Hoe houd je de relatie met je ex goed na de scheiding?

Hoe houd je de relatie met je ex goed na de scheiding?

Bij iedere scheiding waarbij kinderen zijn betrokken is het een uitdaging dat beide ouders goed met elkaar blijven omgaan. Niemand gaat zomaar uit elkaar, zeker als er kinderen in het spel zijn. Er is ongetwijfeld veel gebeurd en er komen veel emoties boven. Wat is ervoor nodig dat jullie samen goede ouders kunnen blijven voor je kinderen?

Op het moment dat je gaat scheiden, komen er veel emoties naar boven als boosheid, pijn, verdriet en angst. Probeer dan maar eens goede afspraken te maken over de kinderen, het huis, de financiën en alle andere afspraken die er gemaakt moeten worden. Je wilt de ander misschien even helemaal niet zien. En ergens weet je dat dat niet kan, want jullie hebben samen kinderen.

Sterke en beschermende band

Ga je uit elkaar terwijl jullie een baby hebben, dan speelt er nog een heel belangrijk aspect. Als je kind jonger is dan twee jaar heeft de moeder een enorm sterke en beschermende band. Dat is zeker zo als er borstvoeding wordt gegeven. Zo is dat geregeld in de natuur. Dat betekent echter niet dat de rol van de vader minder of niet belangrijk is. De hechting van het kind met zowel moeder als vader vindt juist in die periode plaats. Het is ontzettend belangrijk om daar goed rekening mee te houden op het moment dat jullie afspraken gaan maken over de omgangsregeling.

Als moeder valt het niet mee om je kind los te laten, want de natuur zegt immers ‘Ik moet mijn kind beschermen’ en je wilt hem daarom zo dicht mogelijk bij je houden. Het voelt dus tegen natuurlijk om niet in de buurt van je kind te zijn. En vader zegt ‘Ik wil ons kind juist ook heel graag zien en een band op kunnen bouwen.’ Het is dus heel begrijpelijk dat ouders op dit punt van mening verschillen.

Dit is een situatie die snel kan escaleren en er worden dan vaak keuzes gemaakt die niet in belang zijn van het kind.

Lees ook: Opvoeden na de scheiding, hoe doe je dat?

Samen goede ouders blijven

Wat is ervoor nodig dat jullie samen goede ouders kunnen blijven en jullie kind kan opgroeien met een papa en mama in zijn leven? Belangrijk is om alle emoties die komen kijken bij het scheiden goed te verwerken. En zorg ervoor dat de communicatie tussen jullie goed blijft. Hoe doe je dat?

  • Realiseer je dat jullie als partners uit elkaar gaan, maar niet als ouders.
  • Neem voor jezelf het besluit dat jullie kind een moeder én een vader nodig heeft, ook al ben je nu heel boos op de ander.
  • Als je het over de andere ouder hebt, gebruik dan ‘vader/moeder van de kinderen’ in plaats van ‘mijn ex’. Dat voelt wezenlijk anders.
  • Probeer afspraken te maken waarbij jullie kind zowel tijd met moeder en vader doorbrengt.
  • Houd je aan de afspraken die jullie hebben gemaakt.
  • Merk je dat jij of de andere ouder veel last houdt van woede en verdriet? Ga dan professionele hulp zoeken. Een scheidingscoach of -therapeut kan je helpen om je emoties onder controle te krijgen, de onderlinge communicatie verbeteren en je helpen bij het maken van afspraken die echt in het belang zijn van jullie kind. Hierdoor komt er rust en kan jullie kind opgroeien met jullie allebei.

TIP! Benieuwd hoe Sharon dit heeft ervaren? Lees haar blog.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met relatie- en echtscheidingstherapeut Roos Boer van KernAanpak.

Beeld: iStock.com