Deze fases doorloop je als je gaat scheiden

Deze fases doorloop je als je gaat scheiden

Als je gaat scheiden, komt er veel op je af. Er moet veel geregeld worden, maar vooral ook veel verwerkt worden. Zeker als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Je leest in dit artikel welke vijf fases je doorloopt in het scheidingsproces.

Fase 1: Scheiden of blijven?

Scheiden of toch nog proberen en blijven? Er is geen makkelijk antwoord op deze vraag. Als je kinderen krijgt, verandert er veel in jullie relatie en dat kan grote gevolgen hebben. Veel ouders onderschatten de gevolgen voor hun relatie als er kinderen komen. Sta hier heel bewust bij stil en maak voldoende tijd voor elkaar. Loopt het toch niet lekker? Neem niet te makkelijk de beslissing om te gaan scheiden. Dit heeft grote gevolgen voor je gezin. Soms zijn de problemen nog wel op te lossen en soms niet. Een relatietherapeut of -coach kan met jullie uitzoeken of de relatie nog te redden valt en of scheiden onnodig is.

Fase 2: Ik wil scheiden

Scheiden en uit elkaar gaan is voor de meeste mensen een nare ervaring; voor jou als ouder is scheiden een duivels dilemma. Je weet dat een scheiding grote gevolgen heeft voor je kinderen en je wilt ze dit eigenlijk niet aandoen. Voor jou als ouder, die het beste voorheeft met de kind(eren) veroorzaakt dit veel pijn, verdriet en onmacht. Je had nooit gedacht dat je zou gaan scheiden. De juiste stappen zetten is nu heel belangrijk.

Hoe vertel je je partner dat je wilt scheiden?

Deze drie tips helpen jou daarbij. En als je het op een goede manier doet, dan voorkom je veel ellende en zal de scheiding rustiger verlopen.

 • Kies een rustig moment en zorg dat er tijd is om te praten. Niet vlak voordat jullie bijvoorbeeld naar het werk moeten gaan. En zorg dat de kinderen niet in de buurt zijn.
 • Doe het altijd persoonlijk, niet via de telefoon of whatsapp.
 • Vertel waarom jij wilt scheiden en maak geen verwijten naar de ander. “Ik wil scheiden, omdat ik niet meer gelukkig ben.” in plaats van “Ik wil scheiden, omdat jij niet lief voor me bent of niks doet in het huishouden.”
 • Probeer de boodschap niet te verzachten door iets te zeggen als “Ik overweeg om …” of “Het lijkt me beter dat …” Een heldere boodschap is eerlijk en uiteindelijk makkelijker om te ontvangen. En als er een ander in het spel is, zeg het. Het komt altijd uit en dan zijn de negatieve gevolgen veel groter.

Iedere scheiding is uniek en de ‘scheidingsmelding’ zal daarom altijd anders zijn. Een scheidingscoach kan je helpen om de scheidingsmelding voor te bereiden die past bij jullie situatie. Bedenk ook dat de boodschap voor de ander heel onverwacht kan komen, ondanks dat er wel al problemen zijn. Vaak komt de boodschap om te gaan scheiden als donderslag bij heldere hemel. Geef de ander ruimte voor zijn emoties en laat wat er geregeld moet worden even rusten. Spreek samen af wanneer jullie het gaan hebben over de praktische zaken van de scheiding.

Lees ook: Hoe houd je de relatie met je ex goed na de scheiding?

Fase 3: Het verwerken van de beslissing om te gaan scheiden

Jullie gaan niet voor niks scheiden. Aan het einde van jullie relatie zijn jullie in een bepaald conflictmodel beland. Vaak is die situatie ontstaan door de gebeurtenissen die hebben geleid tot de scheiding, zoals vreemdgaan, uit elkaar groeien, slechte communicatie of onverenigbare karakterverschillen. Dit ruziemodel wordt vaak gevoed door de emoties van de scheidingsmelding, waardoor de situatie snel kan escaleren. Bedenk je ook dat degene die de beslissing neemt om de relatie te beëindigen en dus te scheiden verder is in het proces dan de andere ouder.

Herken je deze signalen?

 • Het contact met de andere ouder verloopt moeizaam.
 • Ben je woedend op de ander en lukt het je niet om normaal met hem om te gaan?
 • Maken jullie veel ruzie?
 • Heb je veel last van je emoties en wil je de andere ouder liever nooit meer zien?
 • Slaap je slecht, lukt het niet om te werken of ben je wel aan het werk maar niet echt productief?
 • Raak je in paniek bij het idee dat je je kind voor een deel zal moeten missen na de scheiding?

Lees ook:Hartverscheurend en moegestreden: we zijn uit elkaar’

Mocht je jezelf of de ander herkennen in het bovenstaande, dan is het niet verstandig om al te starten met de afwikkeling van de scheiding. De emoties zitten nog veel te hoog. Het is dan verstandig om er eerst voor te zorgen dat de emoties lager worden en de communicatie verandert tussen jullie. Een scheidingscoach kan daarbij helpen, zodat jullie in staat zijn om goede afspraken te maken bij de afwikkeling van de scheiding.

Fase 4: Wat moet er geregeld worden als je gaat scheiden?

Als je uit elkaar gaat en gaat scheiden als je kinderen hebt, moet er extra veel geregeld worden. Waarover moet je allemaal afspraken maken als je gaat scheiden?

 • Zorg voor de kinderen / omgangsregeling / co-ouderschap
 • De woning, wie gaat waar wonen
 • Kinderalimentatie
 • Partneralimentatie (eventueel)
 • Pensioenen
 • Verdeling van de bezittingen

Al deze afspraken worden vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan. In het convenant staan alle zakelijke afspraken en in het ouderschapsplan worden alle afspraken beschreven die betrekking hebben op de kinderen (ook zaken als vakanties, verjaardagen, feestdagen). Wist je dat het opstellen van een ouderschapsplan verplicht is als je kinderen hebt? Geef hier dus aandacht aan als je gaat scheiden.

Rijksoverheid heeft een handige checklist, waarin je precies leest wat er geregeld moet worden als je gaat scheiden. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Fase 5: Welke afspraken maak je en leg je vast als je gaat scheiden?

Kies je voor een mediator of een advocaat? Bij de mediator gaan jullie samen om tafel om de afspraken te maken rondom het scheiden en zal de mediator deze afspraken vastleggen. Het doel van mediation is om er samen uit te komen en alles voor jullie allebei goed te regelen.

Een andere mogelijkheid is om gezamenlijk naar een advocaat te gaan. Ook dan gaan jullie samen om tafel om afspraken te maken en de advocaat zal jullie beider belangen behartigen.

Als er tijdens de scheiding geen overleg tussen jullie mogelijk is of jullie willen per se niet samen aan tafel dan is de enige mogelijkheid om beide een eigen advocaat te nemen. De advocaat zal dan jouw belangen behartigen en er alles aan doen om jou er zo goed mogelijk uit te laten komen.

TIP! Benieuwd hoe blogger Sharon haar scheiding heeft ervaren? Lees haar blog.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met relatie- en echtscheidingstherapeut Roos Boer van KernAanpak.

Beeld: iStock.com