jullie als ouders gescheiden zijn, bestaat er een grote kans dat je op een gegeven moment een nieuwe partner wilt introduceren bij je kinderen. Hoe pak je dat aan? WIJ heeft een handig stappenplan voor je.

Als jij degene bent met een nieuwe partner, is het gevoel vaak dubbel. Je bent weer gelukkig en wil natuurlijk niets liever dan dat geluk delen en verder gaan met je leven. Toch weet je dat het voor de kinderen ‘weer’ een grote verandering is. En niet alleen voor de kinderen; ook voor de andere ouder kan het even slikken zijn. Uiteraard is de manier van uit elkaar gaan en de tijd die er tussen de scheiding en een nieuwe relatie zit een belangrijk punt voor de andere ouder. Maar ook als er no hard feelings zijn, kunnen er jaloeziegevoelens opspelen. ‘Een nieuw iemand neemt mijn plek in’ of ‘zij vormen straks een gezin, straks vinden mijn kinderen het daar leuker dan bij mij’. Merk je deze gevoelens bij de andere ouder of jezelf? Praat erover. Als je er samen niet uitkomt, kan het handig zijn iemand in te schakelen die je hierbij helpt.

Zó introduceer je een nieuwe partner bij je kind(eren)

Ook als de ex-partner geen problemen heeft met jouw nieuwe relatie, kan het zijn dat de kinderen het wel lastig vinden. Daarom is het belangrijk goed na te denken over hoe je jouw nieuwe partner introduceert bij je kind(eren). Dit stappenplan kan een leidraad voor je zijn.

Stappenplan introductie nieuwe partner

  1. Inlichten ex-partner
    Het verbaast je misschien, maar de allereerst stap is het inlichten van de vader of moeder van je kinderen. Waarom, denk je misschien? De kinderen zullen bij de andere ouder vertellen wat ze er écht van vinden (positief of negatief). En de andere ouder speelt dus een rol in hoe makkelijk of moeilijk het zal gaan voor de kinderen. Je wil natuurlijk voorkomen dat de kinderen de boodschapper van het heugelijke nieuws zijn. Vertel dus aan de andere ouder dat je serieus aan het daten bent en dat je erover denkt om die persoon voor te stellen aan de kinderen. Het kan fijn zijn als je ex-partner je nieuwe partner al heeft ontmoet, voordat de kinderen dat doen. Zo voorkom je dat de kinderen enthousiaste verhalen vertellen over de nieuwe partner en de andere ouder niet weet over wie het gaat.

  2. Vertellen aan de kids
    Dan wordt het tijd het aan de kinderen te vertellen. Geef informatie over de persoon, zeg dat je hem of haar heel leuk vindt en laat misschien een foto zien. Benadruk altijd dat je kinderen nummer één blijven en vraag of ze het leuk vinden om deze nieuwe persoon te ontmoeten. Mochten ze ‘nee’ zeggen, praat dan over waarom dat is.

  3. Ontmoeting nummer één
    Dan de ontmoeting: spreek met elkaar af op neutraal terrein en introduceer de persoon als goede vriend(in). Ga bijvoorbeeld een keer met z’n allen naar de speeltuin. Vermijd tijdens zo’n eerste afspraak fysiek contact, dat kan kinderen angstig en argwanend maken.

  4. Band opbouwen
    Spreek dan nog een aantal keer af en organiseer eens een gezamenlijk etentje of kijk samen naar sport. Er moet een band opgebouwd worden tussen de nieuwe persoon en jouw kinderen. In deze fase kan het zijn dat kinderen opnieuw vragen gaan stellen, stel ze dan weer gerust: zij zijn jouw nummer één.

  1. Thuis afspreken
    Als je merkt dat je kinderen comfortabeler worden met je nieuwe partner, kun je een keer thuis afspreken. Zorg dat je kinderen het huis laten zien aan de nieuwe partner en geef ze wat één-op-één-tijd. De tijd dat je nieuwe partner aanwezig is, kan vanaf deze fase wat langer worden.

  2. Affectie tonen
    Inmiddels weten je kinderen wel zo’n beetje hoe de vork in de steel zit en is het de bedoeling dat ze al een beetje gewend zijn aan de nieuwe partner. Je kunt dan ook af en toe wat affectie laten zien door hand in hand te lopen of elkaar een kus te geven.

  3. Blijven slapen
    Het meest intieme moment voor een kind is als je nieuwe partner blijft slapen, dus doe dit alleen op het moment dat je er zeker van bent dat de kinderen het aan kunnen. Je vader of moeder met een ander in bed zien liggen, is voor veel kinderen traumatisch en kan een heftige terugval of reactie veroorzaken. Praat er daarom altijd van tevoren over en vergelijk het nooit met een logeerpartij van een vriendje/vriendinnetje. Kinderen trappen daar echt niet in. Als graadmeter kun je zo’n drie tot zes maanden aanhouden tussen de eerste ontmoeting en het uiteindelijk bij elkaar slapen.

  4. Respect naar ex-partner
    Blijf respectvol omgaan met je ex-partner; de vader of moeder van je kinderen. Zéker als hij of zij zelf nog niet klaar is voor een nieuwe relatie, kan het pijnlijk zijn jou met een nieuwe liefde te zien.

Als jullie je kinderen op nummer één blijven zetten, steeds goed blijven kijken naar hen en als ouders overleggen, kan een nieuwe partner een waardevolle toevoeging zijn en hoeft het helemaal niet schadelijk te zijn voor je kinderen. Veel geluk.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met relatie- en echtscheidingstherapeut Roos Boer van KernAanpak.

Beeld: iStock.com/FatCamera