Opvoeden na de scheiding, hoe doe je dat?

Opvoeden na de scheiding, hoe doe je dat?

Het opvoeden van je kind(eren) is na een echtscheiding moeilijk. Aan de ene kant wil je zelf een nieuw eigen leven opbouwen, aan de andere kant heb je een verantwoordelijkheid die je deelt met je ex-partner. Hoe ga je daarmee om?

Samen met Succesvol Scheiden Nederland

Het kan zijn dat jullie voor de scheiding al niet op Ć©Ć©n lijn zaten. Of dat grootouders ongevraagd hun zegje deden over jouw manier van opvoeden. Na de scheiding is er soms ook nog een nieuwe partner - van jezelf of je ex - die zich bemoeit met de opvoeding. Lastig voor jou, maar je kind kan snel knel komen te zitten tussen twee of meerdere kampen. Kinderen scheiden mee. Dit is nooit de bedoeling, echter vaak wel realiteit. En dan is er ook nog je verdriet. Bedenk dat de kwaliteit van de band met je kind(eren) mede afhankelijk is van de kwaliteit van de band met de andere ouder. Hoe beter de relatie met de andere ouder, hoe beter de relatie met je kind.

Welke stijl van opvoeden heb je?

Dit zijn veel zaken bij elkaar die maken dat het soms even niet gaat zoals je zou willen. Door inzicht te krijgen in je eigen opvoedstijl, creƫer je rust. En sta je achter je eigen beslissingen die je maakt in de opvoeding van je kind(eren). Dan weet en voel je: ik doe het goed en sta achter mijn opvoedingsstijl. Dan is het ook makkelijker om de opvoedstijl van de andere ouder los te laten.

Tips bij het opvoeden na de scheiding

  • Aanvaard dat de andere ouder een andere aanpak, opvoeding, waarde en normen kan hebben.
  • Verwerk bewust je eigen emoties over de ander en de scheiding. De manier waarop je als ouder omgaat met het verdriet, de boosheid, angst en veranderingen die bij een scheiding horen, zal hetzelfde zijn bij je kind(eren). Je kind spiegelt de ouder. Vertoon je dus negatief gedrag naar de andere ouder, dan zal je kind dat overnemen. En hij kan zo in tweestrijd komen met zichzelf of zich gaan afkeren, wat niet in het belang is van het kind.
  • Geef jezelf, de andere ouder en jullie kind tijd om alles te verwerken. Het is een proces, wat makkelijk een jaar tot anderhalf jaar kan duren.

Benieuwd hoe Sharon dit heeft ervaren? Lees haar blog.