Tips bij de overdracht van de kinderen
De overdracht van de kinderen is een belangrijk, maar vaak lastig moment. Jullie gevoelens staan op dat moment haaks op elkaar: de een ouder moet het kind juist een paar dagen gaan missen en de andere ouder is juist heel blij om het kind weer te zien. En het is een directe confrontatie dat jullie uit elkaar zijn en de gevolgen daarvan. Hoe ga je om met de emoties die horen bij de overdracht?
Als de scheiding nog niet helemaal is verwerkt, kunnen de emoties tijdens de overdracht flink oplopen. Het kan gevoelens naar boven halen van bijvoorbeeld vreemdgaan en het verlies van het gezin of eigenwaarde. Heel begrijpelijk, maar helpen niet mee in een rustige overdracht. Onderschat niet wat het effect hiervan is op kinderen, ook al zijn ze heel klein. De spanning voelen ze altijd. En het is voor kinderen ook wennen als ze naar de andere ouder gaan, hoe minder spanning hoe beter.
Don’ts van de overdracht van de kinderen
- Overdracht bij de voordeur of in de hal. Laat je de andere ouder niet toe in je huis, dan zeg je “nee” tegen de helft van je kind, dat is altijd belastend voor je kind.
- Niet praten bij de overdracht.
- Als kinderen kunnen lopen, ze zelf van de auto naar de deur laten lopen en de ouder blijft in de auto zitten.
- Ruzie maken tijdens de overdracht.
- Bespreken van scheidingsgerelateerde onderwerpen. De overdracht staat in het teken van de kinderen en gaat niet over andere onderwerpen. Kies daar een apart moment voor waar geen kinderen bij zijn. Dat is uiteindelijk ook prettiger voor de ouders.
Do’s van de overdracht van de kinderen
- Doe de overdracht in de woonkamer. Dat noemen we een “warme” overdracht. De andere ouder hoeft echt niet het hele huis door, respecteer elkaar hierin.
- Maak een praatje en praat op een rustige toon. Ook baby’s pikken de rustige toon meteen op.
- Vertel hoe het is gegaan de afgelopen dagen met jullie kind. Waren er bijzonderheden?
- Je kan ook een schrift gebruiken waarin jullie bijhouden hoe het is gegaan. En met baby’s is het fijn als daar bijvoorbeeld de voedingen en slaapjes in staan.
- Een kopje thee of koffie drinken is prima, maar hoeft niet altijd; mag wel natuurlijk. Het is voor kinderen belangrijk dat ze jullie ook even samen zien en horen praten.
- Houd je aan de afgesproken tijden, dat is fijn voor jullie beiden. Ben je onverhoopt een keertje te laat, laat het even weten, maar maak er geen gewoonte van.
- Bij heel kleine kinderen is het belangrijk dat jullie dicht bij elkaar wonen, het liefst niet meer dan 15 minuten reistijd.
Tips voor een ‘warme overdracht’
Merk je dat je het niet op kan brengen om de andere ouder toe te laten in je huis? Of dat je eigen emoties of die van de andere ouder steeds voor problemen zorgen? Dan is de kans groot dat de scheiding nog onvoldoende verwerkt is. Dat is niet zo raar hoor, want dat duurt ook even. Wat kan helpen, zijn deze tips:
- Zorg voor een andere mindset: zeg tegen jezelf “De vader/moeder van ons kind komt hem ophalen”. Dat voelt heel anders dan “mijn ex komt mijn kind ophalen”.
- Normaal communiceren met de andere ouder doe je voor je kind. Jullie kind heeft een vader en een moeder nodig. De rust die komt als jullie normaal tegen elkaar doen, voelt jullie kind meteen.
- Een normale omgang zorgt ervoor dat kinderen geen schade oplopen.
- Wat de één ook vindt van de ander of wat de ander gedaan heeft, maakt niet dat hij of zij geen ouder meer is.
- Wees je ervan bewust dat het voor de andere ouder moeilijk kan zijn om jullie kind achter te moeten laten tijdens de overdracht. Als je dat nou merkt, zeg het gewoon: “Vind je het lastig om X hier te laten? Ik herken dat gevoel, dat heb ik andersom ook.” Dit is namelijk één van de lastigste dingen om te aanvaarden bij een scheiding.
Lukt het nou toch niet om je eigen emoties onder controle te krijgen om een ‘warme’ overdracht te realiseren of kan de andere ouder dat niet? Neem dan contact op met een scheidingscoach. Hij kan je helpen om ervoor te zorgen dat de scheiding goed verwerkt wordt en dat o.a. de overdracht rustig kan verlopen zonder dat deze onnodig veel energie kosten.
TIP! Benieuwd hoe Sharon dit heeft ervaren? Lees haar blog.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met relatie- en echtscheidingstherapeut Roos Boer van KernAanpak.