Een scheiding: hoe vertel je het?

Een scheiding: hoe vertel je het?

Een kind voelt al snel aan dat hun ouders zorgen hebben of dat er iets vervelends gaat gebeuren. Misschien denk je dat je kind nog te jong is om te begrijpen wat een scheiding inhoudt en overweeg je daarom om het hem niet zozeer te vertellen, maar gewoon te laten merken. Dat zou echter geen verstandig besluit zijn. Als jij je kind niet vertelt wat dat is, zal hij waarschijnlijk zelf een verklaring verzinnen. Die kan veel erger zijn dan wat er in werkelijkheid aan de hand is en daardoor behoorlijk wat angst en onrust bij je kleine veroorzaken.

Advies

Hoe jong je kind ook is, het is altijd beter om hem te vertellen wat er speelt. Als je de woorden en je manier van uitleggen aanpast aan zijn leeftijd, blijft er altijd wel iets bij hem hangen. Zo begrijpt hij tenminste beter wat er gebeurt en kan hij al een beetje wennen aan het idee. Hieronder vind je een aantal adviezen die je kunnen helpen om het gesprek met je kind in goede banen te leiden.

Kies het juiste moment

Je kunt het best zo snel mogelijk met je kind gaan praten. Stel het moment dan ook niet uit totdat de scheiding rond is, maar vertel het hem zodra het besluit vaststaat. Zo kan hij zich er alvast een beetje op voorbereiden en verklein je de kans dat hij het van een ander hoort, of toevallig opvangt. Als de ruzie tussen jou en je partner daarvoor nog niet te hoog is opgelopen, kun je het beste op een rustig moment met het hele gezin bij elkaar gaan zitten voor een goed gesprek. Neem daar echt de tijd voor.

Gebruik eenvoudige woorden

Probeer de woorden en zinnen die je gebruikt zoveel mogelijk aan te passen aan de leeftijd en het begrip van je kind. Als je de uitleg kort en eenvoudig houdt, is de kans groter dat je kind ook daadwerkelijk begrijpt wat je zegt. Vertel bijvoorbeeld: “Papa en mama kunnen niet meer bij elkaar wonen. Dat komt omdat ze altijd ruzie maken. Die ruzie maakt ons allebei verdrietig. Als papa (of mama) ergens anders gaat wonen, hebben we niet zoveel ruzie meer.”

Het woord (echt)scheiding kun je beter vermijden; je kind weet waarschijnlijk toch niet wat dat betekent. Zeg ook liever niet dat papa of mama weggaat. Je kind zou daaruit kunnen afleiden dat hij die ouder nooit meer zal zien, of een sterke verlatingsangst kunnen ontwikkelen. Verder is het niet verstandig om uitgebreid in te gaan op alle regelingen die jullie hebben getroffen. Je kleine raakt waarschijnlijk alleen maar verward van te veel informatie in één keer.

Vertel het zo vaak als nodig is

Waarschijnlijk dringt het nieuws niet meteen tot je kleine door. Zeker als hij nog een dreumes of peuter is, kun je er bijna vanuit gaan dat je het meerdere keren aan hem zult moeten uitleggen. Misschien reageert je kind niet meteen, omdat hij niet begrijpt wat je zegt. In dat geval zou het kunnen dat hij pas met vragen komt nadat de scheiding een feit is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met relatie- en echtscheidingstherapeut Roos Boer van KernAanpak.

Beeld: iStock.com